Skocz do zawartości

Blank/kij pod koguty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie o blank lub gotowy kij typowo pod koguty. Ważne aby nie był sztywnym kołkiem, ale z drugiej strony miał mocny szczyt i akcję pełną z pracującym dołem. Nie odpowiadają mi kije z bardzo mocnym dolnikiem i poddającą się szczytówką, takie jak rynkowo przedstawiane na sandacze pod gumy. Długość ok. 2 m, masa przynęt maksymalnie 30 g. Zastępczo rozważam użycie tego kija do szczupakowych woblerów twitchowych o ww masie.

Może coś ciekawego pojawiło się ostatnio w ofercie blanków lub ew. gotowych kijów. Na razie nie zakładam ograniczeń cenowych. 

Pozdrawiam wszystkich.

Myślę że takich blanków jest naprawdę sporo :) Kraagiem f bardzo lubię łowić kogutami, Batson ma tanie i fajne  blanki  super obsługujące koguty w ofercie  :)  np.  do ciężkich  68mxf lub do lżejszych 610mxf naprawdę cena do jakości sztos.  Z gotowców St croix ma prawie w każdej serii wędkę nadaǰącą się do kogutów.

Edytowane przez DP Fishing

Witam

Pytanie o blank lub gotowy kij typowo pod koguty. Ważne aby nie był sztywnym kołkiem, ale z drugiej strony miał mocny szczyt i akcję pełną z pracującym dołem. Nie odpowiadają mi kije z bardzo mocnym dolnikiem i poddającą się szczytówką, takie jak rynkowo przedstawiane na sandacze pod gumy. Długość ok. 2 m, masa przynęt maksymalnie 30 g. Zastępczo rozważam użycie tego kija do szczupakowych woblerów twitchowych o ww masie.

Może coś ciekawego pojawiło się ostatnio w ofercie blanków lub ew. gotowych kijów. Na razie nie zakładam ograniczeń cenowych. 

Pozdrawiam wszystkich.

Śmiało możesz celować w Kraag XF lub F o mocy 16lb. Ze wskazaniem na XF. Szybki , elektryczny ze stabilnym szczytem i gnącym się dolnikiem. Dokładnie to co opisałeś.

No to szukałbym raczej w blankach magbass, niż spin&jig. Albo w jig&worm. Ze wskazaniem na 6'6" i uncję wagowo - jeśli kogut prawilny  :)

Teraz mam MB665-1 z NFC i czasem używam do łowienia na koguty.

Jeśli chodzi o moc (17 lb) i cw jest ok, ale ja bym oczekiwał trochę innej akcji, a mianowicie lekko bym wzmocnił szczyt, a u dołu dał więcej mięsa żeby kij lepiej trzymał rybę i pracował na większej długości. 

Zdarzyło się, że nie miałem tego kija na łodzi i rzucałem kogutami starą xzogą 1,8 m, którą mam do jerków na szczupaki (cast). W tym wypadku szczyt jest sporo mocniejszy, a dolnik szybciej się uruchamia pod rybą. Taki jest typowo szczupakowy :-) Niestety nie mam opisu na blanku i nie wiem co to za model (chyba taka-g) i czy jeszcze jest produkowany. Generalnie rzucam nim jerkami do ok. 70 g. Jakby był o oczko słabszy i delikatnie dłuższy to chyba trafiłbym w punkt. 

Batson ma w swojej ofercie blanki z serii crankbait o mocy 20 lb. Może by się nadał... REVCB66MH.

Magbassy mają z reguły łagodniejszą zbieżność i bardziej "równo" rozłożone ugięcie. Ale różnice oczywiście są - w bardzo starym mahoniowym Loomis'ie mhf, pracuje prawie od początku cały blank, ale tej samej mocy, w o wiele nowocześniejszy NRX gnie się tak samo jak większość wyższych serii StC. Szpiczaście :) Tu dodam, że z tej właśnie stajni mam i używam najlepszy - moim zdaniem - kij do kogutów - Tournament 6'6"mhf..

Znajomi koguciarze łowią bardziej ekonomicznymi MHX- ami, i chwalą je sobie..  

• Like 1

skalek-77, on 23 May 2025 - 14:41, said:

XZOGA TAKA GX66 , 5KG POD SZCZUPAKI

Kijek na balnku Xzoga Taka GX o mocy 5KG zbudowana jako szczupakówka. 1 skład w długości 1,98m . Ogarnia przynęty w przedziale 12-50g. Bardzo uniwersalny blank. Pod gumę, złom jaki wobki Twitchingowe. Blank bardzo mięsisty praktycznie niezniszczalny o pięknej krzywej ugięcia. 

Kijek w wydaniu klasycznym. Pełna rękojeść z korka portugalskiego , wykończenia z drewna stabilizowanego, uchwyt Fuji DPS z drewnianym insertem, Przelotki Fuji Torzite.

To może coś takiego pod koguty się nada o ile nie będzie za mocny? Ugięcie ciepłe z ustępliwym dołem, a w szczycie niezbyt spolegliwy... Ma ktoś w użyciu kij na tym blanku?

skalek-77, on 23 May 2025 - 14:41, said:

To może coś takiego pod koguty się nada o ile nie będzie za mocny? Ugięcie ciepłe z ustępliwym dołem, a w szczycie niezbyt spolegliwy... Ma ktoś w użyciu kij na tym blanku?

Oj nie. To nie jest kij pod sandacze , szczególnie na koguty. Za miękki w części środkowej i w dole. Nie zatniesz sandacza. Nie ma szans. Małe sandaczyki może i tak. Ale z każdym większym będzie skucha.

• Like 1

Oj nie. To nie jest kij pod sandacze , szczególnie na koguty. Za miękki w części środkowej i w dole. Nie zatniesz sandacza. Nie ma szans. Małe sandaczyki może i tak. Ale z każdym większym będzie skucha.

Dziękuję.

A coś konkretnego do polecenia w ww kwestii? Koguty od ok. 10 do 25g.

• 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...