Skocz do zawartości
  • 0

Wymiana zaworu w pontonie Kolibri ze starego typu na nowy

Obserwator86

Pytanie

Tak jak w temacie - zastanawiam się, czy da się wymienić zawór starego typu (końcówka pompki z gwintem) na ten współczesny (końcówka z blokowaniem po przekręceniu o pół obrotu). Konkretniej - czy jest to możliwe bez rozklejania pontonu celem przełożenia dolnej części (tego "koszyczka"). Innymi jeszcze słowy - czy doły tych zaworów są kompatybilne.

Podejmował się już ktoś takiego zadania ? Do tej pory stary typ zaworu mi nie przeszkadzał, ale odkąd mam air-deck na podłodze, to niestety jest problem z protezami do pompki (wysokociśnieniowych nie robią po taki stary typ zaworu).

Z góry dzięki za informacje / sugestie.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może uda się Tobie coś dopasować, ale między tymi nowymi typami jest różnica w koszach i gwintach w nich.

Ostatnio musiałem wymienić zawór w kilu, w około 10 letnim pontonie. Kupiłem i zwróciłem 3. Na zdjęciach wyglądały jak ten z pontonu. Jeden przyszedł zupełnie inny, a dwa miały inne gwinty. Niby pasowały ale nie dało się dokręcić na maksa. Poddałem się i wymieniłem cały.

• 0

Miałem ten sam problem. Wydrukowałem sobie przejściówkę. Wkręcam ją w stary zawór i do niej podłączam nową pomknę.

Podobnie w tej chwili zrobiłem, ale wykorzystując wąż ogrodowy zaciśnięty drutem. Problem polega na tym, że taka partyzantka jest mało solidna - wielokrotnie mi to wyskakuje, bo to, w co wkładamy współczesne pompki nie jest zaworem, a końcem redukcji - zakleszcza się to o wiele słabiej niż w zaworze.