Skocz do zawartości

Jak zrobić wklejkę ze złamanej wędki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Kij jest już u Daniela i go przezbraja po małym wypadku, da nową szczytówkę
Blank to 10 c.w 7-28.
Zostanie mi złamany szczytowy skład.
Co da na jednym blanku dwa różne kije.
Daniel mówi że może go przerobić np na wklejankę lub cięższą krótszą szczytówkę np pod sandała.
Co wybrać?
Dziękuję za pomoc!

Zostaw mocniejszy, skrócony szczyt ( no chyba że strzelił w połowie długości - ale wiem chyba o który chodzi, wodziałem wczoraj w pracowni CDeka po unfallu). Bedziesz miał go do ciężkiej orki, duzych szczupaków i ewentualnie pod troć...

Tak dokładnie ten blank widziałeś.

Złamałem go zaraz za pierwszą przelotką czyli ok 5 cm patrząc od jego początku.

Co do tej troci to raczej jej na Bugu nie uświadczę :unsure: a na trociowe rzeki raczej nie wpadnę :( nawet nie mam z kim...chyba że ten duży szczupak ale gdzie go znaleźć?

Ta wklejanka mogła by być figlarna np. pod sandała?

witam. Ale jak wklejanka to nie dluższa niż 15 cm bo kij straci szybkosc dobra weglowa szczytowka prowadzaca i szczytowa przelotka. I masz kija na okonie,klenie na przynety do 6-9 gram.Sam przerabialem nowke Canadiana do 14g i nie zamienie go na innego najlepsza wedka do lekkiego spiningu.Bo jak dasz dlusza szytowke taka z 35cm zrobi sie kij lejacy niewiem jak uwazasz ale ja wole szybkie ciete kije niz kluskia wiem bo pierwsza szczytowke taka zrobili i musialem 2 szyt przerabiac a mial byc uniwersal a zrobil sie ultra lajt.

• 2 tygodnie później...

Też stawiam na wklejkę , ale myślę że kilkanaście cm wklejki nic tu nie da bo szczytówka 15 cm od końca ma za małą średnicę aby wsadzić w nią pełną szczytówkę węglową o odpowiedniej sztywności. Zwłaszcza że kijek nie jest wcale słaby ( 28 g) więc jak wkleimy w niego wklejkę np 2.4mm to efekt będzie taki że bedzie się najpierw gięła wklejka , natępnie długo , długo , długo nic , a potem nieśmiało reszta kija. Stawiałbym na 30 cm wklejkę , oczywiście odpowiednio dociętą z góry , w końcu to i tak nie będzie okoniówka.

• 11 miesięcy temu...

witam, jak w temacie czy ktos sie orjentuje gdzie mozna kupic szczytowke do wklejanki???, mam zamiar przerobic wedke typu piker o cw 15-50 gram na wklejke sandaczowa...ot taki eksperyment:-) wedka jest o ciekawej szybkiej akcji.... potencjal dobry.... a jako ze ucze sie budowy wedek to przerabiam co mi w rece wpadnie:-)

• 4 tygodnie później...

Witam.

poszukuję blanku żeby zbudować porządną wklejankę na sandacze.

blank musi mieścić się w długości 2,3 i najlepiej być w jednoczęściowy. Ciężar główek jakie ma obsługiwać to od okolo

15 gram do 40gram.Chcę zbudować wędkę pod multika.

Wszelkie rady mile widziane ;)

MHX P904, tniesz i wklejasz ,,cuś. Ori szczyt jest jak wklejka tyle że nie do 40g.

Dzia za poradę. :D

A jak to zmontować ?

Czy jako miękka szczytówka może robić ta od federa tylko krótsza?

I czym to wkleić? Zwykły epoksyd starczy czy coś innego trzeba?