Skocz do zawartości

Antyzaczep na gumy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja antyzaczepu uzywam do łowienia szczupaków w zielsku. Główki gamakatsu ok 5 gram z metalowa sprezynka jako antyzaczepem jako tako mi sie sprawdzily, tzn. gdzies co 2 przepuszczenie czepiam (w zaleznosci od tego jakie ziele itp) sprężynka się otwiera itp ale i tak jest lepiej niz w porownaniu ze zwykla glowka. Nie miałem problemów z zacinaniem, w zielsku szczupaki zazwyczaj brały mi agresywnie.

Panowie,

Skomentujcie jeszcze te dwa antyzaczepowe patenty:

Rys. 1 (antyzaczep II)

To czerwone to sztywne nitki/stosiny ze sztucznego włokna takie jakie są używane do szczotek.

Rys. 2 (antyzaczep III)

Takie coś uzyskuje się przez rozgrzanie haka i przygięcie go w odpowiedni sposób.

Obie metody znalazłem przypadkowo w jednej z książek z US.

Zdecydowanie wolę sposób pierwszy, najbardziej do mnie przemawia.

Pozdr.

Salmo

post-41-1348913515,2323_thumb.jpg

post-41-1348913515,3152_thumb.jpg

Ja czasem stosuję te z drutu. Sprawdzają się tam, gdzie są twarde zaczepy - ratuje się wiele przynęt, ale nie wszystkie, bo otwierają się przy puknięciach o kamienie czy inne konary. Nie ma sensu stosowanie ich w gąszczu miękkich roślin, bo przynęta oblepia się natychmiast, bardziej niż gdy jest sama guma z hakiem, a i tak tam nie traci się przynęt. Utrudniają zacięcie, ale parę tygodni temu w Wyszogrodzie miałem kilka brań szczupaczków - niewymiarowych - i zaciąłem oraz wyholowałem wszystkie. Utrudnia zacięcie, ale nie uniemożliwia. Na pewno gorzej byłoby z sandaczem - nie wiem, przypuszczam. Pozdrawiam

@pafek,

Taki patent też znalazłem tyle, że drugi koniec linki wbija się w miejscu gdzie hak wychodzi z gumy.

Na jak twarde zaczepy to stosowałeś?? Jaka była skuteczność??

Pozdr.

Salmo

Skutkuje na patyki, gałązki, duże pnie. Czym cięższa główka tym grubsza/sztywniejsza żyłka na antyzaczep.

• 7 miesięcy temu...