pablo208 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Witam. Na nowy sezon zbieram sie do skompletowania , bardzo lekkiego zestawu kleniowo jaziowego. Z ew przyłowem w postaci bolka.I teraz moje pytanie który kołowrotek wybrać do tej metody? . Na Exista nie starczy kasy więc jego raczej nie biorę pod uwagę, w tym przypadku cena gra rolę Wszystko poniżej jak najbardziej do rozważenia Możecie coś doradzić podpowiedzieć ??? Kij to dragon moderate 2,82 , 2-12 (120gram wagi). Zależy mi na jak najmniejszej wadze całego zestawu.... Pozdrawiam Pablo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Gdyby mi zalezalo na jak najmniejszej wadze zestawu to zaczolbym od kija, w dlugosci 240-260cm a juz w szczegolnosci od jego poprawnego wywazenia. Napisales ze ten dragon w dlugosci 282cm wazy 120 gr.. takie to troche dla mnie podejrzane. Nowe exist-y byly jeszcze niedawno dostepne za niespelna 2000 zl nie pytaj co to za dystrybucja i czym sie roznia od wersji jdm bo nie wiem.Niedawno krecilem stradickiem CI4 2500F oraz 3000 F zrobil na mnie calkiem dobre wrazenie, mysle ze to jest jakas alternatywa.Z drugiej strony na alledrogo sprzedaje ktos ponoc nowa sephie BB c3000 HGS - ma ona cholernie plytka szpulke, ale jesli bedziesz uzywal cienkich linek, to nie bedzie mialo wiekszego znaczenia, zwlaszcza ze takim zestawem nie poluje sie na grubego zwierza.. I raczej tej opcji bym sie trzymal Juz za kilkanascie dni wyjdzie kolejna generacja stelki.. moze warto zaczekac.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 A znamy już datę pojawienia sie nowej stelki ? Jeśli to będzie miesiąc góra dwa to może i warto A co do kijka looknij kolego na ofertę dragona w piance tyle waży a dokładniej 116g (Moderate przy długości 2,82) . 2,60 odrobineczkę za krótki na dużą rzekę , bynajmniej dla mnie ....Ale wiadomo co kraj to obyczaj więc ustalmy długość kijka 2,80 minimal Kijek już jest ,skupmy sie na kręciołku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Spoko nie nyguje Twojego wyboru, ani realnej wagi czy odpowiedniego wywazenia kija.. w sumie to moze byc kwestia idywidualna.. Ps.Dla mnie podpinanie exista pod dragona to taki troche iracjonalny zestaw - moga sie nie zaprzyjaznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Hahah :) I tu sie z Toba kolego zgodzę ....Niestety w tym przypadku Rozumiem doskonale , ale tak odbiegając od tematu co bys doradził jeśli chodzi o kijek kleniowo jaziowy ?Ustaliliśmy długość min 2,8 ps. Dragon zamówiony do pomacania ale nie koniecznie sie zdecyduję Dałeś mi troszkę do myślenia dragon i exist ?? Fakt lipne połączenie Ale ta waga :P ehhh albo rybki albo akwarium ? Edytowane 21 Grudnia 2012 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 jezeli ma byc dobrze i lekko, a przy tym nie musi byc kosmicznie drogo, to rarenium Ci4 JDMhttp://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/de/products_id/8466/cPath/22_81_83_1267/flussangeln-binnenseeangeln/christmas-sale-shimano-rarenium-cl4-4000.htmlten klowrotek naprawde wymiata (price/performance) i obecnie jest do nabycia za srodki platnicze w smiesznej cenie, sam sie zastanawiam, czy sobie nie dolozyc sztuki na stan ... ??? ...nie! wlasnie przyczytalem swojego bloga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Już zamawiam. Dzięki za linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Jak to sie ma na plny ? Sorki za to , że jestem az tak zielony ale jakaś instrukcja zamawiania z tej stronki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Jak to sie ma na plny ? Sorki za to , że jestem az tak zielony ale jakaś instrukcja zamawiania z tej stronki ? Już za późno, wszystkie zeszły. Wczoraj były też Luviasy '07 niewiele drożej niż to Rarenium.Żeby kupić w Placie - zarejestruj się w sklepie, płacisz najlepiej przez PayPal.Tu masz Rarenium z terenu UE, przesyłka 20 eurohttp://www.ebay.de/itm/Shimano-Rarenium-CI4-4000-FA-260m-0-25mm-4-80-1-260g-/390490979873?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item5aeb137e21 Edytowane 21 Grudnia 2012 przez tpe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Ja się na ostatniego załapałem Dziękuję za info @tpe. Już kiedyś pisałem, że dobrze by było stworzyć taki wątek z okazjami zakupowymi. Ale dostałem po łapach. Ten z Ebay-a to wersja europejska, ale z tego co wiem to z zapasową szpulą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Ehh nowy zawsze ma pod górkę No nic polujemy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 http://www.ravenfishing.pl/pl/products/kolowrotki/2920_kolowrotki_przedni_hamulec/shimano/rarenium_ci4_fa/ tu jest jeszcze w miare cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 http://www.ebay.com/itm/Shimano-09-Rarenium-CI4-2500S-Spinning-Reel-and-Spare-Spool-NIB-/130714894758?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e6f3701a6 ten koles co pewien czas wystawia w licytacji, ja kupiłem 2500S z zapasową szpulą za 195$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Już za późno, wszystkie zeszły. Wczoraj były też Luviasy '07 niewiele drożej niż to Rarenium.Żeby kupić w Placie - zarejestruj się w sklepie, płacisz najlepiej przez PayPal.Tu masz Rarenium z terenu UE, przesyłka 20 eurohttp://www.ebay.de/itm/Shimano-Rarenium-CI4-4000-FA-260m-0-25mm-4-80-1-260g-/390490979873?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item5aeb137e21taniej jest kupować u nich bezpośrednio w sklepie i przesyłka kosztuje wtedy 15E http://www.angel-domaene.de/Shimano-Rarenium-CI4-4000-FA--488.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Rarenium wydaje sie być fajny... a jak waszym zdaniem ma sie np do vanquisha ??? Lub chociażby nowej caldi 3000 ? Porownywalna jakość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Rarenium i Vanquish to różnica klasy. W cenie Rarenium nie kupisz lepszego i przede wszystkim lżejszego kołowrotka. Vanquish kosztuje drugie, a nawet trzy razy tyle, to mniej więcej lżejsza wersja TP. Daiwy nie znam... Edytowane 21 Grudnia 2012 przez tpe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 jako zagorzały zwolennik Daiwy, polecam zapomnieć o nowych Daiwach, a przynajmniej modelach wymyślonych po 2006 niewiele osób chyba ma Vanquish'a i trudno powiedzieć w porównaniu do TP 11 już widać różnicę, więc pewnie z V jeszcze większą aczkolwiek różnica jest swoista, nie to że przepaść, w TP i V jest pewnie więcej "masła", ale Rarenium (przynajmniej moje JDM) pracuje BARDZO przyzwoicie, jak na 6 łożysk to nawet BARDZO dobrze mój chodził tak leciutko, że dołożyłem mu nawet sporo smaru (IOS Factory), bo doszedłem do wniosku, że nadal będzie OK, a zyska na żywotności i się nie myliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 i jeszcze jedno, nowe Rarenium CI4+, chodzi równie dobrze, a może nawet lepiej, jednak jakość wykonania tandetna, stare wydaje się być solidniejsze i niedoskonałości tak po oczach nie dają to : http://marunouchishop.com/main/shimano_e/exsence_ci4_plus.html w JP zbiera dobre recenzje i ma fajne rozmiary C300M i 4000S (odpada podkład) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 A wiec proste pytanie .... Pomijając kwestie kasy a skupiając sie na trwałości i wadze - reranium czy vanquish ? Warto dokładać tego tysiaka do V ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 http://allegro.pl/shimano-rarenium-ci4-c3000hg-new-2012-jdm-model-i2855171427.html Coś takiego ?? Ale tyle kasy za made in malaysia ????fuj fuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 (edytowane) jeśli problem nie jest kasa, to po co ten temat ? "V" - OCZYWIŚCIE - pogadaj z Mefisto pewnie rozwieje Twoje wątpliwości Rarenium to z pewnością KOMPROMIS ps. Rarenium przytargasz z JP za 1000 zł ps2 sam się przekonałem, że Malezja na EU, a Malezja JDM z numerem fabrycznym to dwa światy ps3 Polecam sklep z mojego linku ! Edytowane 21 Grudnia 2012 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 a to tohttp://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/18780/cPath/36_2315/garage-sale/garage-sale-07-luvias-3000.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Jak Ci zależy tylko na trwałości i wadze to bierz w ciemno Rareniuma. Waga to tylko 10-15 g różnicy na korzyść Vanquisha przy modelu 2500. Rareniumek to młyn sprawdzony przez wielu, przy lekkim spinie pochodzi długo. Sam mam model 4000 i po sezonie orania dna w Wiśle jest jak nowy. Co do pracy, może nie jet to masełko jak w stelli, ale jak za taką kasę to i tak chodzi bardzo przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Luviaski chyba juz nie aktualne.... szybko schodza w tej cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 miałem Luviasa 2506 (sprzedałem) i osobiście wybrał bym Rarenium (jeśli ma być korpus z tworzywa) więcej masła (trochę), mniej trwałości w tym Luviasie w wracając do Stelli, to ja mam złe doświadczenia z wersją EU/US, jeśli już to JDM, ale cena jest z kosmosu, moim zdaniem żaden kolowrotek nie powinien tyle kosztować miałem też Stradica CI4 2500F i w mojej ocenie Rarenium wypada zauważalnie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi