Skocz do zawartości

Regulamin polowu ryb we Francji

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz "carte de peche" możesz kupić przez net. Gdybyś miał kłopoty natury językowej daj znać.

Przepisy odnośnie łowienia w wodach publicznych nie są skomplikowane tu  znajdziesz przepisy które Cie interesują.

Edytowane przez robert67

• 10 miesięcy temu...

Witam.

Pozwalam sobie odświeżyć wątek, żeby nie zakładać nowego tematu

Mam takie pytanie. Czy można lub co trzeba zrobić od strony proceduralnej by łowić na wybrzeżu morskim ( również na ujściach rzek ) w rejonie Bretanii ?!

Są wymagane jakieś stosowne pozwolenia i gdzie to ew. można sformalizować? 

Wszystkie opinie i ew. sugestie będą mile widziane.

Pozdrawiam.

Maciej G.

Na łowienie morskie nie wymagane są żadne zezwolenia, w wodach przyujściowych (zasolonych) również :) .

Wody śródlądowe obwarowane przepisami jak w zamieszczonym linku z możliwością wykupienia karty "on-line".

Strona jest w trzech językach...w razie "W" służę pomocą :) .

Może przydać się http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/bonnes_pratiques_et_reglementation_peche_de_loisir.pdf'>ten tekst :) .

http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/bonnes_pratiques_et_reglementation_peche_de_loisir.pdf

Edytowane przez robert67

Cześć Robert. Bardzo dziękuję w imieniu kolegi! Właśnie dotarł do rogatek Paryża.

Jutro rano dotrze do Bretanii gdzie planuje spróbować swoich sił w przybrzeżnych wodach.

W razie potrzeby pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu.

Pozdrawiam.

Maciej G.

Na łowienie morskie nie wymagane są żadne zezwolenia, w wodach przyujściowych (zasolonych) również :) .

Wody śródlądowe obwarowane przepisami jak w zamieszczonym linku z możliwością wykupienia karty "on-line".

Strona jest w trzech językach...w razie "W" służę pomocą :) .

Może przydać się ten tekst :) .

http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/bonnes_pratiques_et_reglementation_peche_de_loisir.pdf

Cześć Robert. Bardzo dziękuję w imieniu kolegi! Właśnie dotarł do rogatek Paryża.

Jutro rano dotrze do Bretanii gdzie planuje spróbować swoich sił w przybrzeżnych wodach.

W razie potrzeby pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu.

Pozdrawiam.

Maciej G.

Życzę koledze "połamania" :) .

Łowisk w Bretanii nie znam ale, ze słyszenia wiem, iż można tam zaspokoić najwybredniejsze gusta wędkarskie :) .

Dajcie znać o wynikach :) .

Witam.

Kolega kilka dni będzie stacjonował w Saint-Nazaire.

Z tego co wiem jest już na etapie wstępnego rekonesansu. ( ma ze sobą dwa kije spinningowe )

Oczywiście wszelkie sugestie mile widziane.

A ew. wynikach i jego doświadczeniach oczywiście poinformuje.

Pozdrawiam.

Maciej G.

Nie gniewaj się, trudno mi o sugestie :( . Jak wspominalem nie znam regionu.

Gdybym tam był, na pewno próbowałbym w od ujścia w górę "La Vilaine" która wpada do zatoki biskajskiej.

W St-Nazaire ma "La Loire" (Loara) jednak, jeśli rzeka tam (co podejrzewam) wygląda jak "Seine" (Sena) to odcinek przyujściowy można zapomnieć.

Bardzo duże ( dobowe) wahania stanu wody + bardzo grząski teren przy odpływie.

Jeśli nie przeszkadza koledze industrialny charakter nabrzeży, można próbować w małych portach bądź kanałach.

Dniówka na słodkiej (publicznej) wodzie to z reguły 10 eur. i wybierałbym takie opcje ;)

• 3 lata później...

Witam, ostatnimi czasy bardzo często przebywam we Francji przez co chciałbym dowiedzieć się co nieco o zasadach i możliwościach wędkowania. Generalnie wiem że trzeba wykupić carte de peche które umozliwia wędkowanie aczkolwiek spotkałem się również z opinią że wędkując tylko jedną wędka nie trzeba wnosić żadnych opłat czy to prawda??? Czy ktos z forumowiczów mógłby sie podzielić wiedzą w tym temacie oraz czy moze ktos poławia w okolicy Strasbourga na renie? Bardzo dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi. Pozdrawiam

cześć,

Wszystko znajdziesz tutaj :

http://www.cartedepeche.fr/ , jest wersja angielska, jeśli nie mówisz po francusku.

Pozwolenie ( carte de peche )  jest wymagane zawsze na wodach śródlądowych. W morzu nie trzeba pozwolenia.

Krotko mówiąc, wykupienie karty daje prawo do:

- łowienia na 4 wędki w okręgu w którym się ja kupuje + w okręgach stowarzyszonych

- prawo do łowienia na jedna wędkę w całym kraju w wodach drugiej kategorii.

Koszt rocznej karty to około 100 €, kupno na sieci zajmuje kilka minut, ( trzeba tylko wgrać fotkę z własnym zdjęciem ), wystarczy potem wydrukować pdf. Mozna kupić tez kartę w sklepach wędkarskich lub Decathlonie.

• Like 1

• 7 lat później...

Witam. Proste pytanie. Czy we Francji jest dozwolone spiningowanie w okresie ochronnym szczupaka i sandacza? Czy ktoś ma wiedzę praktyczna nie teoretyczna w tej kwestii. Od paru miesięcy spinninguje na Renie w okolicach Strasburga. Przed wykupieniem licencji pani w zwykłym kiosku poinformowała mnie ze mogę łowić okonie w okresie ochronnym innych drapieżników. Okon nie ma okresu. Nie znam francuskiego więc biorę pod uwagę błąd. Dziś nad wodą zaczepił mnie wędkarz i powiedział że spining jest zabroniony. Wyciągnąłem regulamin i poprosiłem o pokazanie zakazu. W regulaminie jest tylko okres ochronny szczupaka I sandacza nie ma zakazu jakiejkolwiek metody.Wracajac zaczepiłem innych wędkarzy mówiących w znanym mi języku. Twierdzili ze nie wolno spinningowac ale przepisu nie potrafili wskazać. Pojechałem do punktu gdzie kupiłem licencje i to samo ale już z mocnymi wątpliwościami. Na stronie związkowej ten sam regulamin co przy pozwoleniu. Okresy są zakazów nie mam. Ktoś ma doświadczenie we Francji? Szkoda bo zostaję tu do maja a licencja kosztowała 123 euro ze nie wspomnę o okoniach 40 cm w Renie.

Ps. Zamierzam pojechać do siedziby związku ale zanim to zrobię chciałbym zebrać jaknajwiecej info szczególnie w necie żeby w razie czego mieć podkładkę do pokazania bo tu nie chętnie mówią po angielsku a ja mam strasznie słaby niemiecki.

Dziękuję pozdrawiam

• Like 1

Witam. Proste pytanie. Czy we Francji jest dozwolone spiningowanie w okresie ochronnym szczupaka i sandacza? Czy ktoś ma wiedzę praktyczna nie teoretyczna w tej kwestii. Od paru miesięcy spinninguje na Renie w okolicach Strasburga. Przed wykupieniem licencji pani w zwykłym kiosku poinformowała mnie ze mogę łowić okonie w okresie ochronnym innych drapieżników. Okon nie ma okresu. Nie znam francuskiego więc biorę pod uwagę błąd. Dziś nad wodą zaczepił mnie wędkarz i powiedział że spining jest zabroniony. Wyciągnąłem regulamin i poprosiłem o pokazanie zakazu. W regulaminie jest tylko okres ochronny szczupaka I sandacza nie ma zakazu jakiejkolwiek metody.Wracajac zaczepiłem innych wędkarzy mówiących w znanym mi języku. Twierdzili ze nie wolno spinningowac ale przepisu nie potrafili wskazać. Pojechałem do punktu gdzie kupiłem licencje i to samo ale już z mocnymi wątpliwościami. Na stronie związkowej ten sam regulamin co przy pozwoleniu. Okresy są zakazów nie mam. Ktoś ma doświadczenie we Francji? Szkoda bo zostaję tu do maja a licencja kosztowała 123 euro ze nie wspomnę o okoniach 40 cm w Renie.

Ps. Zamierzam pojechać do siedziby związku ale zanim to zrobię chciałbym zebrać jaknajwiecej info szczególnie w necie żeby w razie czego mieć podkładkę do pokazania bo tu nie chętnie mówią po angielsku a ja mam strasznie słaby niemiecki.

Dziękuję pozdrawiam

Prosta odpowiedź, spining jest zabroniony by chronić tarło, co jest zresztą logiczne

https://www.peche67.fr/cms_viewFile.php?idtf=41441&path=Angeln-Informationen-2024.pdf

Czolem, na wodach kategorii 1 nie wolno spinningowac do 15 kwietnia. Strona 8.

Pozdrawiam

Dzięki. Wszystko jasne. Szkoda ze pani mnie wprowadziła w błąd w kiosku. Swoją drogą lokalna strona stowarzyszenia nie odsyła do tych przepisów co jest dla mnie absurdalne szczególnie jak jesteś obcokrajowcem nie znającym języka a chcącym wszystko zrobić zgodnie z prawem. No cóż pozostaje mi splawik do końca pobytu.Dziekuje i pozdrawiam

To wyobraź sobie, że jesteś Francuzem i chcesz łowić w Polsce. Wchodzisz w google i zaczynasz kompletnie błądzić. Trafiasz jakoś na PZW, na nową ich stronę i szukasz regulaminów. Wiele przedawnionych. Czasem w PDF. W ogóle, co okręg to inne przepisy, tam można brodzić tam nie można, tam przynęty 5 cm, bez kotwic czy z kotwicami itd. Chcesz zmienic łowisko i zaczynasz od nowa tą całą zabawę. Gdy już to rozkminisz, będziesz musiał wykupić zezwolenie online (bo w kiosku nikt cię nie okłamie mówiąć, że nie ma pojęcia o zezwoleniach wędkarskich) . I tutaj zrzeszony, niezrzeszony, cudzoziemiec itd.