TAURUS1989 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca Panowie mam taki problem. Kupiłem kołowrotek na FB. Miał być w stanie sklepowym a jest niekompletny i zużyty. Sprzedawca niechce zwrócić mi pieniędzy. Co w takim przypadku robić żeby w miarę szybko i sprawnie to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca Jeśli nie jest przedsiębiorcą i nie chce oddać kasy, to nie będzie ani szybko ani sprawnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca Może być i szybko i sprawnie ale potem możesz mieć przerwę od jerkbait.pl 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 19 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca Temat załatwiony ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca To teraz się pochwal jak szybko i skutecznie to zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca (edytowane) Tak, na przyszłość najlepszą opcją kupowania rzeczy z FB, czy innych for to kupowanie przez "przesyłka OLX" Edytowane 19 Marca przez zandermafija*SpinnigistaWT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca Tak, na przyszłość najlepszą opcją kupowania rzeczy z FB, czy innych for to kupowanie przez "przesyłka OLX" Orientujesz się może co olx zrobi w sytuacji, gdy ja sprzedaję dajmy na to kołowrotek, nowy nieużywany. Kupujący wpłaci pieniądze na olx, ja wyślę towar a kupujący napisze, że otrzymal stary zużyty zlom. Co w takiej sytuacji? Na szczęście nie zdążyło mi się coś takiego, jednak zastanawia mnie to. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekmaj Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca Orientujesz się może co olx zrobi w sytuacji, gdy ja sprzedaję dajmy na to kołowrotek, nowy nieużywany. Kupujący wpłaci pieniądze na olx, ja wyślę towar a kupujący napisze, że otrzymal stary zużyty zlom. Co w takiej sytuacji? Na szczęście nie zdążyło mi się coś takiego, jednak zastanawia mnie to.Też się nad tym zastanawiałem. I odeśle ten uszkodzony złom jako zwrot i opisze to że stan nie był zgodny z opisem i zdjęciami. Kto ma rację w takiej sytuacji bo teoretycznie stratny będzie sprzedający bo otrzyma uszkodzony sprzęt z ewentualnego zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca By ochrona OLX zadziałała to by trzeba było mieć chyba cegłe w przesyłce zamiast kołowrotka. Dla nich się liczy, że sprzęt dotarł i nic więcej. Wg mnie ochrona z ich strony jest żadna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) By ochrona OLX zadziałała to by trzeba było mieć chyba cegłe w przesyłce zamiast kołowrotka. Dla nich się liczy, że sprzęt dotarł i nic więcej. Wg mnie ochrona z ich strony jest żadna.nie przesadzajmymoże drobne rozbieżnosci ze stanem opisanym nie bedą podstawa do zwrotu gotówki lub częsciowej rekompensaty z ubezpieczenia ale moja żona np ze względu na niezgodnośc przedmiotu z opisem odzyskała kase z OLX (wielkośc przedmiotu odbiegała od informacji wpisanych w ogłoszenie i to nie była wielka rozbieżnosc ale znaczaca o kilkadziesiać złotych finasowo ) jesli obawiacie sie o taką sytuacje -i wysyłacie drogi , nowy przedmiot a jest reklamacja ze dotarł uzywany to jedyna radą jest pakowanie paczki pod okiem kamery nawet w telefonie i najlepiej jesli nagrywa osoba spoza rodziny która mogła by być ewentualnym swiadkiem. film nie powinien miec pauz i przerw podczas całego p[rocesu pakowaniaMożna go umiescic potem łatwo jako prywatny film w google na YT i jako dowód dla olx wysłąć linka do filmu Przypominam tez koleżankom i kolegom ze kupowanie i sprzedawanie przez portale jak olx czy allegro przedmiotów od osób prywatnych powyzej 1000 zł (a moze 999 tego nei wiem ) jest proszeniem się o kłopoty finansowe po kilku latachUS ścignie Was za niezapłacone PCC po 4-5 latach i bedzie do zapłacenia + odsetki karne - wbrew powszechnej opinii odpowiedzialnośc jest zbiorowa a nie na kupującym za uiszczenie tej "opłaty za nic" i US ściga najpierw sprzedającego bo kupujacy jesli nie jest w pełni zarejestrowany czesto moze podać fejkowe dane Edytowane 20 Marca przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Też się nad tym zastanawiałem. I odeśle ten uszkodzony złom jako zwrot i opisze to że stan nie był zgodny z opisem i zdjęciami. Kto ma rację w takiej sytuacji bo teoretycznie stratny będzie sprzedający bo otrzyma uszkodzony sprzęt z ewentualnego zwrotu.Zawsze możesz zaznaczyć w aukcji, by dany sprzęt był otwierany tylko i wyłącznie w obecności kuriera, a wszelkie niezgodności z opisem aukcji, protokołowane przez kuriera. W przeciwnym razie, reklamacje nie będą uwzględniane. I czyste papcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Zawsze możesz zaznaczyć w aukcji, by dany sprzęt był otwierany tylko i wyłącznie w obecności kuriera, a wszelkie niezgodności z opisem aukcji, protokołowane przez kuriera. W przeciwnym razie, reklamacje nie będą uwzględniane. I czyste papcie.Nie rozumiem Twojej wypowiedzi dlatego proszę o wyjaśnienie: czy istnieje możliwość nakazu otwarcia przy kurierze? Czy kurier będzie w stanie rozróżnić w ciągu kilku sekund na przykład kołowrotki nowe od totalnie zużytych? Czy podejmie się fachowej oceny stanu przedmiotu? Co w przypadku dostawy do paczkomatu? Trudno mi sobie wyrazić kuriera, który będzie sprawdzał z klientem czy np.telefon kupiony poprzez olx jest zgodny z opisem, na 512GB pamięci, dziala w polskiej sieci itd. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Nie rozumiem Twojej wypowiedzi dlatego proszę o wyjaśnienie: czy istnieje możliwość nakazu otwarcia przy kurierze? Czy kurier będzie w stanie rozróżnić w ciągu kilku sekund na przykład kołowrotki nowe od totalnie zużytych? Czy podejmie się fachowej oceny stanu przedmiotu? Co w przypadku dostawy do paczkomatu?Trudno mi sobie wyrazić kuriera, który będzie sprawdzał z klientem czy np.telefon kupiony poprzez olx jest zgodny z opisem, na 512GB pamięci, dziala w polskiej sieci itd.kurier jak go zapytasz czy może z toba sprawdzić paczke to zwykle zaznacza żeby go nie mieszac do sprawy bo on jako strona w sadzie nie bedzie wystepował 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Nie rozumiem Twojej wypowiedzi dlatego proszę o wyjaśnienie: czy istnieje możliwość nakazu otwarcia przy kurierze? Czy kurier będzie w stanie rozróżnić w ciągu kilku sekund na przykład kołowrotki nowe od totalnie zużytych? Czy podejmie się fachowej oceny stanu przedmiotu? Co w przypadku dostawy do paczkomatu?Trudno mi sobie wyrazić kuriera, który będzie sprawdzał z klientem czy np.telefon kupiony poprzez olx jest zgodny z opisem, na 512GB pamięci, dziala w polskiej sieci itd. Jako wystawiający w aukcji, wprowadzam klauzulę, która zobowiązuje kupującego do sprawdzenia zgodności zakupionego przedmiotu w obecności kuriera przed przyjęciem przesyłki. W przypadku zaniechania tej czynności, reklamacje nie będą przyjmowane. Takie postępowanie jest również zalecane przez firmy kurierskie.Osobiście nigdy nie miałem problemów ze sprawdzeniem paczki w obecności kuriera. Ostatnio, sprawdzając zamówione okulary Costa i wędkę z Tradeinn, kurier sam zaproponował pomoc w tej czynności. Kupowanie w internecie zawsze wiąże się z ryzykiem otrzymania produktu niezgodnego z opisem. Dlatego droższe przedmioty kupuję wyłącznie na Allegro, do którego mam zaufanie po 19 latach korzystania, i wybieram jedynie sprawdzonych sprzedawców. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca Orientujesz się może co olx zrobi w sytuacji, gdy ja sprzedaję dajmy na to kołowrotek, nowy nieużywany. Kupujący wpłaci pieniądze na olx, ja wyślę towar a kupujący napisze, że otrzymal stary zużyty zlom. Co w takiej sytuacji? Na szczęście nie zdążyło mi się coś takiego, jednak zastanawia mnie to.Z tego co pamiętam to był taki przypadek, ze ktoś z jerkbaita wysłał nową stellę, a gościu napisał, że to złom i odesłał złom.I zaczęły się schody i problemy. Jak się skończyło nie pamiętam.Niestety wszędzie można się naciąć na jakiegoś skurwysyna 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca Dlatego ja nie kupuję nic na OLX a na jerku tylko od znanych mi osób 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca Otwarcie przy obecności kuriera? Teoria. Jak się ma już jakiegoś znajomego (np gdy żona przed świetami ma 50 paczek dziennie ) to może i tak. Jednak wysyłając troszkę paczek częściej klient ich szuka po sąsiadach, przy płocie, w ogródku bo się spieszyło - a co dopiero otwierać i sprawdzać przy nim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca Około miesiąc temu widzę przez okno jak podjeżdża kurier dpd zostawia paczkę przed bramką i odjeżdża nawet pajacowi nie chciało się zadzwonić domofonem w paczce towar za 800zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca Mnie kiedyś zostawili towar za 2500 pod drzwiami,nikogo w chacie,zero kontaktu telefonicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca U mnie kurier już tak nie zostawia. Zostawił za bramą, tzn rzucił i pojechał. Byłem wtedy w domu. Zadzwoniłem, że paczka doręczona i jej nie ma. To twierdzili, że był u mnie no to ja im, że z kamery pokaże, że nie dostarczył jej. Kamere mam na wnętrze podwórka. Od tej pory dzwoni i do drzwi przychodzi [emoji6] ile on się na przepraszał, że się spieszył itp. Później musiałem potwierdzić, że dostarczył bo grubo mu tam robili. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 21 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca Orientujesz się może co olx zrobi w sytuacji, gdy ja sprzedaję dajmy na to kołowrotek, nowy nieużywany. Kupujący wpłaci pieniądze na olx, ja wyślę towar a kupujący napisze, że otrzymal stary zużyty zlom. Co w takiej sytuacji? Na szczęście nie zdążyło mi się coś takiego, jednak zastanawia mnie to.Nic, mi zalecili jedynie nagrywanie paczki i w razie co zgłosić na policje i liczyc ze gosc sie przyzna, jedyny plus z tej paczki olx jest tylko i wylacznie dla kupujacego, sprzedajacy nie jest w ogole chroniony, gosc moze rozkrecic Ci ten kolowrotek, wykrecic wszystkie lozyska, zlozyc spowrotem i Ci odeslac ... np inny kołowrotek, "taki sam" ale w znacznie gorszym stanie technicznym, nic z tym nie zrobisz, nawet jak masz nagranie a kołowrotki beda takie same to jak udowodnisz ze Ty takiego nie wyslales? musial bys oznaczac (nie wiem rysowac go) w jakis charakterystyczny sposób ale jak bedzie chcial wyciagnac bebechy z niego to wyciagnie. To samo jest na vinted. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 22 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca Nic, mi zalecili jedynie nagrywanie paczki i w razie co zgłosić na policje i liczyc ze gosc sie przyzna, jedyny plus z tej paczki olx jest tylko i wylacznie dla kupujacego, sprzedajacy nie jest w ogole chroniony, gosc moze rozkrecic Ci ten kolowrotek, wykrecic wszystkie lozyska, zlozyc spowrotem i Ci odeslac ... np inny kołowrotek, "taki sam" ale w znacznie gorszym stanie technicznym, nic z tym nie zrobisz, nawet jak masz nagranie a kołowrotki beda takie same to jak udowodnisz ze Ty takiego nie wyslales? musial bys oznaczac (nie wiem rysowac go) w jakis charakterystyczny sposób ale jak bedzie chcial wyciagnac bebechy z niego to wyciagnie. To samo jest na vinted.ale co na vinted bo nie jestem w temacie - toż tam chyb uzywane ciuchy sprzedają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 27 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca (edytowane) ale co na vinted bo nie jestem w temacie - toż tam chyb uzywane ciuchy sprzedają ?Oszuści są na vinted. Syn kolegi sprzedał bluzę za 180zł. Po otrzymaniu paczki kupujący stwierdził, że to nie jest zamówiony towar. Vinted z automatu stanął po stronie kupującego. Nie wiem, jak to się zakończyło, ale chłopak chyba był w plecy za bluzę...Jedyna skuteczna metoda, to, jak już tu zostało napisane, nagrywać pakowanie i otwieranie paczki, ale sam wiem po sobie, że nie chce się tego robić... Edytowane 27 Marca przez Bartek_C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi