Skocz do zawartości
  • 0

Podskakiwanie, kaczkowanie pontonu

Artech

Pytanie

Panowie mam problem jak w tytule.

Ponton 3,2 m wild lake + silnik Storm 2T 13,5 KM. Jak uda się dobrze trafić o płynę około 25km/h z prądem lub około 20km/h pod prąd, to ponton płynie w miarę normalnie. Ale gdy tylko nieznacznie przyspieszę, to dziób zaczyna podskakiwać i robi się nieprzyjemnie. Próbowałem z trymem ale bez poprawy, a wręcz mam wrażenie, że im wyżej trym, tym szybciej zaczyna podskakiwać.

Da radę coś z tym zrobić? Silnik do góry? A może w dół? Te 25km/h osiągam gdzieś około 1/3 gazu. Przydało by się w spokoju płynąć chociaż w kole 30 km/h.

Ponton opisany do 15 KM

Edytowane przez Artech

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

dokup sobie przedłużkę rumpla (albo dorób z kawałka rurki na czas testów) i siądź znacznie bliżej dziobu...

jak nie pomoże... ewentualnie znajdź kogoś z podobnym (wielkość) pontonem innej firmy i zrób testy zamieniając się silnikami - wtedy będziesz wiedział czy nie trzeba zmienić pontonu...

• Like 1

• 0

Przedłużkę rumpla mam. Bardziej na dziób, to bym musiał juz na balonie usiąść. Próbowałem już różnie. Wszystko co ciężkie na przód. Wszystko co ciężkie na tył. Siadam z tyłu i z przodu i po środku i chooya to daje.

Chyba rzeczywiście trzeba pomyśleć o zmianie pływadła...

• 0

Marek śruba nie ma znaczenia przy kaczkowaniu. Ona jedynie ma wpływ w tym przypadku albo na większą prędkość albo na większy power np. przy starcie czy pociągnięcie większej masy.

Kaczkowanie to zbyt wysoko  wytrymowany silnik. Ten obrazek dobrze to przedstawia o co w tym chodzi. Albo go kolega da badziej do pawęży, albo nic nie zrobi. Ktoś wspomniał wcześniej o hydrostabilizatorze. Można się tym bawić, tylko tu nie potrzeba hydrostabilizatora, a prawidłowo ustawić silnik albo dociążyć dziób. 

post-72411-0-66616200-1748985196_thumb.png 

• Like 2

• 0

Marek śruba nie ma znaczenia przy kaczkowaniu. Ona jedynie ma wpływ w tym przypadku albo na większą prędkość albo na większy power np. przy starcie czy pociągnięcie większej masy.

Kaczkowanie to zbyt wysoko  wytrymowany silnik. Ten obrazek dobrze to przedstawia o co w tym chodzi. Albo go kolega da badziej do pawęży, albo nic nie zrobi. Ktoś wspomniał wcześniej o hydrostabilizatorze. Można się tym bawić, tylko tu nie potrzeba hydrostabilizatora, a prawidłowo ustawić silnik albo dociążyć dziób. 

attachicon.gif Trym.png

Darek, tak pomyślałem ,że może śruba coś zmieni. . Ale widocznie masz rację . Dzięki za wytłumaczenie.  

• 0

Pływałem motorówką kilka lat z elektrycznym trymem. Wiem jak się zachowywała w każdej pozycji trymowania silnika. Prawie nie do uwierzenia, ale nawet minimalna zmiana kąta ustawienia silnika miała ogromny wpływ na zachowanie się jednostki. Tu akurat z tymi małymi silniczkami nie mamy wielkiej swobody ani ruchu. Kilka pozycji i trzeba to tak dobrać, żeby było optymalnie. To optymalnie nie oznacza idealnie. To jedynie kompromis pomiędzy prawidłowo a źle. Bardzo dobrze nigdy nie będzie. Dopiero elektryczny trym pokazuje ułomność takiej skokowej regulacji. Co jednocześnie nie oznacza, że to nie wystarcza bo wystarcza. Ale np. podniesienie silnika na trymie o 1cm zaledwie, w samym płynięciu niewiele zmieni ale prędkość może wzrosnąć o kilometr czy więcej lub w drugą stronę jeśli się przedobrzy. Tak, że jest co jest. Nie ma co tego na drobne rozbierać. Ustawić trzeba optymalnie i zapomnieć, a skupić się na przyjemnościach wędkowania.

Edytowane przez darek63
  • Like 3

• 0

Sprwdź jeszcze czy możesz dobić powietrza, taki efekt może być przy braku odpowiedniej sztywności pawęży w sensie mocowania w balonach. Zanim wymienisz gumaka na inny zamontuj jeszcze taki klin.

https://raksa.com.pl/ochraniacz-pawezy-klin-45180.html

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 1