Skocz do zawartości

Bolenie 2025

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

No nie wierzę, że wchodzę na jerka, a tu wątku ni ma. To w tym roku pozwolę sobie otworzyć skromną za to spuchniętą 65ką. Fakt faktem, Kubie, który tradycyjnie od kilku lat otwierał temat zawdzięczam połowę swojej wiedzy o łowieniu boleni. Jego rady miały decydujący wpływ na to, że zacząłem to czuć. Bo chyba jest to niezbędne do łowienia tego gatunku. A minie sezon i naukę trzeba zaczynać często od nowa ;/ Szczególnie pomógł mi z Wisłą, gdzie nie czułem się swobodnie decydując. Rady przez telefon w drodze na zapomniane opaski zawsze w punkt. Dzięki Kuba.

Co do bolenia to wyciągnięty jak królik z kapelusza pod nogami. Przynęta, Testowa Enigma Nr3, wersja jedna z wielu i niekoniecznie ta, która będzie robić za podstawową.

post-50550-0-17513700-1746087543_thumb.jpg

• Like 21

Pierwszomajowy  :-)

Cieszy bo nie było łatwo.

Gumka reno killer 5 cm podana w zupie jarzynowej, z powodu przyboru i kotów z wierzby.

Ogon w pijawkach, jeszcze po zimowisku, u mnie to standard do czerwca.

AoQOEgY.jpeg

Edytowane przez Ferret
  • Like 32

Dziś poprawka, postanowiłem wykorzystać do końca tych kilka wolnych dni. Warunki trudne, nie wiem czy ja bardziej prowadziłem przynętę czy wiatr ????. Jeden strzał, co tam strzał kocioł na prawie pełnym wyrzucie. Gruby kloc. Nie było czasu i opcji na lepsze foty. Pozdrawiam.

post-52757-0-27184200-1746370449_thumb.jpg

post-52757-0-62109800-1746370495_thumb.jpg

• Like 32

Majówka w tym roku słabo, ale tuż po niej w poniedziałek udało się zapunktować. Pomimo słabej pogody i wiatru w niecałe 2 godziny dwie ryby wylądowały w podbieraku a jedna spadła.

e8c0f732a9a8796ee0db08e57a427dd0.jpg

512af3e80de4c08a1f2683f8993ea321.jpg

I w ramach ciekawostki, co ryba tych rozmiarów może zrobić z woblerem przy trochę za mocno zakręconym hamulcu :) Branie na pełnej odległości w największym nurcie.

d345f81c4f02a136e7105a0ae1d65183.jpg

974f32ff5b36ef9fbfea2a24e201d060.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 23

• 2 tygodnie później...

Dzisiejszy narwiański chłopak. Na boleniony zestaw nic nie chciało siąść, mimo wyraźnego żerowania i ataków na drobnicę co chwila.

Zmiana sprzętu na lekki kleniowy zestaw i na wobler od @kolo575 uderza forumowy stykacz. Chwila emocji i laduje w podbieraku. Duży uśmiech, bo to pierwszy bolek w karierze... kotwicę zmasakrował doszczętnie, szczęście, że zażarł dość głęboko.4eb4605e867d7ba3a85b0a3d23f33742.jpgb5e0b6883a4ee7e19626a152ce107ea4.jpg

• Like 8

Wydłubany spod grążela w typowo szczupakowej miejscówce. Ale przywalił że aż w powietrze wyleciał, jak tylko guma wpadła obok liścia i zacząłem zwijać. Dziwnie się Bolki zachowują od zeszłego sezonu …
Już taki fajny. Mam nadzieję że nadżerki to pozostałość po miłosnych uniesieniach. Silny był fest, godny przeciwnik.

8d40ade4af8d5.jpghttps://zapodaj.net/plik-1D9VI8HbBY

Edytowane przez Qh_
  • Like 5

Piękny to był poranek nad warszawską Wisłą. Nad wodą od 4:30 do 10, ale bolki odpaliły dosłownie na 45min od 5:30 do 6:15. W podbieraku wylądowały trzy z czterech chętnych. Przy tym, środkowym z całej trójki, po braniu w pełnej rzutowej odlegości, musiałem szybko przykręcać hamulec bo widziałem już węzeł z podkładem :) Czas na nową plecionkę.

9af68ef8bf8a065cc82f081b3fad8431.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 27

Faktycznie go mniej widać, ale u mnie na 3 wyjazdy dwa ładne bolenie. A nie celowałem.

Jednego trafiłem na samiutkim przelewie na szczycie główki celując kleniowym woblerem w klenia, drugiego wyjąłem spod grążela na szczupakową gumę …

Ja łowię w Odrze, po powodzi woda przejrzysta bo cały muł w morzu pewnie. To i widzi lepiej. Do tego ostatnio widziałem znów pierdyliony narybku w dwóch rozmiarach: drobny w grazelach max 5cm i grubszy już wypływający na głębsza wodę tak 10cm.

Czasem Bolek jakiś chodzi pod powierzchnią ale na boleniowe nie bierze.

Ale trochę masz rację, w ogóle nie ma średniaków i nie dotyczy to tylko bolenia. Ja łowię raczej cienko i łowię mało, ale za to większe ryby. Średniaków w ogóle (no poza sandaczem 50+), niewymiarów wcale. Okoni wcale. Dosłownie jeden.

Gdzieś siedzą, ale wrócą. Na echu też raczej nie widać ryb (choć ja się akurat mało tak rozglądam).

Teraz piękny sezon a ja na wakacjach … wrócę to zobaczymy,

Edytowane przez Qh_
  • Like 1