Zwierzu Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Niech mi ktoś powie z szacownego grona, co można wykorzystać na gumowe nóżki do małych wobków imitujących robale.Początkowo myślalem nad obcinaniem "włosia" ze spinerbajtów, ale jeśli jest coś lepszego/innego co każdy ma w domu (a być może nie wie) i można to wykokrzystać na nóżki to chętnie posłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilerpulawy Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Ja rozebrałem kiedyś linkę do zabezpieczania bagażu i tam miałem takie cienkie gumki jak w brombach we frotkach do włosów też są takie cieniutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielik Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) sprubuj gumke z jakis starych portek sa takie czrne grubsze ja tak robilem jest identyko jak np w brombach kiedys tez robilem ze szczotki do butow tylko z tym sztywnym wlosiem , tez bylo git z ty ze gumka lepsza opcja pozdrowidze ze z kilerem w jedym czasie zgodnie opisalismy wiec gumki beda git Edytowane 18 Grudnia 2012 przez bielik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Na wypasione nóżki można tak: http://www.bogdangawlik.pl/index.php/cPath/322_85_808_815 Na ekonomiczne i też ładne odnóża tak: http://allegro.pl/sn295-gumka-silikonowa-0-8mm-szpulka-7m-ll-i2853200635.html Gumeczki są śliskie, ale majtają się bajka przy takim robalu, trzeba pamiętać by je solidnie i dość głęboko wkleić. Ta czarna silikonowa nie musi być z allegro, są dostępne w sklepach z tandetną biżuterią ( u Kruka pewnie też są, ale nie pytałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Amortyzatory gumowe/silikonowe stosowane do tyczek. Mam różnych pozostałości bardzo dużo, ale chyba nic w kolorze czarnym. Jeśli będziesz chciał się pobawić i przemalować to mogę podesłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZESIEK34 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Kiedyś udało mi się kupić gumkę sylikonową,czarną 0,5mm i jasnozieloną 0,6mm.Jak bardzo potrzebujeśz to mogę Ci podesłać na próbę.Mięka,wobler nie traci nic na swojej pracy.Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Dzięki za odzew i propozycje, wszelkie majtko-portki w moim przypadku nie wchodzą w rachubę, wszędzie białe gumki.Powiem szczerze, żadne malowania białych gumek na czarno nie wchodzą w rachubę z prostej przyczyny - szkoda mi na to czasu .Jak na chwilę obecną to propozycja z allegro chyba wchodzi w rachubę, jutro odwiedzę jeszcze sklepy z koralikami za czymś podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Kiedyś udało mi się kupić gumkę sylikonową,czarną 0,5mmMożna na alle..kupić...chyba złotówka za kilka metrów:) Widziałem czarną na 0,5mm..dużo jest 0,8mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZESIEK34 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Ja kupiłem (właściwie to żona mi kupiła) w jakimś sklepie z art. do produkcji biżuterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Podepnę się z pytaniem, jak to wklejacie? Rozumiem, że na koniec po lakierowaniu ale jakim klejem i jak go wciskać w tak cienką dziurkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ja nawiercam na końcu, cienkim wiertłem odpowiednio do grubości nóżek, a później oczyszczam mikro otworki tak żeby nóżka z odrobiną kleju bez większych oporów weszła, ale z tym bywa różnie i czasem znośna robota przeradza się w harówę że palce i oczy bolą . Kleje mogą być różne byle był elastyczny, bezbarwny, wiązał dość szybko, no i musi dać ten poślizg przy wklejaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Czarna „majtkowa” guma nie sprawiała mi problemu, jest dość twarda i spokojnie da się wkleić w nieco większą od jej średnicy dziurkę. Problemem były mięciutkie i śliskie gumki silikonowe, tutaj poradziłem sobie usztywniając końcówkę klejem cyjanopanowym, delikatnie, wystarczy dosłownie musnąć, podmuchać a gumeczka już się ładnie usztywni. Tym samym klejem potem je wklejałem, z wyczuciem, lanym po igle by nie zapaskudzić okolic otworu, próbowałem innych, do gumy, do plastiku, ale te wklejone na „kropelkę” miały najdłuższy żywot. Piszę to wszystko w czasie przeszłym bo dałem sobie już z nóżkami spokój, jak miałem łowne smużaki to nie przestały być łowne jak im w końcu kończyny odpadły, woblerki które były przeciętne nawet z najbardziej wypasionymi odnóżami przeciętne pozostały. Jedne z najłowniejszych robaków jakie mam to woblerki Wojtka Biszczuka, stary wypust, styrane niemiłosiernie, świecą dziurami po nóżkach a łowią jak na początku, praca ważniejsza jest od nóżek, skrzydełek, żuwaczek i innych owadzich detali. Sprawdzałem na Wiśle, Narwi, Wisłoku i Lubaczówce, zasada ta sama, łowią te lepiej pracujące-niekoniecznie najładniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Spróbujcie zrobić nóżki z twardej , grubej żyłki wędkarskiej Węzełek może udawać staw kolanowy , żyłkę można pomalować na czarno i wygląa to bardzo fajnie Pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Spróbujcie zrobić nóżki z twardej , grubej żyłki wędkarskiej Węzełek może udawać staw kolanowy , żyłkę można pomalować na czarno i wygląa to bardzo fajnie Pzdr Maniek,po co utrudniać sobie życie kupując jakąś grubą żyłkę i ją później malować na czarno?Na rynku jest pełno grubych żyłek w kolorach czarnych lub zbliżonych do czarnego,dedykowanych do metod gruntowych/karpiowych.Druga sprawa to doświadczalnie sprawdzone że nóżki wykonane z grubej,sztywnej żyłki znacznie zaburzają lub zupełnie gaszą pracę małych 2-3cm owadów. Sam wykonuję nóżki z gumek od majtek i na dzień dzisiejszy dla mnie jest to najlepszy materiał.Kupuję w pasmanterii , na metry szeroką gumę (2,5 do 5cm szerokości) i wypruwam kilkanaście lub kilkadziesiąt czarnych gumeczek.Jest w tym wypruwaniu pewien myk,otóż ta szeroka guma jest w którymś rogu zakończona taką "nicią wiodącą"która scala cały odcinek tej szerokiej gumy.Jest ona tkana w poprzek i po znalezieniu jej początku pruje się cały odcinek bardzo łatwo bez wysiłku.Jeżeli jednak zaczniecie wyciąganie cienkich gumeczek w innym miejscu będzie to naprawdę ciężka praca i zaczniecie się zastanawiać jak napisał kol.Dagon czy rzeczywiście Wasze owady nie obejdą się bez nóżek.Jeżeli są dobrze wykonane to w większości przypadków nie są im potrzebne żadne nóżki ,czułki czy skrzydełka, ale wiem też że przy niektórych technikach prezentacji owadopodobnych przynęt znacząco podnoszą atrakcyjność wabia. Pozdrawiam Tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 @Dagon co do żuków Wobi-ego to zgadzam się z Tobą na dzień dzisiejszy w 100%. Nóżki, które ja chcę wklejać nie mają za zadanie pełnić funkcji dekoracyjnej tylko techniczną. Uprawiam małopopularny sport polegający na łowieniu jazi w stojącej wodzie rozlewisk, lubią one kiedy wobler pada im blisko głowy ale nie ja śliwka w kompot tylko jak nartnik skaczący po menisku wypukłym tafli. Pewnie wielu kolegów wie o czym teraz nadaję, nóżki w wobku na "stojące" jazie nie są widoczne dla ryb gdyż są wklejane prostopadle w dół a nie na boki jak to zwykle bywa w owadach. Nóżki mają za zadanie gasić rozbryzg wody jaki emituje "golas" uderzający z impetem w lustro wody i robią to doskonale. Mistrza takich woblerów nie trzeba przedstawiać chociaż nie udziela się na forum, mam spory zapas jego przynęt ale fajnie jest też zrobić własne choćby po to żeby przekonać się czy jest się w stanie :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 No to można zastosować pióra pawia, choć nie jestem pewny na sto procent że chodzi o pawia, pojedyńcze szczecinki. Nóżki są włochate i świetnie poddają się napięciu powierzchniowemu wody. Kleją się łatwo bo są sztywne, ale uginają się jak zachodzi potrzeba (ryba!). Albo muchówka, położysz na wodzie jak chcesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 @guciolucky ciekawe rzeczy piszesz, koneserem robactwa na wodę stojącą nie jestem i nie byłem nigdy, napisz kim jest ten specjalista od takich wobków (może być na PW jeśli twórca pragnie pozostać incognito), chętnie poszukam jego wyrobów bo mam je gdzie przetestować, jazie tam pływają ogromne, uchodzą za nie do złowienia, nawet na spławiczek nieczęsto się trafiają z tego co wiem. Ja co prawda kilka umęczyłem na microjigi, ale to ciężka praca a i ryby rozmiarami nie powalały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Poszedł prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Z powodzeniem stosuję promienie z pióra ogonowego samca bażanta. Miękkie, trwałe, minimalnie wpływają na pracę przynęt. Klej poliuretanowy, lub farba - świetnie trzyma i maskuje otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Można jeszcze spróbować z osłonkami do kabli. Najlepszy kabel sieciowy lub telefoniczny. Cienki i parę kolorów do wyboru. Co do zakłócania pracy - wystarczy trochę szerszy ster dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Genialne w swej prostocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 No właśnie co tu kombinować zwykła gumka z majtasów :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 To Twoj robal @guciolucky,czy właśnie wspomnianego mistrza mikrożuczków?Wygląda jak paul van black,a dla mnie to jedne z najlepszych smużaków,nawet na stojakach łowiłem na nie jazie i klenie...gość wie co robi,niepozorne bure wobki,bez fajerwerków,ale jak łowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 @chrzanek to wyrób Pawła ja robię zupełnie inne wzroki i nie umiem mocować odnóży. Miałem w te żuki sporo brań boleni tylko nie do zacięcia na tak małe kotwiczki. Dobrze, że nie są już dostępne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Witam, czy ktoś podesłałby mi sprawdzony sklep gdzie można dostać tą czarną gumkę na odnóża do smużaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi