tomaszek11 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Scierry HM są w Polsce oferowane w cenie +/- 600pln.Ebay plus wysyłka da różnice w cenie najwyżej na "małą" flaszkę. Poza tym, zgadzam się że "za dlugi i za ciężki" kij na etapie nauki chyba nie wskazany. Wiem po swoich błędach....:-) tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Długi dlatego że rzeka dość szeroka, szersza od Warty, widziałem że używali tam 14-15 ft, ten AIRFLO wygląda ciekawie-jeśli to taki sam blank co Guideline LPXa,Tylko troszkę krótki chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Filip, a moze opisz lowisko i metode jaka sie na nim lapie. To, ze inni lapia 15-stopowymi lusniami, to nie znaczy, ze to najlepsze rozwiazanie. Np. w Szkocji tak sie przyjelo, bo "tak lapal moj dziadek i ojciec, to ja tez bede". Ja tez zaczalem od 15ft #10 z linka mid belly czym zrobilem sobie mocno pod gorke. 13ft kijem przy odrobinie wprawy obsluzysz wiekszosc sytuacji, poza jakimis ektremalnymi przypadakmi. Zapomnialem dodac , ze zalinkowany przeze mnie Airflo radzil sobie tez ze skagitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Darko jak sie uprzesz to kazdym kijem rzucisz, ale sa takie, ktore sie nadaja mniej lub wiecej. Dla przykladu mam Vision GT4 Catapult 14ft #10, dosyc szybki kij ktory pieknie wspolpracuje z Rio AFS ale ze skagitem tak sobie. Owszem rzuce jesli trzeba, ale bez przyjemnosci ze tak powiem. Dla odmiany Echo 13 1/2ft #8 (a tak naprawde to 9 i pol) o akcji bardziej progresywnej (innymi slowy wolniejszy) idealnie nadaje sie do glowic typu skagit, natomiast z Rio AFS srednio mi sie rzuca, co nie znaczy, ze sobie nie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Amerykanie maja dziwna tendencje do zanizania klasy. Cos co w Europie jest #9 za oceanem opisuja #8. Moj Echo TR 8136 to jak na moj gust mocna dziewiatka, zreszta popatrz na rekomendacje Echo:http://www.echoflyfishing.com/pdf/speylinechart.pdfOptymalny skagit to 630 grains (sprawdzone organoleptycznie), a wspomniany przez Ciebie scandi 510 grains to moze byc za lekkie nawet dla o klase nizszego Echo TR 7130. Pewnie duzo zalezy znowu od upodoban, techniki, przyponu itd... ale mi osobiscie TR 8136 dopiero przy Rio AFS #9 jako tako pracowal.Co do Vision GT4 Catapult 14' #10 zalecany jest skagit 660 grains i takim tez rzucalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Darku, nie chce dzielic wlosa na czworo. Pisze o tym, co mi sie sprawdza w warunkach bojowy nad rzekami lososiowymi, a nie w rzucaniu dla satysfakcji przy bezwietrznej pogodzie.Tabele sa ogolna instrukcja a nie sztywna zasada, ale w wiekszosci przypodkow mi sie sprawdzily. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 OK Darku, to jest darko, zgodnie z zyczeniem pomeczymy bule dalej (swoja droga okazalo sie na privie, ze filip to nie Filip ). Spij spokojnie, to byl AFS #8/9 + 10ft tonacy przypon. Mowiac o glowicach nie bawie sie w doliczanie przyponu, bo jest on w wiekszosci przypadkow intergralna czescia zestawu. Zatem calosc deczko ciezsza niz twoje scandi i dluzsze, ale przy wietrze slabo mi to latalo i w moim przypadku AFS #9/10 jest lepszym rozwiazaniem. Na wyspach naprawde ciezko o bezwietrzne warunki.W tabeli brakuje Scandi dla TR8136 bo Airflo robi Scandi to 540 grains a to jest wedlug Echo za malo dla tego kija. Jest za to Rage Comptact, w tym przypadku 600 grains, i jesli jeszcze nie probowales to polecam. Mam ta glowice pod Vision Cult 13'2" #8, lata przepieknie i jest to w tym momencie moj zestaw nr 1, ale zima oczywiscie wroce do skagitu.GT4 Catapult 13' #9 swietny kij, bedziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 OK, po kolei. Forumowicz "filip", ktory zadal pytanie o kije, wcale nie ma na imie Filip, jak sie okazalo. To bylo odnosnie "darko" i Darek Piszac, ze mam Rage Compact sparowany z Vision Cult #8 powinienem dodac tez jego wage, a w tym przypadku to jest 480 grains. 600 grains odnosilo sie tylko i wylacznie do TR 8136.Nigdy nie mialem Rio Scandi Short Versitip w rekach. Cena mnie skutecznie zniechecila (zestaw z tipami £100) i wybralem Rage Compact za 1/3 tej ceny (zestaw tipow juz mialem zarowno 5' i 10').Vision Cult jest wolniejszy od Echo TR, ale bardzo mi podpasowal.Airflo Rage Compact i Skagit Compact prostuja sie bez zarzutow innych linek z tej firmy nie uzywam do kijow dwurecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi