Skocz do zawartości
  • 0

Bezpieczny Lód

legion

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Film Kieślowskiego miał tytuł "Obyś nie miał bogów cudzych przedemną " To prawda lód nigdy nie jest bezpieczny.Sam kilkukrotnie wjechałem pod wodę .Raz na rzece gdzie dopiero po przebiegnięciu po dnie 20 m.pod lodem  zobaczyłem światełko do nieba a raczej kolejną wyrwę w lodzie.Raz na zaporówce pomogli mi koledzy raz wyszedłem sam dzięki kolcom.Kilkukrotnie brałem udział w akcji ratunkowej kolegów którzy pomimo ostrzeżeń poleżli tam gdzie nie powinni.Są miejsca pewne bez oparzelisk ,prądów ,wpadających rzeczek.Sam przez lata jeżdziłem z żoną ,dziećmi w takie miejsca jak lód miał powyżej 20 cm. Oni jeżdzili na łyżwach a ja dręczyłem okonie. :)

• Like 1

• 0

Głównie łowię z lodu na wodach stojących, i z doświadczenia wiem że szklisty lód grubości 7-8cm jest ok... można wchodzić ;)

Oczywiście zawsze wywiercenie próbnej dziurki niedaleko brzegu i ocena sytuacji :) Polecam wyposażyć się w kolce i odbywać wyprawy z kompanem ;) Kąpiel przy ujemnych temperaturach to nic przyjemnego... :mellow:

• 0

Na odleglosc ciezko ocenic czy lod tej grobosci jest bezpieczny .Trzeba wejsc i sprawdzic .

Pierzchnia czy tez tak zawana pika i do dzila ,kilka otworow kontrolnych trzeba oczywiscie zrobic .Napewno w roznych miejcach lod bedzie mial zroznicowana grobosc .Dotyczy to rowniez mniejszych i wiekszych zbiornikow.Na jednym jeziorku 8 cm a na drogim 30 sci wszystko zalezy od wielu czynnikow nap.glebokosci danej wody .Proponuje wybierac sie na odwilzy z kamratem i linka w plecaku .We dwoje zawsze bezpieczniej .

Podobnie jak kolega SOL321 ,pierwszy lod jest zawsze pewniejszy niz groby na odwilzy .Odparzeliska nie sa widoczne na pierwszy rzot oka .Dwa lata temu biegalem po zbiorniku gdzie grobosc lodu spadala z 30 cm na 3-moze 4 cm .Brzegi i granica do 50 metrow, zciete ostro po czym totalna zmylka ,raz pika i otwor .Tak z biegim lat sam zastanawiam sie czy nie kupic cieniutkiej kamizelki na takie wypady .

• 0

Z ciekawostek dodam, że byłem kiedyś na Jeziorze Wigry. Zima sroga, grubość lodu przy schronisku PTTK ciężka do określenia, ale patrząc na pęknięcie idące w dół skorupy spokojnie ponad metr. Tymczasem przy przejściu na Jezioro Postaw lodu nie było... (dalej oczywiście znów zalodzone).

• 0

Dziwię się takim ludziom że przedkładają kilka okonków albo chwilowe zaistnienie na szklanym ekraniku nad własne ŻYCIE!!!!!!!!!!!!!. Nie jeden już raz o tym pisano tu oraz na innych mediach by nie ryzykować!!!!!!!!!!!!!!!!. Niestety coraz częściej dochodzi do tragedii , a dopiero po niej jest opamiętanie.

RYBY TO NIE WSZYSTKO I NIE PRZEDKŁADAJCIE ICH NAD WŁASNE LUB KOLEGÓW ŻYCIE.  :unsure:  :wacko:

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 0

Żeby nie było ,dodam ,że sam bardzo lubię łowić Z LODU. Lecz w tym oraz w tamtym roku nie zaryzykowałem pomimo wielkiej pokusy. Może to już S>>K>>S, a może też resztki rozumu podpowiadają : SIEDŹ NA DUPIE CHŁOPIE !!!!! jeszcze przyjdą czasy porządnej ZIMY .

Edytowane przez miramar69
  • Like 2