Skocz do zawartości

Jak zrobić wklejkę ze złamanej wędki

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie jestem na etapie nadawania nowego życia wędce która bardzo lubiłem, powiem tylko tyle, jest z tym 3 razy wiecej roboty niż przy budowie kija z nowych komponentów. Mówię oczywiście o komleksowej reanimacji: zdjęcie rękojeści, przelotek, czyszczenie blanku, polerowanie, lakierowanie blanku, dopasowanie szczytówki itd... a gdzie montaż nowych komponentów :)

Jednak dla kogoś kto ma czas i chęci, naprawdę warto bo nadawanie "nowego życia" zasłużonym w boju wędką,  daje niezsamowitą satysfakcję.

jasne że warto :)

Nie sublimowałem w niej co prawda szczytu do jednego milimetra jak to jest w prawdziwych wklejkach ,bo ogólnie za nimi nie przepadam,mam jedna której używam sporadycznie raz na kilka lat. Chodziło mi raczej o zachowanie pstrągowej płynności ugięcia i się w miarę udało...

• 3 tygodnie później...

wlaśnie przed chwilą w trakcie testowania ugiecia talona itm, a w zasadzie jego górnego segmentu zrobiło się trach.... odpadło 20 cm szczytowki blank do 21 gram, blan z odzysku (dostałem w zamian górny skład od talona 100mf2), ubrany był w batsony hard, postanowiłem go odnowić i zamówilem sobie pac bay minimy, zdarłem przelotki, przeszlifowałem blank papierem 240-->600 wtarłem żywice i wszystko było super, do czasu testu ugiecia, za mocno popracowałem szczytówka i ta została mi kur...a w ręce...   teraz mam dylemat, korek plus uchwyt już założony, troche kasy juz wepchnięte, pozostaje mi jedynie zrobić z tego wklejke, tylko czy warto??

Nic nie rozwiercaj na razie. Najpierw zamów szczytówki, zobacz co przyjdzie i dopiero potem sobie ustalisz, w którym miejscu będziesz łączył. W FM są, albo dobrym stacjonarnym. 

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/jaxon-szczytowki-do-wedzisk-z-wlokna-weglowego-g2-a67-p300-k1882.html

Edytowane przez Krzysiek_W

Tomek trochę przegiąłeś z gradacją papieru 240 Hhmm.Tak od 600-800 to zaczynam i tylko wstępnie bardzo krótko,kończąc na 2000-2500.Chyba zbyt odchudziłeś ścianki .Mogło też dość do uszkodzenia w trakcie zdejmowania przelotek,chyba że jesteś na 100% pewien ,że nie.Na moje zbyt gruby papier i zbyt długa i agrasywna ingerencja.

Tomek trochę przegiąłeś z gradacją papieru 240 Hhmm.Tak od 600-800 to zaczynam i tylko wstępnie bardzo krótko,kończąc na 2000-2500.Chyba zbyt odchudziłeś ścianki .Mogło też dość do uszkodzenia w trakcie zdejmowania przelotek,chyba że jesteś na 100% pewien ,że nie.Na moje zbyt gruby papier i zbyt długa i agrasywna ingerencja.

Tu się zgadzam w pełni.A do zdarcia lakieru nie używa się papieru ściernego bo można sobie więcej szkód narobić niż pożytku.