Skocz do zawartości

Szczupaki 2025

wesol

Rekomendowane odpowiedzi

Ja będąc sam na pontonie generalnie również odpinam ryby w podbieraku tak jak to opisaliście - mam duży podbierak z dość długą rękojeścią i mogę bez problemu "odstawić" rybę na bezpieczną odległość od burty. Niemniej jednak miałem pierwszy raz taką sytuację, że ryba połknęła całą przynęte z obiema kotwami. Nie sposób było ją odczepić w podbieraku - musiałem ją włożyć do łódki - stąd też automatycznie pojawiła się u mnie refleksja, którą się podzieliłem.

Tak się składa, że pierwszego czerwca spadła mi podobna ryba i wówczas byłem sam na pontonie - ryba była wpięta w tylną kotwicę więc gdyby się nie wypięła w momencie podbierania, zapewne tak bym ją też odczepił.

Niemniej jednak uważam, że spłynięcie do brzegu z rybą w podbieraku w sytuacji kiedy nie ma szans jej odczepić bezpiecznie na wodzie też nie jest jakimś durnym pomysłem. 

A rękawice muszę zakupić obowiązkowo bo tego akurat przydatnego itemu mi brakuje.

Pozdrawiam

Łukasz

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Dwa piękne szczupaki wjeżdżają na łódkę.

Jedenastolatek spokojnie trzyma rybska do sfoczenia jakby robił to od lat.

Tata obok – dumny i trochę zazdrosny, ale jeszcze bardziej szczęśliwy.

Chwila ciszy, potem spojrzenia, które mówią wszystko.

To będzie zdjęcie do rodzinnego albumu – jedno z tych, do których się wraca.

????

post-57619-0-38043500-1751018134_thumb.jpg

post-57619-0-08364400-1751018143_thumb.jpg

Edytowane przez Z Olsztyna
  • Like 24

Mam taką refleksję? temat do dyskusji? Nie wiem jak to nazwać - mianowicie:

zastanawia mnie na przyszłość jak zachować się w sytuacji kiedy jestem sam na 3 metrowym pontonie (często zdarza mi się tak pływać) i wali taka ryba, która w dodatku pobiera przynęte w taki sposób, że obie kotwice wraz z całą przynętą ma głęboko w paszczy.. W pontonie mało miejsca bo gratów wożę dużo - ułożyć taką rybę w środku jest miejsce natomiast to jest dosłownie chwila nieuwagi przy jej ogarnianiu i kotwica ląduje w ręce lub nie daj Boże w burcie pontonu. Posiadam niezbędne rzeczy do ogarnięcia takiej ryby, szczypce do wyczepiania z Daiwy - największy model a mimo to przy odczepianiu przynęty moje palce trzymające te szczypce były ledwie kilka cm od zębów tej ryby. Ogromny łeb i paszcza. Wystarczy jeden jej ruch i może stać się niefajnie na wodzie.

W tym wypadku to była łódka więc udało się rybę oswobodzić w miarę komfortowo i odpłynęła w dobrej kondycji, choć potrzebowała niespełna 4 minut na dojście do siebie.

Myślę, sobie, że aby nie narażać swojego jak i ryby zdrowia - najepiej byłoby w takiej sytuacji spłynąć do brzegu z rybą w podbieraku i ogarnąć ją na brzegu. Bo to dosłownie chwila nie uwagi i sytuacja może stać się bardzo niekomfortowa biorąc pod uwagę, że często mam pod sobą 10+ metrów wody.

Też się boje -mój pierwszy ponton i moje pierwsze wypłynięcia. Ale kolega sprzedał mnie dwa patenty. Pierwszy to plandeka , najpierw do rozkładania i przepychania na nim pontonu do wody a później to od strony gdzie się podbiera zabezpiecza się ponton może być też w środku i zamiast w ponton wbije się w nią. Drugi patent to albo miska ale najlepsza jest skrzynia ogrodowa , wywalasz ławki i masz siedzenie , można tam trzymać rzeczy ale znajomy tam wsadza podbieram z rybą. 

• Like 1

???? Poranny wypad z Krystianem i Wiesławem – pogoda zmienna jak to, kto wygrał wybory: raz słońce, raz deszcz, a chwilami totalny chaos!

O szustej zaczeliśmy i Krystian w świetnej formie – łowił i focił.

Piękne mamuśki pozowały mu jak gwiazdy ????????

Ja jako starszy napływający wiec rzucałem raczej sporadycznie … a Wiesław?

Tradycyjnie – kolekcja małych glutów ????????

Ale jak mówi klasyk „Nie rozmiar się liczy, tylko technika!”

Spłynęliśmy o 11:00 – bo po południu grill przy basenie ????☀️ z przyjaciòłmi i znajomymi .

Jutro z rana pewnie lekki ból głowy po grilowaniu ????... ale wieczorem znów śmigamy na łódkę ???????? i bedzie zabawa

post-57619-0-10276200-1751111063_thumb.jpg

post-57619-0-69564700-1751111091_thumb.jpg

• Like 17

Nad naszą dużą, sandaczową wodę ruszamy tydzień po rozpoczęciu sezonu. Inauguracja była ponoć udana, wiele ryb różnych roczników, ale jak to zazwyczaj bywa na wodach o dużej presji każdy następny dzień był gorszy. Niedziela nie jest wyborem, ale jednym jedynym okienkiem zgrywającym terminy. Prognozy nie najgorsze, jakieś przelotne deszcze i zachmurzenie, ale oczywiście jak to prognozy nie sprawdzają się wcale. Praktycznie od wypłynięcia pada i siąpi całkiem rzęsisty momentami deszczyk. Ryby są i jest ich miejscami dużo. Wszystko niestety w toni, w połowie wody lub pod powierzchnią jak pokazuje live. Próbuję wstrzelić się w to, co widzę na żywo ale nie umiem. Lekka guma, twitch suspenderami, jakieś cykady i inne wynalazki nie generują żadnej reakcji ze strony naprawdę sporych sztuk, które widzimy w zasięgu. Przeciwdeszczówki nasiąkają z biegiem czasu coraz bardziej uniemożliwiając praktycznie przyjęcie pozycji siedzącej bez zamoczenia tyłka i tylko te obrazki na monitorach podtrzymują jako tako morale. Nie kombinuję więcej i zaczynam łowić tak jak umiem i lubię, czyli normalnym opadingiem dennym licząc na to, że trafię jakiegoś gagatka chętnego do współpracy. Kolejne miejsce z dobrymi zapisami na pięciu metrach. Kumpel ma dobre branie, ale nie wcina. Ja czujny jak ważka notuję delikatny, acz wyraźny pstryk i kwituję go zacięciem w tempo. Od razu czuję, że jest grubo i jestem wniebowzięty, bo byłby to pierwszy porządny sandacz na tej wodzie od kilku lat. Ryba dołuje pięknie a ja pompuję ją do powierzchni i wpatruję się w powierzchnię zakwitniętej już wody siekanej kroplami deszczu. Mietek obok gotowy z podbierakiem, napięcie z tych najlepszych i najwspanialszych. Wreszcie coś majaczy pod powierzchnią i nagle odpala się kilkumetrowym odjazdem wzdłuż burty prezentując pięknie swoją szerokość całkiem spory szczupak. Ja wydaję z siebie jęk zawodu luzując hamulec. Kompan sugeruje puknięcie się w czoło, bo to piękna ryba. Skrzywienie sandaczowe zwłaszcza na początku sezonu jest niebywałe - inne ryby liczą się średnio lub w ogóle. Myślę, że jesienią byłoby inaczej, ale teraz... W każdym bądź razie kontynuuję walkę już dosyć nonszalancko i rybon po dłuższej chwili i kilku zacnych, długich odjazdach parkuje w siatce podbieraka. Ja dziękuję koledze za wskazanie azymutu, bo ryba wzięła z kierunku, który wskazał a ja podałem tam przynętę zupełnie od niechcenia i bez szczególnych oczekiwań oraz szykuję się do akcji wypinania ale okazuje się , że niewielki ES 4" na 12 gramach już tkwił w podbieraku więc obyło się bez operacji. Fajna ryba 95 cm, chyba największa moja z pierwszego miesiąca sezonu, podobne lub większe trafiałem tylko jesienią ale to oczywiście zawsze w kategoriach przyłowowych podczas szukania sandaczy  :). Podczas walki z rybą i sesji zdjęciowej w niezauważalny sposób zagęściło się wokól nas od kilku łódek, które ściągnęły z nieco dalszej okolicy widząc jakikolwiek ruch na pokładzie ale to specyfika tego łowiska, którą trzeba po prostu zaakceptować. Po wypuszczeniu zębacza nie dzieje się już nic, a my wyciągamy łódź i pakujemy się w deszczu, który przestaje ciapać tuż po zamknięciu klapy bagażnika ...

Sprzętowo TX723, STL3000MHG FK, Shimano Pitbull x12 1,2, wolfram 35 cm 10 kg i 10 cm gumy w fioletach  :D

post-51227-0-82995700-1751194363_thumb.jpgpost-51227-0-15168700-1751194381_thumb.jpgpost-51227-0-91671600-1751194399_thumb.jpg

Edytowane przez malinabar
  • Like 41

Przedostatni dzień wędkowania, a zarazem ostatni dzień zawodów, miał być dniem ciskania kotletami i poszukiwań aligatorów. Każdy z nas chciał zgarnąć flaszkę Taliskera – nagrodę dla łowcy największej ryby tygodnia.

Wszyscy z naszej seniorskiej ekipy mieliśmy już na koncie konkretne wyniki – z dwiema jedynkami z przodu – i szliśmy łeb w łeb.

Krystian Junior też brał udział w naszej rywalizacji, ale jako jedenastolatek walczył o coś innego: wygraną była dla niego wypasiona wędka, na którą zrzucili się dwaj seniorzy – ja i Wiesław, mój wieloletni wędkarski druh i przyjaciel.

Poranne napływania na trawiaste łączki okazały się rozczarowaniem. Największe woblery latały nad łódką we wszystkie strony, ale nie przynosiły nic konkretnego.

Myślę sobie: "OK, czas na tajną miejscówkę". Dno tam mocno poszarpane, osiem metrów pod nami.

Tym razem w ruch poszły gumy – ciężkie przynęty, po 150–200 gramów, latały we wszystkie strony jak wściekłe.

Każda zacięta i holowana ryba była odprowadzana przez konkurentów wzrokiem aż do podbieraka. I jeśli tylko nie miała tych magicznych 110 cm na karku – kwitowano to radością i owacją.

Zaczep i zerwanie super łownej przynęty? Oklaski, wiwaty reszty .W końcu to nasze zawody – i nie gramy o byle co!

Tego dnia padło parę naprawdę fajnych ryb, ale rybę dnia sfotografował Krystian – i tym samym zamknął wynik zawodów, wskakując na pierwsze miejsce , na pierwsze.miejsce egzekwo z Wiesławem i ze mną. :)
Grunt to wyśmienite towarzystwo.

post-57619-0-05732400-1751470050_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"                                                                               :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 25

• 3 tygodnie później...

Mam taką refleksję? temat do dyskusji? Nie wiem jak to nazwać - mianowicie:

zastanawia mnie na przyszłość jak zachować się w sytuacji kiedy jestem sam na 3 metrowym pontonie (często zdarza mi się tak pływać) i wali taka ryba, która w dodatku pobiera przynęte w taki sposób, że obie kotwice wraz z całą przynętą ma głęboko w paszczy.. W pontonie mało miejsca bo gratów wożę dużo - ułożyć taką rybę w środku jest miejsce natomiast to jest dosłownie chwila nieuwagi przy jej ogarnianiu i kotwica ląduje w ręce lub nie daj Boże w burcie pontonu. Posiadam niezbędne rzeczy do ogarnięcia takiej ryby, szczypce do wyczepiania z Daiwy - największy model a mimo to przy odczepianiu przynęty moje palce trzymające te szczypce były ledwie kilka cm od zębów tej ryby. Ogromny łeb i paszcza. Wystarczy jeden jej ruch i może stać się niefajnie na wodzie.

W tym wypadku to była łódka więc udało się rybę oswobodzić w miarę komfortowo i odpłynęła w dobrej kondycji, choć potrzebowała niespełna 4 minut na dojście do siebie.

Myślę, sobie, że aby nie narażać swojego jak i ryby zdrowia - najepiej byłoby w takiej sytuacji spłynąć do brzegu z rybą w podbieraku i ogarnąć ją na brzegu. Bo to dosłownie chwila nie uwagi i sytuacja może stać się bardzo niekomfortowa biorąc pod uwagę, że często mam pod sobą 10+ metrów wody.

w takim przypadku tylko haki lub ktowice bez zadziorow ... czym mniej tym lepiej.

Od dawna broniłem się przed łódkowymi łowami.
Było wiele ku temu okazji, jednak zawsze w głowie była Rzeka i brodzenie w niej.
Prócz łowienia kilkanaście lat temu z kolegą, ale to inne czasy
Dwa lata temu brat okazyjnie nabył łódkę z przyczepką.
No i się zaczęły sporadyczne wyjazdy...
Oczywiście całkowicie nowy sprzęt do łowienia z łodzi, przynęty i reszta gratów.
Taki wyjazd trafił się Nam z początkiem lipca.
Średnio mi się to uśmiechało, bo przecież Brzany...

Ale do brzegu.
Jeziorko znane mi z dawnych wypraw z kolegą.
Także powrót na nie po ponad 20 latach.
Około 15ha, woda średnio 4-5m, kilka płytkich blatów pod 2 metry z rzadką trzcinką i grążelem.
I dwie sąsiadujące ze sobą górki.
Głównie to je wzięliśmy na pierwszy ogień.
Kiedyś darzyły szczupakami.
Zmieniamy wolno ustawienia łódki , by dokładnie je przeczesać.
Brat gumami, ja jerkiem.
Tam nic jednak się nie dzieje, więc systematycznie zaczynamy obławiać spady od brzegu do środka jeziorka.
W pewnym momencie czuję ,, wjazd" w rogatka często tam występującego.
Kij mocny, sztywny, to zacinam by uwolnić Fatso z jego objęcia.
Poprawiam drugi raz dla pewności, i spoglądam w kierunku wabika.
Tego nie widać w przejrzystej wodzie, a wspomniany rogatek wygina się w ,, S", przybierając postać wielkiego szczupaka...
- dawaj podbierak - mówię spokojnie do brata.
Ten również ze stoickim spokojem zanurza go przy burcie .
Szczupak odjeżdża raz pod łódź, a po chwili jest już w podbieraku.
Akcja dosłownie 30 sekund.
Chwilę patrzymy z kocią mordą na bestie, z nie dowierzaniem, że taaaki szczupak uchował się w tymże bajorku...
Szybkie odhaczenie w podbieraku, szybkie mierzenie , fotka i z powrotem do podbieraka by ta nabrała sił przed wypuszczeniem.
Majestatycznie wygięta, wrogo na Nas spogląda, chyba z nie dowierzaniem, że za kilka minut, po na braniu sił, wróci do swego królestwa.
Trochę poobcierana i chuda, jakby nie dawno odbyła tarło...

108cm...

Do zobaczenia następnym razem,, rogatku"

post-50961-0-85180000-1753958747_thumb.jpegpost-50961-0-60600300-1753958858_thumb.jpgpost-50961-0-52781700-1753958926_thumb.jpgpost-50961-0-67399100-1753958889_thumb.jpgpost-50961-0-46342900-1753958956_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"                                                                               :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 28

• 2 tygodnie później...

To miał być spokojny dzień na wodzie. Wybraliśmy się z synem na ryby, tylko my, łódź i jezioro. Cisza, lekkie fale i ta wyjątkowa atmosfera, którą daje wspólne wędkowanie.

I nagle stało się coś, czego obaj się nie spodziewaliśmy – potężne branie! Wędka wygięła się w pałąk, łódź lekko zakołysała, a syn rozpoczął walkę z prawdziwym gigantem. Po kilku minutach holowania na powierzchni pojawił się kolos. Ryba była tak ogromna, że nie dawał rady jej podnieść, a o zdjęciu z trofeum mogliśmy chyba tylko pomarzyć.

Na twarzy syna pojawił się jednak uśmiech większy niż sam połów – i to właśnie był nasz największy skarb tej wyprawy.

Całość udało się nagrać, a jak filmik będzie gotowy, wrzucę go na YouTube. ????????

post-57619-0-25753200-1755422392_thumb.jpg

• Like 27

• 4 tygodnie później...

Dzień dobry, takiego krokodyla trafiłem dzisiaj, miarka wskazała ok. 112 cm :D . 

Wystrzelił z powalonych drzew na dnie, wściekły, bagienny szczupak :D . 

Po staremu, w woderach, bagnach, komarach i chaszczach. 

post-62887-0-71540100-1757499456_thumb.jpg

Edytowane przez Mateusz95s
  • Like 42

Dzień dobry, takiego krokodyla trafiłem dzisiaj, miarka wskazała ok. 112 cm :D .

Wystrzelił z powalonych drzew na dnie, wściekły, bagienny szczupak :D .

Po staremu, w woderach, bagnach, komarach i chaszczach.

IMG_1027.jpg

Gratulacje! Na co się skusił? Po staremu, na białego Relaxa? ;)

Nic nie mogę trafić na te pulse shady większego. Guma pracuje świetnie, a wyników nie ma.

Ładna ryba, graty

Dziękuję, mi się sprawdza na płytkich wodach.

3 metrówki złowiłem na niego, dużo ryb 70/90cm, ale pistolety też się trafiają.

Szkoda że nie produkują już tych 19cm to była świetna przynęta na płytkie wody, zbrojona bez obciążenia.

Wszystkie roczniki ją podgryzały.

Pozdrawiam