grunwald1980 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Witam czy ktos z forum lowi we francji i moglby mi jakis regulamin wyslac??Z tego co pamietam licencje sie wykupowalo w decathlonie, albo w jakims wedkarskim,czy to sie zmienilo?Dzekuje.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Teraz "carte de peche" możesz kupić przez net. Gdybyś miał kłopoty natury językowej daj znać.Przepisy odnośnie łowienia w wodach publicznych nie są skomplikowane tu znajdziesz przepisy które Cie interesują. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez robert67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Robert dzieki wlasnie czytam Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej G. Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Witam. Pozwalam sobie odświeżyć wątek, żeby nie zakładać nowego tematuMam takie pytanie. Czy można lub co trzeba zrobić od strony proceduralnej by łowić na wybrzeżu morskim ( również na ujściach rzek ) w rejonie Bretanii ?!Są wymagane jakieś stosowne pozwolenia i gdzie to ew. można sformalizować? Wszystkie opinie i ew. sugestie będą mile widziane. Pozdrawiam. Maciej G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) Na łowienie morskie nie wymagane są żadne zezwolenia, w wodach przyujściowych (zasolonych) również .Wody śródlądowe obwarowane przepisami jak w zamieszczonym linku z możliwością wykupienia karty "on-line".Strona jest w trzech językach...w razie "W" służę pomocą . Może przydać się http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/bonnes_pratiques_et_reglementation_peche_de_loisir.pdf'>ten tekst . http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/bonnes_pratiques_et_reglementation_peche_de_loisir.pdf Edytowane 7 Listopada 2013 przez robert67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej G. Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Cześć Robert. Bardzo dziękuję w imieniu kolegi! Właśnie dotarł do rogatek Paryża.Jutro rano dotrze do Bretanii gdzie planuje spróbować swoich sił w przybrzeżnych wodach.W razie potrzeby pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu. Pozdrawiam. Maciej G. Na łowienie morskie nie wymagane są żadne zezwolenia, w wodach przyujściowych (zasolonych) również .Wody śródlądowe obwarowane przepisami jak w zamieszczonym linku z możliwością wykupienia karty "on-line".Strona jest w trzech językach...w razie "W" służę pomocą . Może przydać się ten tekst . http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/bonnes_pratiques_et_reglementation_peche_de_loisir.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Cześć Robert. Bardzo dziękuję w imieniu kolegi! Właśnie dotarł do rogatek Paryża.Jutro rano dotrze do Bretanii gdzie planuje spróbować swoich sił w przybrzeżnych wodach.W razie potrzeby pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu. Pozdrawiam. Maciej G. Życzę koledze "połamania" .Łowisk w Bretanii nie znam ale, ze słyszenia wiem, iż można tam zaspokoić najwybredniejsze gusta wędkarskie .Dajcie znać o wynikach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej G. Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Witam. Kolega kilka dni będzie stacjonował w Saint-Nazaire.Z tego co wiem jest już na etapie wstępnego rekonesansu. ( ma ze sobą dwa kije spinningowe )Oczywiście wszelkie sugestie mile widziane.A ew. wynikach i jego doświadczeniach oczywiście poinformuje. Pozdrawiam. Maciej G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Nie gniewaj się, trudno mi o sugestie . Jak wspominalem nie znam regionu.Gdybym tam był, na pewno próbowałbym w od ujścia w górę "La Vilaine" która wpada do zatoki biskajskiej.W St-Nazaire ma "La Loire" (Loara) jednak, jeśli rzeka tam (co podejrzewam) wygląda jak "Seine" (Sena) to odcinek przyujściowy można zapomnieć.Bardzo duże ( dobowe) wahania stanu wody + bardzo grząski teren przy odpływie.Jeśli nie przeszkadza koledze industrialny charakter nabrzeży, można próbować w małych portach bądź kanałach. Dniówka na słodkiej (publicznej) wodzie to z reguły 10 eur. i wybierałbym takie opcje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej G. Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Robercie dziękuję bardzo za sugestie.Kolega właśnie mówił, że trafił na odpływ.Aktualnie czekam na informacje o jego poczynaniach. Pozdrawiam. Maciej G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Miałeś pisać o sukcesach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorman Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Witam, ostatnimi czasy bardzo często przebywam we Francji przez co chciałbym dowiedzieć się co nieco o zasadach i możliwościach wędkowania. Generalnie wiem że trzeba wykupić carte de peche które umozliwia wędkowanie aczkolwiek spotkałem się również z opinią że wędkując tylko jedną wędka nie trzeba wnosić żadnych opłat czy to prawda??? Czy ktos z forumowiczów mógłby sie podzielić wiedzą w tym temacie oraz czy moze ktos poławia w okolicy Strasbourga na renie? Bardzo dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 może coś tu?http://jerkbait.pl/topic/20030-regulamin-polowu-ryb-we-francji/http://jerkbait.pl/topic/2795-a-moze-do-francji/http://jerkbait.pl/topic/83544-w%C4%99dkowanie-we-francji-sekwana/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorman Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Widziałem te tematy aczkolwiek są one już dość stare i sporo mogło się zmienić w dodatku nie ma niestety odpowiedzi na moje pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaStCroix Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 cześć, Wszystko znajdziesz tutaj : http://www.cartedepeche.fr/ , jest wersja angielska, jeśli nie mówisz po francusku. Pozwolenie ( carte de peche ) jest wymagane zawsze na wodach śródlądowych. W morzu nie trzeba pozwolenia. Krotko mówiąc, wykupienie karty daje prawo do:- łowienia na 4 wędki w okręgu w którym się ja kupuje + w okręgach stowarzyszonych- prawo do łowienia na jedna wędkę w całym kraju w wodach drugiej kategorii. Koszt rocznej karty to około 100 €, kupno na sieci zajmuje kilka minut, ( trzeba tylko wgrać fotkę z własnym zdjęciem ), wystarczy potem wydrukować pdf. Mozna kupić tez kartę w sklepach wędkarskich lub Decathlonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 ... Krotko mówiąc, wykupienie karty daje prawo do:- łowienia na 4 wędki w okręgu w którym się ja kupuje + w okręgach stowarzyszonych ...Ta informacja może wywołać kolejną falę emigracji z naszego kraju, zwłaszcza wędkarzy "specjalizujących" się w połową ch gruntowych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaStCroix Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 A jakbym dorzucił, ze ostatni raz strażnika spotkałem z piętnaście lat temu to już w ogóle... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Znudzony Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Witam. Proste pytanie. Czy we Francji jest dozwolone spiningowanie w okresie ochronnym szczupaka i sandacza? Czy ktoś ma wiedzę praktyczna nie teoretyczna w tej kwestii. Od paru miesięcy spinninguje na Renie w okolicach Strasburga. Przed wykupieniem licencji pani w zwykłym kiosku poinformowała mnie ze mogę łowić okonie w okresie ochronnym innych drapieżników. Okon nie ma okresu. Nie znam francuskiego więc biorę pod uwagę błąd. Dziś nad wodą zaczepił mnie wędkarz i powiedział że spining jest zabroniony. Wyciągnąłem regulamin i poprosiłem o pokazanie zakazu. W regulaminie jest tylko okres ochronny szczupaka I sandacza nie ma zakazu jakiejkolwiek metody.Wracajac zaczepiłem innych wędkarzy mówiących w znanym mi języku. Twierdzili ze nie wolno spinningowac ale przepisu nie potrafili wskazać. Pojechałem do punktu gdzie kupiłem licencje i to samo ale już z mocnymi wątpliwościami. Na stronie związkowej ten sam regulamin co przy pozwoleniu. Okresy są zakazów nie mam. Ktoś ma doświadczenie we Francji? Szkoda bo zostaję tu do maja a licencja kosztowała 123 euro ze nie wspomnę o okoniach 40 cm w Renie. Ps. Zamierzam pojechać do siedziby związku ale zanim to zrobię chciałbym zebrać jaknajwiecej info szczególnie w necie żeby w razie czego mieć podkładkę do pokazania bo tu nie chętnie mówią po angielsku a ja mam strasznie słaby niemiecki.Dziękuję pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Pomaluj twarz na beżowo, zapuść brodę i nikt nie będzie Ci przeszkadzał w spinningowaniu żyłem kiedyś rok we Francji, trochę w Paryżu, Marsylii itd wiem co piszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Witam. Proste pytanie. Czy we Francji jest dozwolone spiningowanie w okresie ochronnym szczupaka i sandacza? Czy ktoś ma wiedzę praktyczna nie teoretyczna w tej kwestii. Od paru miesięcy spinninguje na Renie w okolicach Strasburga. Przed wykupieniem licencji pani w zwykłym kiosku poinformowała mnie ze mogę łowić okonie w okresie ochronnym innych drapieżników. Okon nie ma okresu. Nie znam francuskiego więc biorę pod uwagę błąd. Dziś nad wodą zaczepił mnie wędkarz i powiedział że spining jest zabroniony. Wyciągnąłem regulamin i poprosiłem o pokazanie zakazu. W regulaminie jest tylko okres ochronny szczupaka I sandacza nie ma zakazu jakiejkolwiek metody.Wracajac zaczepiłem innych wędkarzy mówiących w znanym mi języku. Twierdzili ze nie wolno spinningowac ale przepisu nie potrafili wskazać. Pojechałem do punktu gdzie kupiłem licencje i to samo ale już z mocnymi wątpliwościami. Na stronie związkowej ten sam regulamin co przy pozwoleniu. Okresy są zakazów nie mam. Ktoś ma doświadczenie we Francji? Szkoda bo zostaję tu do maja a licencja kosztowała 123 euro ze nie wspomnę o okoniach 40 cm w Renie. Ps. Zamierzam pojechać do siedziby związku ale zanim to zrobię chciałbym zebrać jaknajwiecej info szczególnie w necie żeby w razie czego mieć podkładkę do pokazania bo tu nie chętnie mówią po angielsku a ja mam strasznie słaby niemiecki.Dziękuję pozdrawiamProsta odpowiedź, spining jest zabroniony by chronić tarło, co jest zresztą logiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego https://www.peche67.fr/cms_viewFile.php?idtf=41441&path=Angeln-Informationen-2024.pdf Czolem, na wodach kategorii 1 nie wolno spinningowac do 15 kwietnia. Strona 8. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego https://www.peche68.fr/ Na dole jest Google mapa. Z tej mapy wynika że Rhein jest sklasyfikowany do 1 kategori. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Znudzony Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Pomaluj twarz na beżowo, zapuść brodę i nikt nie będzie Ci przeszkadzał w spinningowaniu żyłem kiedyś rok we Francji, trochę w Paryżu, Marsylii itd wiem co piszę Niestety ale da się to odczuc przy mojej aparycji i aucie zarejestrowanym w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Znudzony Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego https://www.peche67.fr/cms_viewFile.php?idtf=41441&path=Angeln-Informationen-2024.pdf Czolem, na wodach kategorii 1 nie wolno spinningowac do 15 kwietnia. Strona 8. PozdrawiamDzięki. Wszystko jasne. Szkoda ze pani mnie wprowadziła w błąd w kiosku. Swoją drogą lokalna strona stowarzyszenia nie odsyła do tych przepisów co jest dla mnie absurdalne szczególnie jak jesteś obcokrajowcem nie znającym języka a chcącym wszystko zrobić zgodnie z prawem. No cóż pozostaje mi splawik do końca pobytu.Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego To wyobraź sobie, że jesteś Francuzem i chcesz łowić w Polsce. Wchodzisz w google i zaczynasz kompletnie błądzić. Trafiasz jakoś na PZW, na nową ich stronę i szukasz regulaminów. Wiele przedawnionych. Czasem w PDF. W ogóle, co okręg to inne przepisy, tam można brodzić tam nie można, tam przynęty 5 cm, bez kotwic czy z kotwicami itd. Chcesz zmienic łowisko i zaczynasz od nowa tą całą zabawę. Gdy już to rozkminisz, będziesz musiał wykupić zezwolenie online (bo w kiosku nikt cię nie okłamie mówiąć, że nie ma pojęcia o zezwoleniach wędkarskich) . I tutaj zrzeszony, niezrzeszony, cudzoziemiec itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi