Skocz do zawartości

PENN FIERCE czy RYOBI APPLAUSE 3000

piotr1982

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam wytrzymałego kołowrotka do łowienia na duże gumy i obrotówki w rzece oraz do koguta 25-30g z opadu na wodach stojących. Niestety moja wysłużona okuma jest za słaba do kogutów. Padła sprężyna kabłąka, a dorabiane starczają na pół sezonu...

Zastanawiam się nad PENN FIERCE i RYOBI APPLAUSE w rozmiarze 3000.

Czy ktoś z was używa PENN FIERCE? Tek kręcioł ma przełożenie 6,2:1. Jest to główny powód dla którego zastanawiam się nad tym kołowrotkiem, ponieważ jak łowię na koguty to potrzebuję, żeby pojedyncze przekręcenie korbki zebrało cały luz linki z jednego agresywnego podbicia. Do tej pory miałem kołowrotki z przełożeniem 5:1 i po każdym podbiciu musiałem trzymać szczytówkę nieco wyżej i po kijku odbiciach zwinąć trochę linki, żeby znów obniżyć szczytówkę. Mam jednak wątpliwości, czy to wysokie przełożenie nie jest spowodowane wydłużoną korbką i czy nie będzie zbyt szerokiego obrotu korbką. Oczywiście nigdzie nie mogę obejrzeć tego sprzętu...

RYOBI też wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, ponieważ na krótką i głęboką szpulę, i mimo przełożenia 5,1 : 1 powinien mieć większy nawój niż mój stary kręcioł.

Myślałem również o OKUMA TRIO 30 ale to raczej z sentymentu do tej marki. Kwestia przełożenia i nawoju będzie podobna jak w moim stary kołowrotku.

Proszę o opinie. Czy ktoś intensywnie orał, któryś z tych kołowrotków?

Pozdrawiam.

Witam,

Posiadam Penn'a Fierce'a w rozmiarze 2000. Mam go od 2 lat i nie ma z nim zadnych problemów. Używany dosyć intensywnie lecz przy niewielkich obciążeniach (przedewszystkim małe woblery pod klenia jazia). Fajny młynek lecz nie ma w komplecie drugiej szpuli i jest problem z jej dostaniem, pytalem w kilku sklepach stacjonarnych i internetowych i oni nie mają możliwości sprowadzenia dodatkowej szpuli, więc dalem spokój. Oprócz tego kołowrotek warty polecenia.