tomi78 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale spróbuję tutaj .Planuję w najbliższym czasie wyjazd na os san na głowatke ,może ktoś ze Ślaska miałby zajawkę na taki wyjazd .Trzy dni łowienia termin do ustalenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwojjtas Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja to moze i bym mial ochote:) podeslij priva z cala wizja wypadu jak mozesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Tu nie ma żadnej filozofii wyjeżdża się albo w czwartek wieczorem albo piątek .Czyli łowimy albo dwa albo trzy dni ,nie potrzeba nic rezerwować czy decyzja i jazda .Gdzie głowatki są na oesie każdy wie kto tam już łowił .Głowy są i to potężne w zeszłym roku złowił gość ponad 130 a tej jesieni było kilka po 125 .Ryby są trzeba je tylko złowić czyli nic trudnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Z tym nic trudnego to bym nie powiedział. Z tymi powyżej 125 cm także.A dodatkowo, tylko proszę mnie dobrze zrozumieć to uważam, że w styczniu i lutym powinno się głowacice zostawić w spokoju.Sam nigdy nie próbuję ich łowić w tym okresie. Mimo, że regulamin tego nie zabrania to niech się te rzadkie już ryby spokojnie szykują do tarła. Edytowane 27 Grudnia 2012 przez Zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zielony z tym nic trudnego to taki lekki żarcik jak można się domyślić .Co do łowienia ich w styczniu skoro regulamin nie zabrania to chyba jest ok ,przecież ktoś ustalił ten regulamin i nie jest to czyjeś widzi mi się .Zresztą jak sam wiesz wszędzie w europie łowi się je o tym czasie .Zresztą można by tak podejść np do pstrągów po co je łowić w sierpniu niech się przygotowują w spokoju do tarła itp itd .Dla dobra tego wątku pochwal sie swoimi główkami bo masz czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Oczywiście wiem, że głowacice łowi się w styczniu i lutym gdzieś w Europie. W tej samej Europie nie wolno ich łowić przez dziesięć miesięcy w roku a u nas przez trzy. Jednak w naszych warunkach nie łowię ich w tym czasie z premedytacją. Myślę, że taka wstrzemięźliwość jest wielce wskazana. Rzecz w tym, że mówimy o kilkunastu rybach no może kilkudziesięciu a nie o setkach. To ostatnie niewielkie stado dzikich ryb i niech się w spokoju szykują do tarła. Myślę, że to taki ostatni bastion, o który warto zadbać szczególnie. Wspomniane pstrągi trą się w listopadzie więc mają dwa miesiące na "dojrzenie". Głowacice tarło odbywają już pod koniec marca a wolno je łowić jeszcze w lutym. Być może troszkę przesadzam ale to w trosce o ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi