Skocz do zawartości
  • 0

Zlot jerkbait.pl - Słubice 23-25 maja 2025 - informacja (ZAPISY ZAKOŃCZONE)

Friko

Pytanie

Cześć ! W tym roku wypada 20-lecie powstania / istnienia jerkbaita i z tej okazji fajnie by się było spotkać nad wodą. Chciałem przedstawić pomysł na takie spotkanie.

KIEDY:
23-25 maja 2025 (piątek-niedziela)

GDZIE:
Słubice nad Odrą

post-45567-0-56055100-1744301401_thumb.jpg

ŁOWIENIE:
Łowimy w rzece, przede wszystkim z brzegu z licznych główek - zerknijcie sobie na mapę satelitarną google to sami zobaczycie ile tam ich jest. Rozmawiałem z lokalnym kołem PZW ( nr 2 w Słubicach) - woda jest bardzo zróżnicowana, od 12-metrowego dołu w samym mieście to płytkich raf i rozmyć przy niektórych główkach, jest tez woda w zasadzie stojąca w takim kanale / porcie. Ryba występuje w zasadzie każda. Podobno jest slip wiec jak ktoś by wolał z łódki to będzie miał gdzie się zrzucić.

Dopłaty w okręgu są ludzkie, z tego co pamiętam 3-dniowa za 60 zł dla członków PZW i 90 zł dla niezrzeszonych

https://pzw.gorzow.pl/zezwolenia/

ZAKWATEROWANIE:
Mamy zarezerwowane 20 miejsc w akademiku w centrum Słubic, 1km od Odry tak żeby można było "z buta" pójść nad wodę. Pokoje 1 i 2-os z łazienka, koszt 75 zł / os / doba. Bez wyżywienia ale jest aneks kuchenny jakby ktoś chciał jakieś śniadanie sobie zrobić. Powinniśmy do dyspozycji mieć również kilkanaście bezpłatnych miejsc parkingowych. Płatność jest na miejscu, każdy płaci za siebie, nie bedę zbierał ani opłacał rezerwacji więc jest naprawdę elastycznie. Dlatego mam dżentelmeńską prośbę, jak ktoś nie jest pewien czy przyjedzie to niech nie robi rezerwacji na wszelki wypadek być może blokując miejsce komuś kto jest przekonany że chce i będzie :)

Plan jest taki że przyjeżdżamy w piątek - o której kto chce, zrobię na piątek wieczorem rezerwacje w którejś knajpie żeby Ci którzy dojada mieli się gdzie spotkać - oczywiście wrzucę info o tym.

W sobotę rano atakujemy Odrę, wieczorem jeśli pogoda pozwoli to może jakieś ognisko nad woda a jak nie pozwoli to piwko i kolacja gdzieś pod dachem. Może sobie jakiś konkurs wymyślimy w międzyczasie z nagrodą za największą rybę zlotu żeby było trochę motywacji do łowienia :)

Niedziela - rano ryby, wymeldować z akademika trzeba sie do 10 lub 11 - nie pamiętam dokładnie ale akurat żeby zaliczyć poranna sesję nad rzeką, wrócić wymeldować się, oszamać jakieś śniadanie i ruszyć w drogę powrotną.

ZAPISY:
To jest w skrócie cały plan, otwieram zapisy, 1-20 lista podstawowa, 20- ... lista rezerwowa, decyduje kolejność zgłoszeń. Proszę o dopisywanie się poniżej:

ps. dla uczestników zlotu dobrze znany na forum Kolega @cyprys ufundował pakiety startowe - dziękujemy :) o przynętach i główkach robionych przez Marcina możecie poczytać w Jego wątku autorskim: CYPRYS-moje dłubanki - Lurebuilding (wątki autorskie) - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

AKTUALIZACJA - INFO DOTYCZĄCE ZAKWATEROWANIA:

rezerwację mamy od piątku 23.05 godz. 12:00 do niedzieli 25.05 godz. 11:00

adres: Słubice ul. Piłsudskiego 13 , tam mieści się Recepcja Akademików.

Kto przyjeżdża zgłasza sie do w/w Recepcji, podaje hasło "ZLOT" i opłaca swój pobyt (koszt 75 zł / os / doba)  - miejsca będą przydzielana przez recepcje w pokojach 2 i 1-osobowych. Na recepcji można płacić kartą (a nawet jest to sugerowane). Recepcja jest czynna całododobowo.

W razie "W" tel na recepcję: 61 829 69 00.    W pokojach są łazienki a na klatce jest kuchnia z pełnym wyposażeniem.

Zostałem poproszony o uczulenie uczetników żeby pilnowali kluczy do pokoi :)  - kaucja za zgubiony klucz wynosi 500 zł !

EDIT: na ten moment zapisy na zlot są zamknięte;  oczywiście jeśli ktoś chciałby dołączyć w ostatniej chwili to zapraszamy serdecznie natomiast osoby spoza listy zlotowej muszę rezerwować miejsca pobytu we własnym zakresie bo nie wiem czy będą jeszcze miejsca w akademikach - do recepcji została przekazana lista uczestników wg stanu na dzień 15 maja

Spotkanie inaguracyjne i oficjalny początek zlotu:

Piątek 23.05  godz. 18:30  Karczma Koliba:

Karczma Koliba | Kontakt

Edytowane przez Friko
  • Like 7

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam szanowne grono Jerkbaita :) . Nie wiem jak jest teraz ... ale kilka lat temu na słubickim odcinku Odry trafiały się fajne rybki. Klenie zwykle łowiłem na główkach w obrębie lasu w górę rzeki od mostu granicznego SŁUBICE - FRANKFURT ...ciche podejście do przelewu i podanie smużaka na napływ często kończyło się piękną zbiórką klenia. W porze wiosenno - letniej bolenia można było złowić praktycznie na każdej główce. Natomiast wieczorową porą w okolice niektórych główek (najczęściej w pasie pomiędzy warkoczem a zatoką) podchodziły fajne sandacze. Mam nadzieję, że podczas Zlotu Jerkbait .pl uda Wam się złowić choć kilka ładnych ryb i będziecie mieli fajne wspomnienia. Serdecznie pozdrawiam @XTR  :)

post-52894-0-00821800-1745771432_thumb.jpg

post-52894-0-61075800-1745771442_thumb.jpg

post-52894-0-07976500-1745772233_thumb.jpg

post-52894-0-44112400-1745772243_thumb.jpg

post-52894-0-18936600-1745772297_thumb.jpg

• Like 7

• 0

AKTUALIZACJA - INFO DOTYCZĄCE ZAKWATEROWANIA:

rezerwację mamy od piątku 23.05 godz. 12:00 do niedzieli 25.05 godz. 11:00

adres: Słubice ul. Piłsudskiego 13 , tam mieści się Recepcja Akademików.

Kto przyjeżdża zgłasza sie do w/w Recepcji, podaje hasło "ZLOT" i opłaca swój pobyt (koszt 75 zł / os / doba)  - miejsca będą przydzielana przez recepcje w pokojach 2 i 1-osobowych. Na recepcji można płacić kartą (a nawet jest to sugerowane). Recepcja jest czynna całododobowo.

W razie "W" tel na recepcję: 61 829 69 00.    W pokojach są łazienki a na klatce jest kuchnia z pełnym wyposażeniem.

Zostałem poproszony o uczulenie uczestników żeby pilnowali kluczy do pokoi  :)  - kaucja za zgubiony klucz wynosi 500 zł !

• Like 1

• 0

Link do zezwoleń na wędkowanie:

https://pzw.gorzow.pl/zezwolenia/

EDIT: na ten moment zapisy na zlot są zamknięte;  oczywiście jeśli ktoś chciałby dołączyć w ostatniej chwili to zapraszamy serdecznie natomiast osoby spoza listy zlotowej muszę rezerwować miejsca pobytu we własnym zakresie bo nie wiem czy będą jeszcze miejsca w akademikach - do recepcji została przekazana lista uczestników wg stanu na dzień 15 maja

Edytowane przez Friko
  • Like 1

• 0

Witajcie z przykrością informuję że nie będzie mnie i mojego kolegi na zlocie z przyczyn odemnie nie zależnych jest mi smutno bo byłem już dwa razy z Wami i wiem jaka to jest świetna impreza życzę dużych ryb na wodzie i wspaniałej atmosfery jak zawsze zresztą mam nadzieję że następny zlot jest mój!!! Pozdrawiam serdecznie !!!

• 0

Witam. Jako "tubylec" chcę wam podpowiedzieć, jak to wygląda.
Na początku może napiszę tak - "Tu nie ma ryb!!!" (ubiegłoroczna wysoka woda,teraz pogoda).

Zakwaterowanie.

Był problem, jeżeli ktoś przyjedzie z łódką, bo chcieli dać mi pilota do otwierania innej bramy, ale przecież da się wjechać główną bramą.

post-46887-0-96834000-1747733359_thumb.jpg

Jedziecie prosto i na końcu w prawo, jest duży parking, chociaż aut też dużo.

post-46887-0-14412900-1747733686_thumb.jpg

Uciekło jedno foto, ale po prawej stronie tego parkingu jest dalsza część na kilkadziesiąt aut (większość zajęta).

Oprócz tego parkingu wewnątrz , jest jeden zewnętrzny (ogrodzony z monitoringiem), który widać na filmie, ale jak mnie poinformowano - jest często zajęty.

Co do samego zakwaterowania, jest petarda. Na akademikach organizowałem już zawody wędkarskie szczebla krajowego i dlatego po układach jest możliwość zaglądnąć tu i tam. Byłem dzisiaj, żeby zrobić kilka zdjęć, żeby wam przybliżyć jak się poczuć. Dostałem możliwość nagrania pomieszczeń i jest tak, że macie jedno piętro dla siebie podzielone na 2 wejścia z piętra (pierwsze piętro nr 13 i 14). Byłem w 14 i jest tam 5 pokoi, gdzie jeden jednoosobowy i cztery dwuosobowe. To samo będzie po drugiej stronie (nie dowiadywałem się, ale chyba tak). W każdym pokoju łazienka. I tu coś śmiesznego (myślę, że lokator tego pokoju nie czyta jerkbaita) - dostałem klucz, żeby nagrać pokój i łazienkę, ale otwieram pokój, a tam walizka, rozwalone łóżko i na stole kosmetyki  :D . Z uprzejmości zapytałem czy ktoś jest i szybko zamknąłem pokój, dlatego nie mam zdjęć z tych pomieszczeń. Recepcja pomyliła się, ale zapewniam, że nie będzie to w waszym przypadku, jak przyjadą np.grzybiarze i będą chcieli oglądnąć pokój. Pewni pracownicy mają zaufanie do mnie :D.

Jak widać oprócz korytarza z pokojami, jest super duża kuchnia, wyjście na balkon, oraz okno z możliwością luknięcia na parking zewnętrzny. Za dawnych czasów, gdzie było to tzw.miasteczko studenckie, to te balkony miały swoją historię - działo się na nich dużo. Obyście nie powtarzali tego :D :D :D

To wszystko co do zakwaterowania.

Może na szybko co jest obok. 50m do głównej drogi i 50 w lewo - Koliba, miejsce spotkania przy browarze. Możliwość zjedzenia czegoś na gorąco. W pobliżu Lidl (100m), Netto (50m), Biedronka (100m) i w każdym z dyskontów PIWO!!! :D :D :D

• Like 5

• 0

Ryby i woda.

Może na początku teren miejski, bo ktoś nie wytrzyma i będzie chciał iść pod wieczór.
Chyba odradzam, bo... zmienili nam główki i nie jest to samo, ludzie narzekają, bo jest dużo strat przynęt. Główki są na nowo robione od podstaw i szczyty są ostro zakończone. Wszystko trzeba przerabiać od nowa, czyli nie za dużo podpowiem. Do tego dochodzi zeszłoroczna powódź, która zmieniła całkowicie zapływy główek. Są mega łachy piachu, co robi wodę bardzo płytką.
Kilka ujęć z takich miejsc.

post-46887-0-76263700-1747735254_thumb.jpg

post-46887-0-78212200-1747735239_thumb.jpg

post-46887-0-38895600-1747735296_thumb.jpg

Może jeszcze filmik z przelewem na takich główkach.

I co tu jest śmiesznego, ano to, że jak pisałem wcześniej, że z rybą jest kiepsko, po ustawieniu woblerów, jakie robię, jednego chciałem sprawdzić w przelewie i po 3 rzucie siada sandacz 70cm. Z wiadomych względów, nie wrzucam fotki, ale był i pływa dalej. Kurde, tu nie ma ryb, a przykład jest inny.

Fotki są z miejsca w dół od mostu miejskiego w Słubicach. Może na miejscu polecę gdzie iść na jakiś szybki wypad, bo za dużo do pisania.

W niedzielę byłem na ustawianiu woblerów i przy okazji zrobiłem kilka fotek.

Lubusz - droga strategiczna na Lubuszu. Ciekawe miejsce z częstymi zawodami, chociaż pierwsza tura w maju nie za wiele pokazała. Pierwsze miejsce 3 klenie, a piąte już tylko jeden okoń. Zganiam to na pogodę.
Kilka ujęć w górę od strategicznej

post-46887-0-58944800-1747736099_thumb.jpg

post-46887-0-55357900-1747736131_thumb.jpg

W dół od strategicznej

post-46887-0-36582600-1747736460_thumb.jpg

Droga dojazdowa ze strategicznej w górę jest tragiczna, jazda 10km/h, ze względu na rozjechaną drogę przez ciągniki

post-46887-0-63074000-1747736322_thumb.jpg

Ale już w dół od strategicznej można spokojnie 70km/h

post-46887-0-61269400-1747736373_thumb.jpg

Kilka ujęć z Pławidło

post-46887-0-58930100-1747736212_thumb.jpg

post-46887-0-66895600-1747736224_thumb.jpg

Duże klatki, długie główki, mocno porośnięte trzciną, dlatego wygodnie łowić ze szczytu

Co do poruszania się między główkami, to spokojnie wyjść na wał i droga asfaltowa od Lubusza, aż po Górzycę

Nie ma problemu z parkowaniem auta, bo są delikatne "parkingi", co pokazałem na filmiku

Nie zdążę opisać (wyjście do pracy) terenu w górę od mostu, ale to już na spotkaniu, bo tam jest może nawet ciekawiej.

Co do rybności, nie chcę wstawiać zdjęć bo nie ma zgody. Są szczupaki, sandacze (jako przyłowy), bolenie, kleni mało (pogoda).

post-46887-0-58890100-1747736501_thumb.jpg

• Like 7

• 0

Ryby i woda.

Może na początku teren miejski, bo ktoś nie wytrzyma i będzie chciał iść pod wieczór.

Chyba odradzam, bo... zmienili nam główki i nie jest to samo, ludzie narzekają, bo jest dużo strat przynęt. Główki są na nowo robione od podstaw i szczyty są ostro zakończone. Wszystko trzeba przerabiać od nowa, czyli nie za dużo podpowiem. Do tego dochodzi zeszłoroczna powódź, która zmieniła całkowicie zapływy główek. Są mega łachy piachu, co robi wodę bardzo płytką.

Kilka ujęć z takich miejsc.

attachicon.gif JWup02O-.jpg

attachicon.gif aGRJzTIA.jpg

attachicon.gif MhbteT9I.jpg

Może jeszcze filmik z przelewem na takich główkach.

I co tu jest śmiesznego, ano to, że jak pisałem wcześniej, że z rybą jest kiepsko, po ustawieniu woblerów, jakie robię, jednego chciałem sprawdzić w przelewie i po 3 rzucie siada sandacz 70cm. Z wiadomych względów, nie wrzucam fotki, ale był i pływa dalej. Kurde, tu nie ma ryb, a przykład jest inny.

Fotki są z miejsca w dół od mostu miejskiego w Słubicach. Może na miejscu polecę gdzie iść na jakiś szybki wypad, bo za dużo do pisania.

W niedzielę byłem na ustawianiu woblerów i przy okazji zrobiłem kilka fotek.

Lubusz - droga strategiczna na Lubuszu. Ciekawe miejsce z częstymi zawodami, chociaż pierwsza tura w maju nie za wiele pokazała. Pierwsze miejsce 3 klenie, a piąte już tylko jeden okoń. Zganiam to na pogodę.

Kilka ujęć w górę od strategicznej

attachicon.gif Lubusz strategiczna.jpg

attachicon.gif lubusz 1.jpg

W dół od strategicznej

attachicon.gif Lubusz w dół.jpg

Droga dojazdowa ze strategicznej w górę jest tragiczna, jazda 10km/h, ze względu na rozjechaną drogę przez ciągniki

Ale już w dół od strategicznej można spokojnie 70km/h

Kilka ujęć z Pławidło

Duże klatki, długie główki, mocno porośnięte trzciną, dlatego wygodnie łowić ze szczytu

Co do poruszania się między główkami, to spokojnie wyjść na wał i droga asfaltowa od Lubusza, aż po Górzycę

Nie ma problemu z parkowaniem auta, bo są delikatne "parkingi", co pokazałem na filmiku

Nie zdążę opisać (wyjście do pracy) terenu w górę od mostu, ale to już na spotkaniu, bo tam jest może nawet ciekawiej.

Co do rybności, nie chcę wstawiać zdjęć bo nie ma zgody. Są szczupaki, sandacze (jako przyłowy), bolenie, kleni mało (pogoda).

Gdybyś, w ramach uroczystych obchodów, przewidywał wycieczkę z przewodnikiem, połączoną z boleniowaniem - to jeden chętny już jest :)

• Like 3

• 0

Wieści takie, że się lekko ruszyło. Jest kleń na przelewie (głębiej)i chlapią (delikatnie) bolki. Dzisiaj pierwszy dzień "upału", ale niestety na piątek przyjdzie znowu 13-15st.C i do tego woda ma pójść do góry o 40cm (w piątek). Z klenia cieknie, bo przed tą złą pogodą zaczynały już tarło.

• 0

Wieści takie, że się lekko ruszyło. Jest kleń na przelewie (głębiej)i chlapią (delikatnie) bolki. Dzisiaj pierwszy dzień "upału", ale niestety na piątek przyjdzie znowu 13-15st.C i do tego woda ma pójść do góry o 40cm (w piątek). Z klenia cieknie, bo przed tą złą pogodą zaczynały już tarło.

Nasz wspólny kolega Darek @Dagon miał możliwość sprawdzenia zasobności tamtejszych wód i po powrocie stwierdził , że to co w Słubicach na Odrze Jacek nazywa "lekko ruszyło" , my na Wiśle w Warszawie  określamy wędkarskim eldorado . :doh:

Kto jak kto , ale Jacek o łowieniu ryb  ,a w szczególności  boleni  to coś tam wie  ;)  :D , dlatego warto  wykorzystać bez litości wiedzę takiego przewodnika.

Od wielu lat moim podstawowym i ulubionym woblerem boleniowym pozostaje bez zmian  JAZ Ukleja "7" SS . :)

Pozdrawiam  całą zacną wędkarską  ekipę i  tradycyjnego połamania :highfive:

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 1

• 0

Ale po co tak mówić... to niedobra jest.... osobiście rozumiem Kolegów, którzy boja się "reklamy" swoich łowisk  - wiadomo o co chodzi, szanuje podejście. Jak Jacek pisze że tam nie ma ryb to znaczy że jest ciężko no ale gdzie jest dziś dobrze  :rolleyes:  - a zlot przecież gdzieś trzeba zrobić.

• 0

Ale po co tak mówić... to niedobra jest.... osobiście rozumiem Kolegów, którzy boja się "reklamy" swoich łowisk  - wiadomo o co chodzi, szanuje podejście. Jak Jacek pisze że tam nie ma ryb to znaczy że jest ciężko no ale gdzie jest dziś dobrze  :rolleyes:  - a zlot przecież gdzieś trzeba zrobić.

Paweł

Jeśli tylko tyle treści nalazłeś w moim poście , to może  warto by było go jeszcze raz przeczytać z rozwagą . A jeśli jest  to  jakiś problem , to w skrócie wygląda to tak .

Jeśli mówić o reklamowaniu  , to reklamowałem tylko  Jacka którego bardzo lubię i cenię jako wędkarza i wytwórcę woblerów  :)

Moje porównanie zasobności Odry i Wisły , to na pewno nie była reklama jakiegoś łowiska , bo z przyczyn prozaicznych być taką nie mogła. Mój pogląd świadczy bardziej o  ubogości w ryby warszawskiej Wisły (o czym chyba coś tam wiem ) , niż  zasobności Odry , bo znam ją tylko o czym pisałem z opowieści kolegi.

A skoro zajmujesz stanowisko obrońcy , a raczej tak piętnujesz tych co nie strzegą tajemnicy łowisk , to może następnym konsekwentnym krokiem byłoby  

ustanowienie Bana :maybeban: za takie nikczemne zachowani . :clappinghands:     Przeglądając "Wieści znad wody" kandydatów nie zabraknie .

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr