Skocz do zawartości

Czy ten zestaw ma sens?

Zakerinio

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, zamierzam kupic zestaw na szczupaka, sporadycznie sandacz. Głównie jeziora ponton od czasu do czasu brzeg. Raczej przynety przedział 10-15cm. Budżet 800zł

Myślałem nad kijem Favorite Totem TTM1-702MH / 2.13m / 12-36g / Fast

Kołowrotek SHIMANO Sedona bądź SHIMANO Nasci

Ja Slammera bym nie polecił, moim zdaniem kiepsko układa linkę. Jak chcesz tani i w miarę przyzwoity, to Lurekiller Saltist CW3000/4000 z alika, ale trzeba wyczekać promkę i wyrwać za 280 z zapasową szpulą. Mój 3000 właśnie padł, kupiony w 2019, łowiony w Wiśle, ale dało się zamówić części ($10) , więc go jeszcze trochę pomęczę. 

Sens ma każdy zestaw w miarę poprawnie dobrany pod kątem poławianych rybek i wody w jakich będą łowione. Jeszcze większy sens ma lektura forum bo kilka o ile nie kilkanaście podobnych wątków jest także jest o czym czytać i może wybrać coś ciekawszego czy też bardziej pasującego bazując na podstawie doświadczeń kolegów.

• Like 3

Sens ma każdy zestaw w miarę poprawnie dobrany pod kątem poławianych rybek i wody w jakich będą łowione. Jeszcze większy sens ma lektura forum bo kilka o ile nie kilkanaście podobnych wątków jest także jest o czym czytać i może wybrać coś ciekawszego czy też bardziej pasującego bazując na podstawie doświadczeń kolegów.

Jasne rozumiem, poszedłem na łatwiznę

Jasne rozumiem, poszedłem na łatwiznę

Nie do końca, jeden zestaw wytypowałeś :D ale jak się sam z czasem przekonasz takie szybkie akcje spowodują las patyków za szafą, frustrację ze źle wydanych pieniędzy i w ekstremalnym przypadku zniechęcenie czego absolutnie Ci nie życzę bo wędkarstwo to świetne hobby. Oprócz poławiania rybek można sobie na przyrodę popatrzeć :)

post-65395-0-17062700-1748950199_thumb.jpg       post-65395-0-95700100-1748950295_thumb.jpg

Edytowane przez S.N.

Nie chcę Cię jakoś bardzo namawiać na wydanie dużej kasę ale.... klienci bardzo często mówią jedno - trzeba było się wykosztować a nie odkładać za szafę czy tracić na sprzedaży. Tylko komu zaufać w doborze żeby pasowało? Tu już gorzej. 

Wiesz, z drugiej strony jest trochę ofert drogich super wędek na forum - seryjnych i z pracowni, bo ktoś nie miał za bardzo pojęcie czego potrzebuje. A ci co się w końcu wykosztowali, to już jednak mieli jakieś swoje preferencje, które wyrobili na tańszym sprzęcie.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Czesc, zamierzam kupic zestaw na szczupaka, sporadycznie sandacz. Głównie jeziora ponton od czasu do czasu brzeg. Raczej przynety przedział 10-15cm. Budżet 800zł

A tak na marginesie, " Tylko dance ma sens" i tyle w temacie.

Weź sobie Kamisori Zander do 35g, czuły na alconitach za nie duże pieniądze i Polski a nie ukraiński + zamiast plastikowego Nasci którego prędzej niż później zajedziesz Daiwe BG 3000. Lekko ponad 800 powinieneś się zmieścić.

• Like 3

Weź sobie Kamisori Zander do 35g, czuły na alconitach za nie duże pieniądze i Polski a nie ukraiński + zamiast plastikowego Nasci którego prędzej niż później zajedziesz Daiwe BG 3000. Lekko ponad 800 powinieneś się zmieścić.

W jakim.sensie, Mikado Kamisori Zander jest polski? Polskie maty węglowe , z polskiego węgla w Polsce rolowane?

Ten zander to nie bardziej na sandacze niz szczupaka?

Napis „zander” można zakleić np izolacją.

W jakim.sensie, Mikado Kamisori Zander jest polski? Polskie maty węglowe , z polskiego węgla w Polsce rolowane?

Polska marka i w 100% Polski kapitał. Czy ja gdzieś pisałem cokolwiek o produkcji? W Chinach klepane jak większość zapewne.
  • Like 3

Napis „zander” można zakleić np izolacją.

Polska marka i w 100% Polski kapitał. Czy ja gdzieś pisałem cokolwiek o produkcji? W Chinach klepane jak większość zapewne.

Firma założona w Polsce, kapitał nie wiem, ale wędka chińska. Jak zauważyłeś, jak większość sprzętu na polskim rynku, nie tylko wędkarskim.

Tak a Caddy jest Polski nie niemiecki, Shimano to marka malezyjska, Daiwa wietnamska a Major Craft chiński. Jest coś takiego jak KRS i wystarczy wyszukać i sprawdzić gdzie siedziba, gdzie odprowadzane podatki, kto jest w zarządzie. Jak założę firmę w Polsce będę tu płacił podatki projektował czy zamawiał coś z innego kraju u podwykonawcy to nie jest to polska firma? Pewnie jeszcze podatku nie będę musiał płacić w Polsce.

Tak a Caddy jest Polski nie niemiecki, Shimano to marka malezyjska, Daiwa wietnamska a Major Craft chiński. Jest coś takiego jak KRS i wystarczy wyszukać i sprawdzić gdzie siedziba, gdzie odprowadzane podatki, kto jest w zarządzie. Jak założę firmę w Polsce będę tu płacił podatki projektował czy zamawiał coś z innego kraju u podwykonawcy to nie jest to polska firma? Pewnie jeszcze podatku nie będę musiał płacić w Polsce.

Jeśli produkt zrobiony jest w Chinach,a przyklepana jedynie metka Mikado, to jest to nadal produkt chinski,a nie polski. W Mikado, tego typu kopii z Aliexpress, jest od groma. W moim odczuciu, nie jest to produkt polski. I tyle ode mnie.

W Twoim odczuciu może być nawet marsjańskie nic mi do tego ale fakty są inne. W Polsce założona firma z polskim kapitałem, który to kapitał w Polsce inwestowany i podatki zostają w Polsce. Te podatki z których utrzymywane jest nasze państwo i ja to szanuję. Najlepiej by było oczywiście gdyby była polska produkcja bo np miejsca pracy ale rynek jest jest jaki jest.

wg mnie kij 2,40

i Shimano do tego

• 2 tygodnie później...

wg mnie kij 2,40

i Shimano do tego

Kiedyś łowiłem kijkami o długości, w jaką pierwotnie celował zainteresowany, czyli 2,1 m. Oczywiści z łódki. Nie wiem czy zauważyliście, ale ostatnimi czasy szczególnie wiosną i wczesnym latem,  prawie ciagle wieją silne wiatry, które niemiłosiernie utrudniają łowienie. O ile te 2,1 kiedyś było idealne, bo lżejsze niż 2,4, to od kilka lat temu przestało zupełnie wystarczać. Coraz więcej brań pudłowałem, przez plecionkę układającą się w efektowny balon na wietrze. I to mimo główek o wadze najczęściej 20-35 g. 

Pomogło mocno wymienienie wędek na długość 2,4 m, niby tylko 30 cm a różnica jest. Lepsze pewnie byłoby 2,7m, ale to już ciężkie przy stawach eksploatowanych 5 dekadami łowienia. 

Jak powyżej, polecam długość 2,4m, a jeśli ma być okazjonalne łowienie z brzegu, to tym bardziej. Marka kwestia gustu. Kołowrotek także, najwyżej krócej wytrzyma i wcześniej trzeba bedzie wymienić.