TomCast Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia Jeśli wygniesz, ostatnie 3mm końca paletki, na zewnątrz tak aby między odgiętym odcinkiem a paletką był kąt prosty to paletka będzie wirowała jeszcze szybciej i bliżej korpusu a cała przynęta zyska na łowności.Długo testowałem kształt paletki i sposób montażu wirówki, aby pracowała blisko korpusu. To się udało. Co ciekawe, nie reagują na większe modele. Doskonale też sprawdza się to że paletka jest sporo krótsza od korpusu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia To woda stojąca, one patrolują pływając pod powierzchnią, często z płetwą nad wodą, od razu widać po fali czy mały czy duży. Teraz rzucałem z przyponem pod szczupaki 7x7 bo tak miałem już uzbrojoną wędkę, ale zmienię na przypon z fluo, powinno dać lepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) Doceniam i na pewno przy ciut większych modelach wypróbuję A te Twoje bolki robią wrażenie. Dla mnie jest to taka poboczna ryba, chociaż chciałbym się dobrać świadomie do tych wielkich. Edytowane 5 Sierpnia przez Tomek.M 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Były emocje, zwroty akcji, walka godna areny, wynik dzisiejszego turnieju 1:1... 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Równa 80tka, czyli PB starszego syna i w dodatku wyrównany rekord młodszego brata, więc chociaż w tym temacie nie będzie docinek i wróci harmonia w rodzinie 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Sierpień 2025, ocieplenie klimatu 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Wiślany miłośnik 9 cm cykady. Godzinka porannego łowienia dała 3 brania: dwa bolenie (większy na zdjęciu - wygladał trochę jak po tarle) - i niemal tradycyjnie już w tym sezonie - zestaw porywa mi wąsata lokomotywa nie do zatrzymania, widowiskowo chlapiąc przy tym ogonem... ???? Pozdrawiam Adam W. (Wacha) 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Drugi z rzędu wypad z premedytacją na bolenia (tym razem popołudniowy) i kolejny raz coś się zadziało plus fajnie kijem pobujało Rybka cieszy tym bardziej, że:- ostatnimi czasy zaliczałem same porażki w łowieniu brzan (którym poświęcałem zdecydowanie najwięcej czasu i choć wiele ich miałem dotąd na kiju, to żadną nie mogę się pochwalić w odpowiednim wątku ;- prezentowana rybka jest największą moją rapką złowioną w obecnym sezonie;- a co najważniejsze - została złowiona w obecności i przy pełnym wsparciu mojego Syna, który mocno dopingował ojca podczas holu, profesjonalnie podbierał rybę, pomagał wyhaczyć i w końcu zrobił zdjęcie.No i nalegał, żeby ją jak najszybciej wypuścić. Pozdrawiam, życząc połamania Adam W. (Wacha) 42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Nie ma pustych przebiegów - dziś trafiły się dwa gagatki . Ten większy miał charakterystyczne znamię (guza) tuż za płetwą grzbietową... PozdrawiamAdam W. (Wacha) 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) Już myślałem, że sezon boleniowy powoli za mną, a tu takie cudo na okoniową gumkę Oj powoził mnie strasznie na tym lekkim zestawie... miarka pokazała 85 cm, od ładnych paru lat takiego kabana nie trafiłem Edytowane 30 Sierpnia przez robbertzam 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 2 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września Troszkę przyjemniejszy zawodnik, zdjęcie niestety kiepskie. Muszę popracować nad jakością fotek robionych po ciemku. 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września Lubię polować na bolenie.Na chwilę obecną to mój ulubiony sposób na spędzenie czasu z wędka. Czasami nawet cos upolować zdołam.Zwykle najlepiej mi to wychodzi, gdy pływam solo. Tak jak tuRyba na wobler Kolegi z ForumWedka od Kolegi z Forum.Poza tym linka shimano i kolowrotek Daiwa . 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 12 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września Dziś odwiedziłem miejsce w którym nie było mnie od maja br. Note bene znajdujące się najbliżej - w linii prostej - od mojego mieszkania . No i zaliczyłem drugi wypad z rzędu gdzie już w pierwszym rzucie trafiam bolenia, a chwilę później ściągam "klątwę pierwszego rzutu" (dziś było to już w czwartym machnięciu, w zeszły czwartek - w innym miejscu - jakoś w dziesiątym) Jak to najczęściej bywa wśród wędkarzy - nie wyjmuję tych największych sztuk. Zestaw porywa mi - klasycznie już - sum, pod nogami odpina się krawężnik...w sumie zaliczam aż 6 spadów ryb . Ale na szczęście jeszcze więcej finalnie ląduje w moim podbieraku . Co prawda obyło się bez rekordów (wyjmowałem sztuki wielkości jak na foto), zaliczyłem też dwie urwane przynęty (z tą, którą zabrał mi sum - strata w pudełku wyniosła -3), ale wróciłem w pełni szczęśliwy - a to chyba o to w tej naszej pasji chodzi . PozdrawiamAdam W. (Wacha) 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września Lubię polować na bolenie.Na chwilę obecną to mój ulubiony sposób na spędzenie czasu z wędka. ???????????? Czasami nawet cos upolować zdołam.Zwykle najlepiej mi to wychodzi, gdy pływam solo. Tak jak tuRyba na wobler Kolegi z ForumWedka od Kolegi z Forum.Poza tym linka shimano i kolowrotek Daiwa . IMG-20250830-WA0037.jpg 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 14 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września (edytowane) Pogoda w ciągu ostatnich godzin znacznie się zmieniła. Mocno pochmurny i deszczowy dzień pokrzyżował nam nieco rodzinne plany. Po drzemce córki miał być wspólny spacer lub jakaś przejażdżka rowerowa. Jednak aura nie dopisywała a prognozy nie pozostawiały złudzeń. Kolega z Formum w okolicach obiadu zaczął do mnie pisać, namawiać i zachęcać do odwiedzenia Wisły. Zakomunikowałem więc żonie, że w takim razie chyba polecę pomachać niedaleko domu. Usłyszał to również mój Młodzieniec i stwierdził, że on też chce - pomimo niekorzystnej aury - iść z tatą nad wodę. Zatem brodzenie odpadało. Z Kolegą spotykamy się w ustalonym miejscu i ruszamy na pierwszą z wytypowanych miejscówek. Jednak ta - pomimo dżdżystej aury - jest zajęta. No to lecimy na kolejną, dobrze nam znaną lokalizację. Dla wędkarzy jednak nie ma złej pogody - widzimy, że nad wodą nie jesteśmy sami - ale znajdzie się miejsca dla każdego. Trochę się rozdzielamy, ja z synem lecę na jedno z pobliskich stanowisk i rozkładamy wędziska. Stoimy od siebie w odległości dwóch rzutów.Po jakimś czasie na mojej wędce kołowrotek rozpoczyna miłe granie a kijek zaczyna fajnie pracować. Oddaję wędzisko w ręce Młodzieńca, a kiedy rybka zaczyna zbliżać się do brzegu - syn stwierdza, że ją podbierze. I tak też się dzieje - w podbieraku melduje się boleń o konkretnych już gabarytach. Szybki pomiar, pamiątkowe fotki i do wody. Za jakiś czas zaczynam łączyć wątki...bo rybkę o dokładnie tej samej długości jakiś czas temu właśnie w tym miejscu już złowiłem, ponadto miała ona pewne charakterystyczne cechy (osobliwe znamię - guza za płetwą grzbietową i lekko naderwaną płetwę odbytową). W domu dokładnie porównuję fotografie na powiększeniach i bezdyskusyjnie okazuje się, że jest to sama ryba, która zagościła już w niniejszym wątku - w dniu 29 sierpnia br. Potwierdza się zatem to, że warto nasze rybki wypuszczać, dbając przy tym pieczołowicie, aby wracały do swojego domu w jak najlepszej kondycji PozdrawiamAdam W. (Wacha) NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 15 Września przez bartsiedlce 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 15 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września Dwa wrześniowe, niezbyt duże, ale na forum się mieszczą Wstawiam również czerwcowe, bo mi zdjęcia znikły - mam nadzieję, że admin zaakceptuje. 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września Jak chodzi o wrześniowe bolenie, to udało mi sie kilku spotkać.Ten rok to super niestabilna pogoda, tak generalnie. Zdarzało się wrześniowe ryby łapać w upale : A dwa dniu później pogoda taka, że można było cały dzień łowić w czapce i ciepłych ciuchach. Nie mówiąc o dniach w deszczu Pozdrawiam 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub75 Opublikowano 17 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września (edytowane) 83 cm, świadczące o tym, że nie ma wędkarskiej sprawiedliwości, bo to mój dopiero 4 boleń w życiu Edytowane 17 Września przez jakub75 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 17 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września No nie ma, z jednej strony fajnie a z drugiej nie bo raczej dlugo go nie przebijesz choć 85 jest realne. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września Dzisiejsza pogoda (w tym temperatura) bardziej przypominała szczyt wakacji niż początki astronomicznej jesieni Rano - po intensywnym obławianiu trzech miejscówek - dopiero w jednym z ostatnich rzutów udało się wreszcie zapunktować. W środku minionego tygodnia również poszwendałem się tu i ówdzie po brzegu Królowej i także udało się trafić wygłodniałą rybkę Jednak ostatnia aktywność boleni nie powala na kolana, trzeba się trochę napracować...PozdrawiamAdam W. (Wacha) 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 27 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września Wrześniowy grubasek ???? 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września Ależ kierda, piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 28 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września Dzisiejsza 80 - tka mojego syna. Życiówka poprawiona o 8 cm. Ciężki był stąd grymas na twarzy 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi