lukomat Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Przypomnial mi sie filmik, ktory powinien zachecic wszystkich niezdecydowanych do dwurecznych muchowek i lososi: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Jednoręczne też bywają ciekawe... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Łukasz co to za młynek przy wędce na tym filmie który wstawiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Danielsson H5D jak na moje oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Fajne rozwiązanie z tą korbą Aby na pewno to Danielsson H5D ? Przyjrzyj się ta korba wychodzi na dźwigni z środka młynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 ja bym powiedział że to Danielsson Control 7twelvepozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Dzięki Krzyś, to ten kołowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Nie wiem o czym myslalem jak odpisywalem A jeszcze na stronke zajzalem, zeby sie upewnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Fladen produkował podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K.ostuch Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Herman co wybierasz?,zaprezentuje odmienną opinię nie tylko ryba i rzeka warunkuje dobór sprzętu...możesz dopasować się do kija ?!tylko czy podołasz? sprawność aparatu ruchowego i temperament ,a w efekciebudowa ciała :drobna -wędki dh switch i krótsze akcja szybka preferowane głowice,(łatwo się wyczerpuje-poszukuje lekkości )średnia -wędki o długości średniej podobnej akcji linki o średniej dł.głowicy,(adaptuje sie do warunków i sprzętu -wszechstronność)mocna-wędki długie akcja wolna głowice dh długie(nie lubi się spieszyć czy rozdrabniać-oczekuje konkretów).Wbrew pozorom naukę można rozpocząć od dowolnej wędki spasowanej z linką warunkiem jest poszukiwanie własnych błędów i ich korekta np nagrywając kamerą swoje poczynania (więcej czasu) lub instrukcje doświadczonego (nie zawsze osiągalne)...Podstawa to więcej wymagać od siebie ,na początku głowice krótsze są łatwiejsze potem w miarę postępów można je wydłużać zarówno w switch(wędki koło 11') jak spey(11'6"-18')c.d. może nastąpić... Jakoś tak nie czuję tego podziału, bo dobrze dobranym zestawem będzie się łowiło każdemu. Co ma wzrost, waga do tego jakim kijem sobie miotam? W dodatku DH, dzie wysiłku praktycznie nie ma... A jeśli jest, to trzeba prześledzić technikę i dobór elementów zestawu, bo najprawdopodobniej coś jest "nie tak".Podzielam natomiast uwagę o doborze sprzętu do łowiska. Jakoś nie wyobrażam sobie switcha nad Regą w przyujściowym odcinku... Albo nawewt nad naszą Łebą, w sumie gdziekolwiek, a zwłaszcza latem. Ogólnie switch to na pomorskie wody raczej pomyłka, ze wzgędu na ograniczone możliwości brodzenia i porośniętą linię brzegową, chyba że walimy znad głowy, ale to raczej nie poto jest switch. Doświadczenie pokazało, że pomorze dobrze obsługuje się 13-14 stóp w klasie 7-8. To wystarczy na "pomorskie smoki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 DarkoMógłbyś zdradzić kim jesteś i jakie masz doświadczenie w tym temacie (np łowienia głowacic na wędki dwuręczne w PL) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Kolego @darko z tymi kijami to z własnych doświadczeń? Ciekawe spostrzeżenia szczególnie co do wzrostu, masy ciała. Bardzo podoba mi się fragment, cytuję "no ale trzeba mieć ambicję, drobni w konstrukcji też mają marzenia stąd m.in. rosnące zainteresowanie switch'em...". Muszę przemyśleć czy z tym switch-em to nie pomyłka z mojej strony. Jednak jak zerknę na Kumpla mego co drobniejszy jest w budowie i wzrostem niższy a luśnią 15' macha łowiąc ryby wszelkiej maści z upodobaniem tajmienie i łosie to nie wiem czy czasem nie naciągasz tematu. W moim odczuciu switch to jedna z wielu metod połowu ryb szlachetnych na muchę i nie próbował bym jej personalizować pod konkretne gabaryty, jakaś ksenofobia z tego tekstu bije. DH (switch) staje się ciekawą alternatywą dla wielu osób szukających nowych wrażeń przy muchowaniu, stąd tak wielu łapie za te kije. Może to moda, kto wie. Jak zapnę pierwszą konkretną rybę to sam ocenię w mig co mi trzeba, dzisiaj to tylko parada, trening, ryby z OS-ów. Daj Bóg by postraszyło gnąc po rękojeść moją #7 czy #8. Pozdrawiam Andrzej Stanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 To jak widzę w podobnym czasie Dunajec nasze wodery obmywał. Mnie się trafiło od "stanu wojennego" nie zmienia to faktu, że za cholerą nie kumam z tą posturą co do switch-a. Tak po prawdzie nigdy w tamtych czasach nie widziałem gościa z dwuręczną łowiącego na Dunajcu. Bywałem często rejon Sromowiec N. W., Czorsztyna, Stare Maniowy, Dębno, Knurów, Łopuszna. Bywało Towarzystwo z Krakowa, jednak to jednoręczne muchówki a jak ktoś za głowatką to spining. Nestor Mistrz Gutt też chadzał z jednoręczną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Nikim,nic nie wiem,nic nie potrafię,nie mam doświadczenia,za główka chodzę od lat osiemdziesiątych przed powstaniem zbiornika w Czorsztynie,zanim H.Gębski(Mordka) wyjął swoją pierwszą ,a łbem w słoiku wkręcał młodych "olbrzymim pstrągiem" z Gwdy w Lędyczku...złowione ryby witane były okrzykiem dingo,dingo...może ktoś to kiedy słyszał...choć nie jest to powód do dumy...jak zamierzasz rybę wziąć switch ok,ale jeśli chcesz wypuścić to mocą narzędzi skróć hol do minimum żeby miała szansę nie zdechnąć z przemęczenia czy popękania narządów po sesji foto bo wtedy 'no kill'/C&R to można między książki włożyć... Niepotrzebnie odbierasz to jako atak.Szkoda, bo dyskutowanie z nieznanym anonimem jest często bez sensu, własnie z powodu nie znajomości doświadczeń drugiej strony i możliwości zweryfikowania głoszonych tez w jakikolwiek sposób. Jak mam przyjąć to co piszesz i zmienić własne odczucia na ten temat, gdy nie wiem z kim rozmawiam? Biorąc pod uwagę, ze moze to być "ktokolwiek" o nieweryfikowalnym doświadczeniu ciężko poważnie to traktować, mimo nie ukrywam dużej sympatii do tematów związanych z DH.Co do głowatki na Switch.Ja głównie łowiłem switchem w klasie #10, z głowicami 35g. Nie wiem czym, po za brakiem poręczności, miałby ustępować 14' #10Niestety ale rozmiar naszych ryb nie należy do zbyt imponujących myślę, ze skoro, o dziwo, wędkarze łowiacy steelheady, chyba jednak ciut bardziej "wredne" niż głowacice, dają radę potężnym rybom w rwących rzekach takimi wędkami, to coś jest na rzeczy? Switch #7 jest +- jak jednoręczna #10, nawet i 12, mój obsługiwał głowice 27g o ile pamiętam podczas gdy jednoręczna dziesiątka pod 22g już mocno daje znać ze jest przeciążona. Modlić się tylko o głowatkę w dzisiejszych czasach, której nie da się rady tak mocnym sprzętem.Swego czasu podobna dyskusja była na Forsie. tam człowiek tez nie chcący zdradzać swej tożsamości różne dziwne poglądy głosił. a to ze "ghillie" z nad Gauli od lat nastu jak nie dziesięciu nie ma pojęcia o łowieniu łososi na DH, a to ze jeden z bardziej wziętych rodbuilderów (K.Zieliński z Krakowa) nigdy dwuręcznej w rękach nie trzymał. Na końcu okazało się że rozmówca spędza subtelne 250dni w roku nad wodą łowiąc DH. Ile takich głupot na raz można przyjąć od "nikogo"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Uwazam, ze nie wzrost, sila, lub waga decyduje o tym jakim kijem machac, tylko wlasne preferencje. To tak jak z kobitkami, jedni wola brunetki, a inni blondynki. Co nie zmienia faktu, ze switch mniej meczy.Jesli za oceanem daja rade wyjac kinga przy okazji polowu staloglowych, to tym bardziej da rade naszego atlantyka. O wedke bym sie nie martwil. Switch w klasie 8 to mniej wiecej odpowiednik 10-tki jednorecznej, a tym mozna zatrzymac wiekszosc ryb wystepujacych w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Apropo kobiet i wędek dwuręcznych Wiem, że już to wstawiałem ale kobieta jest perfekcyjna Edytowane 22 Stycznia 2013 przez TomCast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) oo cos ciekawego, kolego Andrzeju czy mógłbyś coś więcej napisać na ten temat "15' macha łowiąc ryby wszelkiej maści z upodobaniem tajmienie", do tej pory nie znalazłem żadnego opisu połowu tajmieni na dwuręczne kije, przynajmniej w polskojęzycznych stronach, zwłaszcza interesuje mnie jak dwuręczne kije radzą sobie z muchami w rozmiarze tajmieniowym, no i z jakim linkami toto współgra Edytowane 22 Stycznia 2013 przez rhezuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi