Skocz do zawartości

Stella vs Vanquish vs TP ? Może jakaś daiwa ?

pablo208

Rekomendowane odpowiedzi

Nie patrz na te daiwy, bo one fajnie pracują jak są nowe, po roku czar pryska i zaczynają "ząbkowanie"... Jak Ci na kasie nie zależy weź Vanquisha (od razu przetestujesz bo mi chodzi po głowie, ale nie chcę być pierwszy :D) , A jak chcesz zaoszczędzić to Rareniuma. Ja mam wersję na rynek europejski i nie narzekam. 

i jeszcze wracając do "wagi zestawu" to powinieneś być pewny, że kołowrotek w okolicach 200g będzie dobrym rozwiązaniem (sprawdzić wcześniej organoleptycznie" :)

ja np. mam Lamiglasa XMG 114 2L (2,9m, 10lb, 4-14g) leciutki kijek i w porywie chęci jeszcze większego odchudzenia zmieniłem w Ceracie (250g) szpulę na RCS 2508, odchudziłem zestaw o 17g i o ile sam kołowrotek zyskał bardzo dużo (zmieniony środek ciężkości) to okazało się, że te minus 17g już nie wyważało tak idealnie zestawu, było oczywiście nadal OK, ale jedank wcześniej było lepiej.

Szpula powędrowała do 2500R i kija 7', różnica w wyważeniu i wygodzie operowania zestawem bardzo dużo na plus, ale przy wędce ponad 2,8m może się okazać, że przekombinowałeś :)

moim zdaniem do tego kija idealny kołowrotek to 250-270g

Edytowane przez bazyloss

Twierdzenie, że coś jest niesprawdzone uważam za sorry za określenie :) "brednie"...wedle takiego klucza żaden nowy sprzęt by się nie sprzedawał, a jak się juz coś sprawdzi po 2-3 latach to jest już nie kupienia bo wszedł nowszy model  :D

Jak stary wyjadacz Black..prawi, że stella to stella i tyle...nowa stella wiaodmo, będzie lepsza od Vańka i będą w niej znowu zastosowane nowe technologie ( niesprawdzone  :D )... 

Edytowane przez MefistoFishing

no to może ktoś mi wytłumaczy łapatologicznie "w czym" Stella 10 jest lepsza od Vanquisha ?

co robi różnicę i dlaczego ta różnica tyle kosztuje  ... hym ?

pomińmy materiał rotora

i niech mi nikt tu nie bredzi, że np. Stella FE to absolutny TOP, sam się przekonałem, że nie, a jak uderzyłem w stół na tym forum to i nożyce się odezwały

nagle kilka priv, od kolegów, którzy mieli podobne lub jeszcze inne dodatkowe problemy, a tak się wszyscy wcześniej zachwycali

jak mi ktoś na tym forum radzi, abym dowalił do środka smaru to przestanie klekotać, ten świetny kołowrotek :), to nie wiem czy śmiać się czy płakać

tak to jest w PL, nikt się nie chce przyznać,że wydał 2tyś i tak naprawdę jest 2tys w plecy

Czy taki super lekki zestaw napewno nada się na dużą rzekę? Sam lubię łowić ultra lightem(elixir 2,6m 8 lb) ale to na małe lub co najwyżej średnie rzeki, na większą rzekę nie odważył bym się zabrać kija poniżej 10lb. Tak, jak ktoś już tu pisal najpierw kij, potem kołowrotek, każdy i tak zrobi jak uważa.

Zdrowych i Wesołych!

..i niech mi nikt tu nie bredzi, że np. Stella FE to absolutny TOP, sam się przekonałem, że nie, a jak uderzyłem w stół na tym forum to i nożyce się odezwały...

nasuwa sie odwieczne pytanie.. czy odpowiedniki na ameryke, europe  japonskich zabawek faktycznie sie roznia ??

Ja uzytkowalem stelle 4000 S 010 jdm ponad rok i bylem zdziwiony tym, ze przy moim wedkowaniu kolowrotek nie dostal luzow..

Pozbylem sie  tego modelu tylko, ze byla za lekka do moich patykow, a nie ze kiedykolwiek mnie zawiodla.

Czlowiek glupi sie robi od tego wszystkiego, bo wczesniej mialem do czynienia z modelami FB i FD tzn.  odpowiedniki prawdziwych jdm. i tez nie narzekalem..  czasem jak zerkam na ebay na modele 04, 07 to jakos nie widze sporych roznic w cenach analogicznych wersji FB i FD - wrecz sa w tych samych cenach - moze i jakosc mialy zblizona, lub nawet taka sama, oprocz kilku napisow ??

Stelli FE nie mialem i trudno mi tutaj porownac ja do jej japonskiej siostry.

Natomiast zastanawia mnie cena tych gwiazdek FE... Jak pamietam stelka 010 jdm wyszla mnie okolo  3, 5 tysiaka, a chwile pozniej pojawily sie wersje FE w cenie hm.. nieco ponad 2 tysiaki

I teraz kolejne pytanie: kto bardziej przeplacil ?? Bo ze kazdy kto kupuje nowa generacje stelki przeplaca to  jest oczywiste.

Ci co pospieszyli sie i kupili jdm czy Ci co nieco pozniej kupili wersje europejska ?

Zgroza pomyslec, ze jednak jakosc materialow, precyzji w wersjach jdm to cos, co na inne rynki jest nie dostepne, ale im wiecej czlowiek tych porownan obserwuje zarowno w daiwie jak i shimano tym bardziej dwuznaczne sa wnioski.

Vanquish, czy existy w wersji europejskiej tez wychodza jakos sporo taniej od wersji jdm - to jest przynajmniej zastanawiajace.

Edytowane przez blackabyss

sam myślałem o Vanquish'u F, ale po przejściach ze Stellą FE, trochę się już boję (z FD o takich problemach nie słyszałem)

Vanquish F - 400E, to praktycznie ta sama cena co w JP (bez cła i vat), jeśli dystrybutor kupił większą partię, to bez problemu może taką cenę zaserwować

podobnie jak było w przypadku Exista HC

Twierdzenie, że coś jest niesprawdzone uważam za sorry za określenie :) "brednie"...wedle takiego klucza żaden nowy sprzęt by się nie sprzedawał, a jak się juz coś sprawdzi po 2-3 latach to jest już nie kupienia bo wszedł nowszy model  :D

Jak stary wyjadacz Black..prawi, że stella to stella i tyle...nowa stella wiaodmo, będzie lepsza od Vańka i będą w niej znowu zastosowane nowe technologie ( niesprawdzone  :D )... 

teoretycznie każdy model jest testowany i "sprawdzony" przez producenta przed premierą, ale z określeniem "brednie" nie zgadzam się - sam dobrze wiesz, że kwiatki wychodzą dopiero od wędkarzy po 1-2 latach użytkowania i nagle okazuje się, że ten super model "tak ma"

Czytam i coraz bardziej glupieje.... Do tej pory myślałem , że warto sie wypsztykać i kupić stelkę....teraz juz nie wiem nic :(

Wydaje sie ,że przeznaczenia 2k na kręciol powinno być wystarczające ,jednak teraz naprawdę zglupiałem...

Ma to być kręciołek do raczej lekkiego spinningu na kilka sezonów , myślałem , że stella wytrzyma ze trzy sezony intensywnego lowienia teraz po przeczytaniu w/w posta naprawdę już nie wiem :(

Kupię spro i podepnę balonik ,,, napewno będzie lżejszy :)

Ja powiem to co wiem, a nie to słyszałem :)

do tego kija kup TP 11' 2500 lub 2500S JDM, waga będzie idealna do prawidłowego wyważenia i kręcioł na lata z bardzo fajną pracą - na dzisiaj 1300zł z przesyłką, cłem i vatem, jak wyślą ci Small Packet with Registered to może uda Ci się z cłem i zapłacisz około 1050zł

POWTARZAM - uważam, że kołowrotek około 200g do tego kija to pomyłka, co z tego, że w garści masz mało, jak kij leci na pysk i główny dyskomfort i zmęczenie nadgarstka będzie pochodziło od tego co masz przed kołowrotkiem !

wg mnie będzie Ci się lepiej łowiło z kołowrotkiem 250g i dobrze wyważonym kijem

Ja powiem to co wiem, a nie to słyszałem :)

do tego kija kup TP 11' 2500 lub 2500S JDM, waga będzie idealna do prawidłowego wyważenia i kręcioł na lata z bardzo fajną pracą - na dzisiaj 1300zł z przesyłką, cłem i vatem, jak wyślą ci Small Packet with Registered to może uda Ci się z cłem i zapłacisz około 1050zł

POWTARZAM - uważam, że kołowrotek około 200g do tego kija to pomyłka, co z tego, że w garści masz mało, jak kij leci na pysk i główny dyskomfort i zmęczenie nadgarstka będzie pochodziło od tego co masz przed kołowrotkiem !

wg mnie będzie Ci się lepiej łowiło z kołowrotkiem 250g i dobrze wyważonym kijem

Właśnie miałem napisać o tp 2500Mgs myslisz, że ten mógł by być ?

Nigdy nie zamawialem niczego z zagranicy , troszke sie obawiam ale jesli troszkę bys mi podpowiedział jak to zrobić , zapewne bym skorzystał. TP to chyba faktycznie najlepsze rozwiązanie....

Za napis STELLA trzeba zapłacić drugie tyle...czy warto przy podobnnej trwałości ?

nadal podtrzymuję, że nie potrzebujesz kołowrotka poniżej 250g, TPMg jest już trudno dostępny (nie produkowany) - Vanquish go zastąpił i ze względu na cenę tak jest też pozycjonowany przez Shimano (wg mnie)

Jeśli stać Cię na Stellę JDM i nie mówię tu o wyciąganiu zaskórniaków, jeśli masz taki gest - to dlaczego nie, jeśli nie to TP 11 będzie bardzo dobrym wyborem

Pisz na priv - pomogę Ci w zakupie w JP

Ja zaproponuję coś nietuzinkowego, jeśli zależy ci na wadze.

Mitchell Mag-Pro Extreme rozmiar 1000 za ok 600 pln z przesyłką w jednym z większych sklepów www w pl (f-m).

Rozmiarowo, to jest odpowiednik shimaniaków 2500.

Za te pieniądze to rodzynek. Korpus magnezowy! Wałek główny tytan! I uwaga! WAGA 210 gr.!!!

To jest klon Pfluegera Patriarch, który w teście na tackletour.com został kapitalnie oceniony, praca wybitnie maślana, tyle tylko, że pflueger wyżej się ceni - ok 250 usd. I ma ładniejszą szpulę.

...

i niech mi nikt tu nie bredzi, że np. Stella FE to absolutny TOP, sam się przekonałem, że nie, a jak uderzyłem w stół na tym forum to i nożyce się odezwały

nagle kilka priv, od kolegów, którzy mieli podobne lub jeszcze inne dodatkowe problemy, a tak się wszyscy wcześniej zachwycali

...

sluchaj, to moze wystartujesz watek? MB dostal po uszach, potem boron, to moze i stefka przed koncem roku w kly wylapie? :P

• Like 1

Witam .

Bardzo kolegów przepraszam, jestem nowy i jeszcze nie umiem sie najwyrazniej zachować. ( dałem ciała z tym koncem tematu za co bardzo bardzo Was przepraszam ) W ramach przeprosin zapraszam na piwo :)

Co wybrałem ?? No cóż .... V lub TP11 muszę oba dokąłdnie obejrzeć i wybiorę z pośród tych własnie dwóch modeli :)

Jeszcze raz sory za to , "żem" taki zielony :P Wybaczcie :)