piotr1982 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Witam. Szukam wytrzymałego kołowrotka do łowienia na duże gumy i obrotówki w rzece oraz do koguta 25-30g z opadu na wodach stojących. Niestety moja wysłużona okuma jest za słaba do kogutów. Padła sprężyna kabłąka, a dorabiane starczają na pół sezonu... Zastanawiam się nad PENN FIERCE i RYOBI APPLAUSE w rozmiarze 3000. Czy ktoś z was używa PENN FIERCE? Tek kręcioł ma przełożenie 6,2:1. Jest to główny powód dla którego zastanawiam się nad tym kołowrotkiem, ponieważ jak łowię na koguty to potrzebuję, żeby pojedyncze przekręcenie korbki zebrało cały luz linki z jednego agresywnego podbicia. Do tej pory miałem kołowrotki z przełożeniem 5:1 i po każdym podbiciu musiałem trzymać szczytówkę nieco wyżej i po kijku odbiciach zwinąć trochę linki, żeby znów obniżyć szczytówkę. Mam jednak wątpliwości, czy to wysokie przełożenie nie jest spowodowane wydłużoną korbką i czy nie będzie zbyt szerokiego obrotu korbką. Oczywiście nigdzie nie mogę obejrzeć tego sprzętu... RYOBI też wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, ponieważ na krótką i głęboką szpulę, i mimo przełożenia 5,1 : 1 powinien mieć większy nawój niż mój stary kręcioł. Myślałem również o OKUMA TRIO 30 ale to raczej z sentymentu do tej marki. Kwestia przełożenia i nawoju będzie podobna jak w moim stary kołowrotku. Proszę o opinie. Czy ktoś intensywnie orał, któryś z tych kołowrotków? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goro400 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Witam,Posiadam Penn'a Fierce'a w rozmiarze 2000. Mam go od 2 lat i nie ma z nim zadnych problemów. Używany dosyć intensywnie lecz przy niewielkich obciążeniach (przedewszystkim małe woblery pod klenia jazia). Fajny młynek lecz nie ma w komplecie drugiej szpuli i jest problem z jej dostaniem, pytalem w kilku sklepach stacjonarnych i internetowych i oni nie mają możliwości sprowadzenia dodatkowej szpuli, więc dalem spokój. Oprócz tego kołowrotek warty polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1982 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Dziękuję za opinię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Sargusa weż pod uwagę. Bebechy lepsze od Fierca (takie same jak Battle) i szpula w komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1982 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 A co powiecie o Dragon Ultima FD835i? W opisie podają, że "wyprodukowany" przez Riobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1982 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Kupiłem Team Dragon Ultima FD835i. Udało mi się kupić w cenie 360 zł z 2 szpulami. Uważam, że jest to to samo co RYOBI KRIEGER. Podzielę się opiniami po pierwszym wyjeździe na troć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi