Skocz do zawartości

Stella vs Vanquish vs TP ? Może jakaś daiwa ?

pablo208

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na nowy sezon zbieram sie do skompletowania  , bardzo lekkiego zestawu kleniowo jaziowego. Z ew przyłowem w postaci bolka.

I teraz moje pytanie który kołowrotek wybrać do tej metody? . Na Exista nie starczy kasy więc jego raczej nie biorę pod uwagę, w tym przypadku cena gra rolę :) Wszystko poniżej jak najbardziej do rozważenia :) Możecie coś doradzić podpowiedzieć ??? Kij to dragon moderate 2,82 , 2-12  (120gram wagi). Zależy mi na jak najmniejszej wadze całego zestawu....

Pozdrawiam Pablo

• Like 1

Gdyby mi zalezalo na jak najmniejszej wadze  zestawu to zaczolbym od kija, w dlugosci 240-260cm a juz w szczegolnosci od jego poprawnego wywazenia. Napisales ze ten  dragon w dlugosci 282cm wazy 120 gr.. takie to troche dla mnie podejrzane.

Nowe exist-y byly jeszcze niedawno dostepne za niespelna 2000 zl nie pytaj co to za dystrybucja i czym sie roznia od wersji jdm bo nie wiem.

Niedawno krecilem stradickiem CI4 2500F oraz 3000 F zrobil na mnie calkiem dobre wrazenie, mysle ze to jest jakas alternatywa.

Z drugiej strony na alledrogo sprzedaje ktos ponoc nowa sephie BB c3000 HGS - ma ona cholernie plytka szpulke, ale jesli bedziesz uzywal cienkich linek, to nie bedzie mialo wiekszego znaczenia, zwlaszcza ze takim zestawem nie poluje sie na grubego zwierza.. I raczej tej opcji  bym sie trzymal ;)

Juz za kilkanascie dni wyjdzie kolejna generacja stelki.. moze warto zaczekac.. ;)?

A znamy już datę pojawienia sie nowej stelki ?

Jeśli to będzie miesiąc góra dwa to może i warto :)

A co do kijka looknij kolego na ofertę dragona w piance tyle waży a dokładniej 116g  :) (Moderate przy długości 2,82) . 2,60  odrobineczkę za krótki na dużą rzekę , bynajmniej dla mnie ....

Ale wiadomo co kraj to obyczaj więc ustalmy długość kijka 2,80 minimal :) Kijek już jest ,skupmy sie na kręciołku :P

Hahah  :):)

I tu sie z Toba kolego zgodzę ....Niestety w tym przypadku  :) Rozumiem doskonale , ale tak odbiegając od tematu co bys doradził jeśli chodzi o kijek kleniowo jaziowy ?

Ustaliliśmy długość min 2,8  :)

ps. Dragon zamówiony do pomacania ale nie koniecznie sie zdecyduję :) Dałeś mi troszkę do myślenia dragon i exist  ?? Fakt lipne połączenie :P

Ale ta waga  :P:P ehhh albo rybki albo akwarium  ?:)

Edytowane przez pablo208

jezeli ma byc dobrze i lekko, a przy tym nie musi byc kosmicznie drogo, to rarenium Ci4 JDM

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/de/products_id/8466/cPath/22_81_83_1267/flussangeln-binnenseeangeln/christmas-sale-shimano-rarenium-cl4-4000.html

ten klowrotek naprawde wymiata (price/performance) i obecnie jest do nabycia za srodki platnicze w smiesznej cenie, sam sie zastanawiam, czy sobie nie dolozyc sztuki na stan ... ??? ...

nie! wlasnie przyczytalem swojego bloga ^_^

Jak to sie ma na plny ? Sorki za to , że jestem az tak zielony ale jakaś instrukcja zamawiania z tej stronki ? :)

Już za późno, wszystkie zeszły. Wczoraj były też Luviasy '07 niewiele drożej niż to Rarenium.

Żeby kupić w Placie - zarejestruj się w sklepie, płacisz najlepiej przez PayPal.

Tu masz Rarenium z terenu UE, przesyłka 20 euro

http://www.ebay.de/itm/Shimano-Rarenium-CI4-4000-FA-260m-0-25mm-4-80-1-260g-/390490979873?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item5aeb137e21

Edytowane przez tpe

Już za późno, wszystkie zeszły. Wczoraj były też Luviasy '07 niewiele drożej niż to Rarenium.

Żeby kupić w Placie - zarejestruj się w sklepie, płacisz najlepiej przez PayPal.

Tu masz Rarenium z terenu UE, przesyłka 20 euro

http://www.ebay.de/itm/Shimano-Rarenium-CI4-4000-FA-260m-0-25mm-4-80-1-260g-/390490979873?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item5aeb137e21

taniej jest kupować u nich bezpośrednio w sklepie i przesyłka kosztuje wtedy 15E

http://www.angel-domaene.de/Shimano-Rarenium-CI4-4000-FA--488.html

Rarenium i Vanquish to różnica klasy. W cenie Rarenium nie kupisz lepszego i przede wszystkim lżejszego kołowrotka. Vanquish kosztuje drugie, a nawet trzy razy tyle, to mniej więcej lżejsza wersja TP. Daiwy nie znam...

Edytowane przez tpe

jako zagorzały zwolennik Daiwy, polecam zapomnieć o nowych Daiwach, a przynajmniej modelach wymyślonych po 2006

niewiele osób chyba ma Vanquish'a i trudno powiedzieć

w porównaniu do TP 11 już widać różnicę, więc pewnie z V jeszcze większą

aczkolwiek różnica jest swoista, nie to że przepaść, w TP i V jest pewnie więcej "masła", ale Rarenium (przynajmniej moje JDM) pracuje BARDZO przyzwoicie, jak na 6 łożysk to nawet BARDZO dobrze

mój chodził tak leciutko, że dołożyłem mu nawet sporo smaru (IOS Factory), bo doszedłem do wniosku, że nadal będzie OK, a zyska na żywotności i się nie myliłem

i jeszcze jedno, nowe Rarenium CI4+, chodzi równie dobrze, a może nawet lepiej, jednak jakość wykonania tandetna, stare wydaje się być solidniejsze i niedoskonałości tak po oczach nie dają

to : http://marunouchishop.com/main/shimano_e/exsence_ci4_plus.html

w JP zbiera dobre recenzje i ma fajne rozmiary C300M i 4000S (odpada podkład)

jeśli problem nie jest kasa, to po co ten temat ? "V" - OCZYWIŚCIE - pogadaj z Mefisto pewnie rozwieje Twoje wątpliwości :)

Rarenium to z pewnością KOMPROMIS

ps.

Rarenium przytargasz z JP za 1000 zł

ps2 sam się przekonałem, że Malezja na EU, a Malezja JDM z numerem fabrycznym to dwa światy

ps3 Polecam sklep z mojego linku !

Edytowane przez bazyloss

Jak Ci zależy tylko na trwałości i wadze to bierz w ciemno Rareniuma. Waga to tylko 10-15 g różnicy na korzyść Vanquisha przy modelu 2500. Rareniumek to młyn sprawdzony przez wielu, przy lekkim spinie pochodzi długo. Sam mam model 4000 i po sezonie orania dna w Wiśle jest jak nowy. Co do pracy, może nie jet to masełko jak w stelli, ale jak za taką kasę to i tak chodzi bardzo przyjemnie.

miałem Luviasa 2506 (sprzedałem) i osobiście wybrał bym Rarenium (jeśli ma być korpus z tworzywa)

więcej masła (trochę), mniej trwałości w tym Luviasie

w wracając do Stelli, to ja mam złe doświadczenia z wersją EU/US, jeśli już to JDM, ale cena jest z kosmosu, moim zdaniem żaden kolowrotek nie powinien tyle kosztować

miałem też Stradica CI4 2500F i w mojej ocenie Rarenium wypada zauważalnie lepiej