Bobby0404 Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja Witam Pytanie o blank lub gotowy kij typowo pod koguty. Ważne aby nie był sztywnym kołkiem, ale z drugiej strony miał mocny szczyt i akcję pełną z pracującym dołem. Nie odpowiadają mi kije z bardzo mocnym dolnikiem i poddającą się szczytówką, takie jak rynkowo przedstawiane na sandacze pod gumy. Długość ok. 2 m, masa przynęt maksymalnie 30 g. Zastępczo rozważam użycie tego kija do szczupakowych woblerów twitchowych o ww masie.Może coś ciekawego pojawiło się ostatnio w ofercie blanków lub ew. gotowych kijów. Na razie nie zakładam ograniczeń cenowych. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 20 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja (edytowane) Myślę że takich blanków jest naprawdę sporo Kraagiem f bardzo lubię łowić kogutami, Batson ma tanie i fajne blanki super obsługujące koguty w ofercie np. do ciężkich 68mxf lub do lżejszych 610mxf naprawdę cena do jakości sztos. Z gotowców St croix ma prawie w każdej serii wędkę nadaǰącą się do kogutów. Edytowane 20 Maja przez DP Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 20 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja Witam Pytanie o blank lub gotowy kij typowo pod koguty. Ważne aby nie był sztywnym kołkiem, ale z drugiej strony miał mocny szczyt i akcję pełną z pracującym dołem. Nie odpowiadają mi kije z bardzo mocnym dolnikiem i poddającą się szczytówką, takie jak rynkowo przedstawiane na sandacze pod gumy. Długość ok. 2 m, masa przynęt maksymalnie 30 g. Zastępczo rozważam użycie tego kija do szczupakowych woblerów twitchowych o ww masie.Może coś ciekawego pojawiło się ostatnio w ofercie blanków lub ew. gotowych kijów. Na razie nie zakładam ograniczeń cenowych. Pozdrawiam wszystkich.Śmiało możesz celować w Kraag XF lub F o mocy 16lb. Ze wskazaniem na XF. Szybki , elektryczny ze stabilnym szczytem i gnącym się dolnikiem. Dokładnie to co opisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja JB69MHXF-1N z Fishing Art [bLANKI] [Artykuł] Raz na 20 lat… - Rodbuilding (budowa wędek) - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja No to szukałbym raczej w blankach magbass, niż spin&jig. Albo w jig&worm. Ze wskazaniem na 6'6" i uncję wagowo - jeśli kogut prawilny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 21 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja Fenwick HMG 6,6" 8-20lb 1oz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 21 Maja Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja No to szukałbym raczej w blankach magbass, niż spin&jig. Albo w jig&worm. Ze wskazaniem na 6'6" i uncję wagowo - jeśli kogut prawilny Teraz mam MB665-1 z NFC i czasem używam do łowienia na koguty.Jeśli chodzi o moc (17 lb) i cw jest ok, ale ja bym oczekiwał trochę innej akcji, a mianowicie lekko bym wzmocnił szczyt, a u dołu dał więcej mięsa żeby kij lepiej trzymał rybę i pracował na większej długości. Zdarzyło się, że nie miałem tego kija na łodzi i rzucałem kogutami starą xzogą 1,8 m, którą mam do jerków na szczupaki (cast). W tym wypadku szczyt jest sporo mocniejszy, a dolnik szybciej się uruchamia pod rybą. Taki jest typowo szczupakowy :-) Niestety nie mam opisu na blanku i nie wiem co to za model (chyba taka-g) i czy jeszcze jest produkowany. Generalnie rzucam nim jerkami do ok. 70 g. Jakby był o oczko słabszy i delikatnie dłuższy to chyba trafiłbym w punkt. Batson ma w swojej ofercie blanki z serii crankbait o mocy 20 lb. Może by się nadał... REVCB66MH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja Crankbait Batsona? zapomnij... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 21 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja (edytowane) Z Batsona pomacaj imms68mxf myślę że 35 gramowego kuraka podbije, a gnie się naprawdę ładnie. Edytowane 21 Maja przez DP Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja Magbassy mają z reguły łagodniejszą zbieżność i bardziej "równo" rozłożone ugięcie. Ale różnice oczywiście są - w bardzo starym mahoniowym Loomis'ie mhf, pracuje prawie od początku cały blank, ale tej samej mocy, w o wiele nowocześniejszy NRX gnie się tak samo jak większość wyższych serii StC. Szpiczaście Tu dodam, że z tej właśnie stajni mam i używam najlepszy - moim zdaniem - kij do kogutów - Tournament 6'6"mhf.. Znajomi koguciarze łowią bardziej ekonomicznymi MHX- ami, i chwalą je sobie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 21 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja Może ATC Bushido magbass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 22 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja MHX MB lub pięknie pracująca seria Elite pro.Magbass 17lb-20lb , Elite 20lb spokojnie obsłużą koguty do 30g. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 22 Maja Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja Elitka nie będzie zbyt szczytowa? Mam Elitkę, tylko 2,6 m i jest wybitnie szczytowa. Nie wiem jak krótsze modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 22 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja Elite Pro od MHX ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 23 Maja Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja skalek-77, on 23 May 2025 - 14:41, said:XZOGA TAKA GX66 , 5KG POD SZCZUPAKIKijek na balnku Xzoga Taka GX o mocy 5KG zbudowana jako szczupakówka. 1 skład w długości 1,98m . Ogarnia przynęty w przedziale 12-50g. Bardzo uniwersalny blank. Pod gumę, złom jaki wobki Twitchingowe. Blank bardzo mięsisty praktycznie niezniszczalny o pięknej krzywej ugięcia. Kijek w wydaniu klasycznym. Pełna rękojeść z korka portugalskiego , wykończenia z drewna stabilizowanego, uchwyt Fuji DPS z drewnianym insertem, Przelotki Fuji Torzite.To może coś takiego pod koguty się nada o ile nie będzie za mocny? Ugięcie ciepłe z ustępliwym dołem, a w szczycie niezbyt spolegliwy... Ma ktoś w użyciu kij na tym blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja skalek-77, on 23 May 2025 - 14:41, said:To może coś takiego pod koguty się nada o ile nie będzie za mocny? Ugięcie ciepłe z ustępliwym dołem, a w szczycie niezbyt spolegliwy... Ma ktoś w użyciu kij na tym blanku?Oj nie. To nie jest kij pod sandacze , szczególnie na koguty. Za miękki w części środkowej i w dole. Nie zatniesz sandacza. Nie ma szans. Małe sandaczyki może i tak. Ale z każdym większym będzie skucha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 27 Maja Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja Oj nie. To nie jest kij pod sandacze , szczególnie na koguty. Za miękki w części środkowej i w dole. Nie zatniesz sandacza. Nie ma szans. Małe sandaczyki może i tak. Ale z każdym większym będzie skucha.Dziękuję.A coś konkretnego do polecenia w ww kwestii? Koguty od ok. 10 do 25g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 27 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja Dziękuję.A coś konkretnego do polecenia w ww kwestii? Koguty od ok. 10 do 25g.Pisałem już wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca St croix avid asfs 70mhf2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_LBN Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca Suzuki RXXF 18LB , mocny szczyt, ugięcie progresywne, pracujacy dolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca W czasach łojenia na live'a sandaczy na wszystkich wodach, gdzie wiadomo, że one są - czy ktoś w ogóle jeszcze łowi klasycznie na koguty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi