ask Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca Czy istnieją przepisy, które zabraniają przewieźć na przyczepie podłodziowej coś z poza kategorii łodzi? Wiem sama nazwa wskazuje do czego głównie służy taka przyczepa ale zastanawiam się czy np. można przewieźć jakiś dłuższy przedmiot nie wiem np deskę, rurę itd . Pomijam kwestie mocowania i takie tam bo wiadomo że musi być bezpiecznie.kilkukrotnie widziałem jak na lawecie wiozą np. deski.Orientuje się ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca O ile sie orientuje to mozna przewiezc inny ladunek odpowiednio zabezpieczony i o masie zgodnej z ladownoscia przyczepy wpisana w dowodzie rejstracyjnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca Załaduj ,przymocuj aby nie odpadło i nie komplikuj sobie życia. Wiadomo ,waga i obrys .Jak będziesz wiózł deskę to wiemy wszyscy ,że jest to wiosło a jak będzie innym razem rura to wiadomo ,że jest to maszt. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca Czy istnieją przepisy, które zabraniają przewieźć na przyczepie podłodziowej coś z poza kategorii łodzi? Wiem sama nazwa wskazuje do czego głównie służy taka przyczepa ale zastanawiam się czy np. można przewieźć jakiś dłuższy przedmiot nie wiem np deskę, rurę itd . Pomijam kwestie mocowania i takie tam bo wiadomo że musi być bezpiecznie.kilkukrotnie widziałem jak na lawecie wiozą np. deski.Orientuje się ktoś?Jest taki śmieszno-głupi tekst, że ciastka familijne można jeść nie mając rodziny. Jak kolega wyżej napisał nie ma co sobie samemu komplikować życia. Jeśli będziesz miał ładunek dobrze zabezpieczony i w gabarycie nie wykraczającym poza obrys nie ma w tym nic złego ani niezgodnego. Ile jest jeszcze na drogach przyczep z dawnych czasów zarejestrowanych jako sam i nikt tam nad niczym nie panuje. Na olx można często kupić papiery i ludzie je do swoich przyczep podczepiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca Wszystko woziłem na podlodziowce łącznie z 500kg konstrukcji aż się dyszel połamał 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca Ciekawe, że nikt nie pyta w drugą stronę a widać sporo łódek i pontonów na przyczepach towarowych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek63 Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca Ciekawe, że nikt nie pyta w drugą stronę a widać sporo łódek i pontonów na przyczepach towarowych Są wszelkie info ile może wystawać "ładunek" za przyczepkę. Ponton jest tylko ładunkiem jak np. arkusz sklejki czy dowolny inny. https://www.protrailer24.com/Ile-moze-wystawac-ladunek-z-przyczepy-lekkiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca (edytowane) Ale pytanie. Nie ma głupich pytań. Aż się zląkłem i poszedłem sprawdzić w dowód. Bo urzędy czyhają na nas. Mialem przyczepę na konia, koń jechał raz, za to woziłem nią 200koni czyli motor, deski, opędziłem budowę, płyty, piasek, gruz itp.Towarową co mam zarejestrowaną na 750 a ma oś 1,5t woziłem motory, beton, żwir, cegły, węgiel itd … jak to wioskowy ryzykant i głupek nawet dzieci roześmiane od ucha do ucha.Podłodziową zazwyczaj łódkę. Żwir się nie trzyma, piasek też, dzieci szkoda. Wiozłem kiedyś drewno i trochę kamieni … ale to w łódce. No i podsumowanie. Każda z ostatnich dwóch przyczep ma w dowodzie wbite: rodzaj pojazdu - przyczepa lekka. Szlus. Wozisz co chcesz. Musi sie DMC zgadzać. Może nawet wystawać (z tylu) byle było oznaczone i nie dłużej niż wolno. Nic nie bój. Chyba, że jako nieliczny masz tam wbite przyczepa podłodziowa, ale wątpię. Nigdy nie widziałem. Z tego co pamietam „koniowa” miała wbite: przyczepa inna (bo miała DMC 1000kg to się na lekką nie łapała) Edytowane 21 Marca przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ask Opublikowano 21 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca Dzięki za Wasz odzew. Bylem ciekaw co podpowiecie i czy właśnie urzedy nas jakos wprost nie ograniczają w tym temacie. Myślę.że jak bedę musiał przewieżć coś nietypowego co właśnie nie zmiesci mi się na towarową (krótką) to wrzucam i gonię. Byle z rozsadkiem i porzadnym zabezpieczeniem bo jak to mówią - wszystko jest dobrze jak jest dobrze... Dzięki i miłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca I tu trafiłeś w sedno. Kontroli się nie obawiaj. Ale pilnuj ładunku i jego rozmieszczenia. W inny, temacie o przyczepach wklejałem filmik co sie dzieje jak ładunek jest w wiekszosci za osią. Raz takie coś przeżyłem i nie chcę więcej.Z przyczepami zrobiłem kilkadziesiąt tysięcy km. Dużo za granicą. Kontrolę miałem raz. Jak zapomniałem podłączyć wtyczkę po pływaniu i nie mialem świateł . Dostałem opierdziel poprawiłem i do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca @ask dobry nick, podoba mi się Jak Koledzy powyżej piszą można wszystko w granicach zwykłych przepisów i rozsądku. Na przykład na mojej podłodziówce dziś +20km jechał mauser meterek sześcienny na deszczówkę. Nikt o nic się nie pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iroo Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Jako, że nie ma stricte tematu odnośnie przyczep podłodziowych, pozwolę sobię zapytać tutaj.Czy macie jakiegoś godnego producenta przyczep podłodziowych bądź patenty lub pomysły jak budżetowo taką przyczepkę wykonać / zarejestrować?Łódka 4m długości, 1,5m szerokości. Na co zwracać uwagę przy zakupie, jakie akcesoria są konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Też mnie to zastanawiało z ta podłodziówką bo mam jedną przyczepę podłodziową nadprogramową i próbuje jej znaleźć jakieś zastosowanie bo nie mogę namierzyć jakiejś godnej łódki w śmiesznej kasie. Trochę siedzę w transporcie a dokładnie w laweciarstwie i tam jak masz w lawecie wbite pomoc drogowa to jest srogi mandat jak Cię zatrzyma policja a masz np. paletę kostki brukowej czy drzewo do kominka. Dlatego co poniektórzy by się w takich sytuacjach nie rzucać w oczy maja z boku przygotowanie pod burty i plandekę i jak trzeba coś wieź to się montuje i nie kłuje w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Też mnie to zastanawiało z ta podłodziówką bo mam jedną przyczepę podłodziową nadprogramową i próbuje jej znaleźć jakieś zastosowanie bo nie mogę namierzyć jakiejś godnej łódki w śmiesznej kasie. Trochę siedzę w transporcie a dokładnie w laweciarstwie i tam jak masz w lawecie wbite pomoc drogowa to jest srogi mandat jak Cię zatrzyma policja a masz np. paletę kostki brukowej czy drzewo do kominka. Dlatego co poniektórzy by się w takich sytuacjach nie rzucać w oczy maja z boku przygotowanie pod burty i plandekę i jak trzeba coś wieź to się montuje i nie kłuje w oczy.Jesteś tego pewien?. Kiedyś sprawdzałem i kilka źródeł podawało, że to co opisujesz można przewieźć jeśli jest odpowiednio zabezpieczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Czy macie jakiegoś godnego producenta przyczep podłodziowych bądź patenty lub pomysły jak budżetowo taką przyczepkę wykonać / zarejestrować?Łódka 4m długości, 1,5m szerokości. Na co zwracać uwagę przy zakupie, jakie akcesoria są konieczne?Samoróbki od kilku lat nie zarejestrujesz już niestety. Jeżeli ma być budżetowo, to musisz poszukać jak ktoś sprzedaje coś z papierami i samemu przerobić. A jak przerobić, to zależy od tego do jakiej łódki, co kupisz i jakie masz narzędzia i umiejętności. Rolek wszelkich jest i na allegro i w internecie od groma. Dziobnice, wciągarki też ogólnodostępne. Jeżeli masz spawarkę i umiesz spawać to spawanie będzie tańsze, jeżeli nie to łączenia profili robisz na cybanty - drożej ale bez spawania. Światła budżetowo na belce ściąganej, drożej ale lepiej hermetyczne na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Też mnie to zastanawiało z ta podłodziówką bo mam jedną przyczepę podłodziową nadprogramową i próbuje jej znaleźć jakieś zastosowanie bo nie mogę namierzyć jakiejś godnej łódki w śmiesznej kasie. Trochę siedzę w transporcie a dokładnie w laweciarstwie i tam jak masz w lawecie wbite pomoc drogowa to jest srogi mandat jak Cię zatrzyma policja a masz np. paletę kostki brukowej czy drzewo do kominka. Dlatego co poniektórzy by się w takich sytuacjach nie rzucać w oczy maja z boku przygotowanie pod burty i plandekę i jak trzeba coś wieź to się montuje i nie kłuje w oczy. No jak to? Pomoc drogowa.Jak wieziesz kostkę to jedziesz pomóc drodze co ma wyrwę.jak wieziesz drewno kominkowe to pomagasz drodze co ma, lub będzie miała za pare miesięcy, np gołoledź. Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Jesteś tego pewien?. Kiedyś sprawdzałem i kilka źródeł podawało, że to co opisujesz można przewieźć jeśli jest odpowiednio zabezpieczone.Czy pewny - na grupach od lat toczy się na ten temat debata. Mogłem tylko pokręcić pomoc drogową a autolawetę. Różnica jest w DR oraz w rożnych warunkach , które trzeba spełnić. Na tych grupach pojawiają się także mandaty - gdzie na fotkach ładnie widać za co został wystawiony . Więc jest to w miarę wiarygodne. Bo jeżeli byłoby to lakonicznie napisane na mandacie to można byłoby podważać ,ze mandat za coś innego. Fakt ,ze jest tma tylko kilka mandatów w roku ale sie zdarza , ale i ,,chłopaki" już uważają i raczej stosują patent opisany wyżej by nie rzucać się w oczy. A i bezpieczniej wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi