Skocz do zawartości

Nowa Stella 2013

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

W 2013 oczekiwalem  najpierw model slodkowodny, a tu prosze pierwsza niespodzianka ;/

Z tego co wczesniej czytalem, to bedzie do kupienia dopiero w okolicach kwietnia.

Ta nowa generacja  modelu sw dosc szybko sie zrodzila.. zalewie 5 lat.

Czy to jest spowodowane, az takim nowym rozwojem technologi ? czy moze bardziej racjonalna i odwieczna walka z daiwa ??

Faktem jest, ze dzis topowe daiwy sprzedaja sie za 1,3-1,5 tys $ a shimano wydaje sie nie miec w tym przedziale cenowym zadnego modelu - konkurenta. Ta klientela, ktora jest w stanie wydac na kolowrotek taka kwote, to bardzo lakomy kasek..

Z tego co dostrzeglem to wizualnie, stella sw azurowaniem szpuli nawiazuje do modelu z 04 r od takie powiekszone lezki na niemal czarnym tle szpuli hmmm ?   Czarny desing kolowrotkow  kojarzy mi sie z czysto marketingowym podejsiem do tematu.. tak bylo rowniez w daiwie morethan, oraz z niektorymi szpulkami daiwy typu custom.

No nic poczekam jeszcze cierpliwie te pare dni i zapewne skrytykuje oba modele gwiazdek 2013 - glownie za to, ze nie bedzie mnie na nie stac..

• 2 tygodnie później...

A czy jest jakaś reguła kiedy wychodzą nowe modele  siemano?

Czy rządzi sie to jakąś zasadą czy  bardziej coś na wzór widzi mi się że trzeba nowy model zmajstrować.

Chodzi mi ogólnie o shimano a nie jakiś konkretny model.

• 2 tygodnie później...

Warto zwrócić uwagę na dane katalogowe, z których wynika, że słodkowodni spinningiści zasadzający się na różne tam szczupaki, sandacze, bolenie z ojczystych wód - nie mają tu za bardzo czego szukać. Najmniejszy rozmiar 4000 pewnie będzie ważył około 400 g, ale zaplanowano go tylko w wersji XG... Czyli z każdą kolejną edycją Stella SW jest "coraz bardziej SW".

Warto zwrócić uwagę na dane katalogowe, z których wynika, że słodkowodni spinningiści zasadzający się na różne tam szczupaki, sandacze, bolenie z ojczystych wód - nie mają tu za bardzo czego szukać. Najmniejszy rozmiar 4000 pewnie będzie ważył około 400 g, ale zaplanowano go tylko w wersji XG... Czyli z każdą kolejną edycją Stella SW jest "coraz bardziej SW".

No bo jaka to frajda dla Shimano, ze ludzie nadal wielbia i cenia SW z 2001 roku ? Przy zastosowaniach slodkowodnych ten kolowrotek pozyje BARDZO dlugo...

Stock czesci zamiennych Shimano oficjalnie utrzymuje przez 10 lat od wprowadzenia modelu...

Ma byc coraz bardziej specjalistycznie i kasa sie musi zgadzac ;)

To jest firma która jest Liderem,muszą wprowadzać coś nowego nawet jak i stare się sprzedaje 08,poza tym  od 2008 sw trochę minęło.co do technicznych hmmm można jeszcze bardziej zrobić pancerny sprzęt,ale to samobój trochę.tu stawiam że różni się troszkę body i tyle rewolucji, z nowoczesnych patentów które by odstawały lata świetlne od poprzedniczek nie widzę tu.no chyba że total wodoszczelność,co sugerują reklamy

Edytowane przez hasior

Tomek a TP SW 09' dalej rekomendujesz jako dobre ? Pytam bo już wynalazków mam dosyć ;)

Ten TP wymiata, tylko musisz się zastanowić, którego byś chciał. PG - od razu musisz wymienić gałę na T-Knoba, koszt około 30 euro, poza tym do łowienia na szybko tak średnio się nadaje (małe przełożenie). XG nigdy nie miałem, poleciłem go znajomemu Irlandczykowi i jest z niego bardzo zadowolony.

• 2 tygodnie później...