rolen Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Waldek te robione w Japan też są takie "suche" i na to recepty nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Hmm. Ciekawe, czy te JDM, które trafiają faktycznie na rynek ichni, wewnętrzny, są również tak okropnie "w środku suche" jak te, które niektórzy z nas z marszu rozkręcają i smarują dodatkowo.Co na to rdzenni mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni? Reklamują? A po co mają smarować?Po 3-4 latach do Polski sprzedają i kupują nowy model .Dopiero my smarujemy aby 20 lat kręcić . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) "Po 3-4 latach do Polski sprzedają i kupują nowy model" to akurat prawda, albo po prostu sprzedają/komisują, ale większość sklepów stacjonarnych ma na zapleczu "grzebacza" i co roczny Maintenance nie jest taki niespotykany Edytowane 6 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 jaka jest różnica między jednym a drugim ?http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/de/products_id/8466/cPath/22_81_83_1267/flussangeln-binnenseeangeln/christmas-sale-shimano-rarenium-cl4-4000.htmlhttp://www.ravenfishing.pl/pl/product/kolowrotki/2920_kolowrotki_przedni_hamulec/shimano/rarenium_ci4_fa/rarci44000fa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 akurat w przypadku tego kołowrotka to technologiczne żadne oprócz tego, że JDM ma numer fabryczny, po którym można dojść, kiedy, z czego (partie części) i przede wszystkim KTO go składał i jak jest np. dużo reklamacji z numerów odpowiadających np. częściom to zareagować, jeśli człowieka to zwolnić te na US/UE to już im wszystko jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 a tak już bardziej na serio jeśli kołowrotki nie różnią się technologicznie, to może faktycznie nie ma co tak tego rozkminiaćniektóre niestety tak, gdybym miał wybierać między Biomasterem FB, a tym JDM to nie miał bym złudzeń od Japońskich sprzedawców niestety nie wiele udało mi się dowiedzieć, bo oni wcale nie wiedzą co to wersja UE/US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 jaka jest różnica między jednym a drugim ?http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/de/products_id/8466/cPath/22_81_83_1267/flussangeln-binnenseeangeln/christmas-sale-shimano-rarenium-cl4-4000.htmlhttp://www.ravenfishing.pl/pl/product/kolowrotki/2920_kolowrotki_przedni_hamulec/shimano/rarenium_ci4_fa/rarci44000fa/ Z samego opisu dostrzegam różnice w materiale przekladni. W wersji na EU jest to mosiądz, a w przypadku JDM duraluminium z "czarnym wykończeniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 @blackabyssbyles kiedys w japonii i widziales, lub ewtl. znasz sie systemach produkcyjnych typu TPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Pokrętła inne. Mnie to z wersji EU nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Rolen faktycznie, w tym opisie akurat tego nie widzę, ale w innych polskich tak, w niemieckich, też nie zauważyłem tej róznicy w JDM na pewnio tak jest : http://www.daily-fishing.ru/snasti/reels/shimano_rarenium_ci4/ W Toyocie nie pracowałem, ale w dużym międzynarodowym koncernie zajmującym się produkcja urządzeń mechanicznych już takFirma ma fabryki na całym świecie, w tym takich krajach jak Malezja i Pakistan i system produkcji, dostaw części, adresacji itd. trochę znam, nie jako specjalista, ale jednak, więc ...Mój były wspólnik przez 5lat pracował w Mitsubishi Japan (w dziale automatyki) i nie mam powodów, aby mu też nie wierzyć Pitt, akurat przez dwie godziny przewalałem posty w dziale Baitcasting i natknąłem się na kilkanaście Twoich, w większości właśnie "takie, jak ten"o ile w ogóle jest możliwe wyrobienie sobie obrazu człowieka na podstawie jego aktywności internetowej, to ja już taki obraz Pana "Profesora" mamzauważyłem, że nawet jeśli Twoje "wtyczki" są czasem w jakiś sposób usprawiedliwione, to z reguły nic nie wnoszą oprócz chyba pompowania EGOrozumie, że wszystkie rzeczy, które jeszcze w książkach z geografii czy biologii w podstawówce wyczytałeś najpierw dotknąłeś i powąchałeś zanim uznałeś za prawdziwe kurde teraz to sam nie wiem, czy to faktycznie prawda, że długość mojego jelita cienkiego wynosi około 5-6m, zaraz idę to sprawdzić Edytowane 6 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 w JDM na pewnio tak jest : http://www.daily-fishing.ru/snasti/reels/shimano_rarenium_ci4/ W EU jest identycznie. Mosiężny jest owszem,ale pinion :] Normark pisze bzdury a ludzie to łykają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 pytalem, bo chcialem sie dowiedziec, czy takie rzeczy sa znane, a skoro sa, to dziwie sie troche, poprzedniemu postowi z porownaniem produktow made in japan i nie made in japan ... ot tyle, nie mniej i nie wiecej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Z tego co pamiętam to nie ma róznic wewnątrz ( przekładnia ) w wersji JDM i EU Rarenium. Sprzedawałem części od rerenium JDM do RARENIUM EU i klietowi pasowały, więc nie ma co cudować. Za bardzo się dochodzicie o jakieś pierdoły zamaist zająć się zonami, dziećmi, psami czy dziewczynami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Dla mnie tez troche dziwne bylo to co rolen zasugerowal z ta roznica w materiale na glownym kole, bo blizniaczy stradicCI4 posiada rowniez glowne kolo z duraluminium pokryte te czarna powloka czyli powloka tlenku.Proces ten jest niewatpliwie bardziej kosztowny i pracochlonny niz zwykly odlew z brazu, fosforo-brazu. Przedmiot ( w tym wypadku glowne kolo ) zanurza sie w roztworze kwasu siarkowego/chromowego i poddaje sie elektolizie. Anodowaniem/oksydacja aluminium i innych metali przynosi spore korzysci:- wytworzona powloka jest bardzo trwala i twarda, chroni mechanicznie, zabezpiecza przed korozja. Ale wracajac do meritum ostatnich postow.Roznice w kolowrotkach jdm, a ich odpowiednikami, a wrecz substytami jdm-ow sa oczywiste. Zarowno w shimano jak i daiwie.Sam znam kilka dobitnych przykladow, nie chce sie 10 raz powtarzac, bo zwyczajnie bedzie monotematyczne. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Gdyby to miało być anodowanie twarde, to przy drugiej części przekładni wykonanej z miękkiego materiał (co konieczne przy takich przekładniach), na kole anodowanym nie było by żadnego śladu zużycia. Przeżyłoby z 1000 zębników.Druga spraw, to odkształcenia po anodowaniu. Trzeba obrabiać (kasa), no i utwardzenie "leci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Pitt, nie bardzo widzę jakąś niekonsekwencję, ale cóż .... "Profesorskie" oko Powiem, Wam dlaczego ja przywiązuje (może słusznie, może nie) taką wagę do tego numerka W tej firmie, o której pisałem funkcjonują dwa systemy produkcji : - pierwszy, gdzie każde urządzenie ma unikalny numer seryjny- drugi, gdzie urządzenia mają numer partii, a nawet szerzej, pewnego procesu produkcji, tzw "ident" numer i teraz najlepsze, ten pierwszy funkcjonuje w niektórych krajach mniej rozwiniętych jak np. ten Pakistanten drugi w fabryce w Hale i w Lille kiedyś byl u nas w oddziale warszawskim szef fabryki (mocno powiedziane, bo to są ogromne składalnie) i po zakrapianej kolacji i naszych narzekaniach na ogólny spadek jakości, powiedział nam, że ten drugi system funkcjonuje w Europie w dużej mierze ze względu na związki zawodowe (Niemcy wcale za bardzo narobić tez się nie chcą) i z jego statystyk wynika, że produkcja z Pakistanu nie jest gorsza od tej z Niemiec i to tylko dlatego, że ogólnie pracownicy Nimieccy są lepiej wykształceni (od podstawówki) i maja większą kulturę techniczną, a ci w Pakistanie nadrabiają zaangażowaniem spowodowanym bardziej motywacyjnym, a dla pracowników bardziej restrykcyjnym systemem produkcji i nadzoru jakości. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Faktycznie technologia technologi nie rowna. Stopow duraluminium jest praktycznie masa, kazda firma ma wypracowane swoje wlasne i caly czas poszukuje innych (czy bardziej trwalych hm ?? raczej czasy sprawiaja ze kazdy idzie po najmniejszej lini oporu i stosuje dobre, tanie materialy z naciskiem na tanie)Rozny stopien twardosci w przekladniach zebatych jest oczywisty. Taka przekladnia w uzyciu jest przyjemniejsza w pracy.By to dobrze zobrazowac dowodem sa chocby kolowrotki daiwy emblem i tournament. Kazdy kto krecil i jednym i drugim wie, ze poczciwy emblem (glowne kolo z jakiegos duraluminium, bez powloki tlenku, a pinion z brazu) potrafi krecic bardziej maslanie niz tournament, ktory i pinion i glowne kolo, ma wykonane z twardego stopu duraluminium pokrytego ta czarna warstwa tlenku metalu.Ta czarna powloka tlenku, jest praktycznei rozna w kazdej generacji kolowrotkow czy shimano czy daiwy - gdyz sam material przekladni determinuje jej fizyczne wlasciwosci. A uzyty material na np; glowne kolo powiedzmy 10 lat temu byl innej jakosci niz jest to teraz. Roznice zauwazylem rowniez w daiwie i shimano, powiedzmy z przed dziesieciolecia - to jest oczywiste, ze kazda firma stosowala i stosuje nieco inne materialy. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Z tego co pamiętam to nie ma róznic wewnątrz ( przekładnia ) w wersji JDM i EU Rarenium. Sprzedawałem części od rerenium JDM do RARENIUM EU i klietowi pasowały, więc nie ma co cudować. Za to na pewno różnią się szpule, jedna z nich ma dodatkowy schodek od wewnątrz i jest problem z poprawnym działaniem hamulca Poza tym jakoś dziwnym trafem ten modem JDM jest u mnie jeszcze lepiej (ściślej) spasowany od FA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorak Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Mój BiomasterFB z wyglądu praktycznie niczym się nie różni od Biomastera z JDM. Ten i ten to Malezja. Również posiada otwór serwisowy w rolce, ba BiomasterFB ma o jedno łożysko więcej i jest lżejszy. Nie wiem jak bebechy, ale nie sadze ze jest jakaś różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) raczej trudno na tych samych materiałach + dodatkowe łożysko zrobić lżejszy kołowrotek tak samo jak na takich samych elementach przekładni uzyskać inne przełożenie dodatkowo raczej nie są to te same łożyska i okładziny Edytowane 7 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Za to na pewno różnią się szpule, jedna z nich ma dodatkowy schodek od wewnątrz i jest problem z poprawnym działaniem hamulca Poza tym jakoś dziwnym trafem ten modem JDM jest u mnie jeszcze lepiej (ściślej) spasowany od FA @Rolen czy wyczuwalna jest roznica w kulturze pracy obu rarenium,tj FA vs jdm?Czy widzieliście gdzieś w sieci schemat od rarenium 4000 jdm?pzdr Edytowane 9 Stycznia 2013 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Masz schemat: http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02354.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Różnicy na schematach oprócz pokrętła brak. Już porównywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 A czy wg Ciebie, Andrzej, pokrętło (czyli sam uchwyt korbki) da się podmienić (z wersji JPN do EUR)?Mnie to ze schematu nie wychodzi (ta europejska jest 'zintegrowana' na schemacie - w jednym kawałku, ale sprawdzę jeszcze w domu jak to naprawdę wygląda).Pytam, bo myślałem o dokupieniu do wersji EUR uchwytu korbki od JDM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Musi ktoś rozkręcić EU wersję, bo korbki częśto nawet w JDM są na schamtach zintegrowane, ale rozbieralne. Trza to obadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi