Skocz do zawartości

Jak zrobić wklejkę ze złamanej wędki

Rekomendowane odpowiedzi

No ładnie chcesz mnie urządzić Del Toro, ale królikiem doświadczalnym nie zamierzam być :P.

A tak na poważnie, to próbowałem podgrzać i część sklejona była już bardzo gorąca, że nie można było utrzymać w palcach, a dziadostwo nie puściło... W sumie chodzi mi o taki klej, abym w razie uszkodzenia załóżmy przelotki szczytowej, mógł jeszcze raz wymienić całą wklejkę. Po prostu znów bym dokupił i wymienił cały element, tak jak chcę to zrobić teraz.

Może jeszcze raz spróbuję podgrzać tak jak Paavo radzisz, skoro u Ciebie puściło, to u mnie też powinno. Najwyżej stopi mi się łączenie, w końcu to i tak na próbnym elemencie na razie jest tylko :)

Edytowane przez Henri

Planuje skleic tym klejem termicznym do przelotek. Szczytwa trzyma bez problemu, a tam sa najwieksze sily. Jakby ten termiczny byl taki slaby to przeciez caly czas szczytowe przelotki by sie wyrywalo ;)

A termiczmy ma dokladnie taki, od Fuji:

http://www.guidesnblanks.com/product/7061/category/319

Jezeli chodzi o epoxy dwuskladnikowe, to mam Rod Pro (juz nie do dostania) i chyba RodDancer (oba wolno wiazace)

Nie chodzi o tylko słabość takiego kleju termicznego,tylko rodzaj połączenia.Fakt faktem klej trzyma przelotkę,ale zrób doswiadczenie i na siłę ciągnąc przelotkę na tym kleju,klej puści.Jak chcesz,żeby szczytówka ''odleciała'' przy mocnym wymachu to ok...taki szczyt ma większą wagę niż tubularny i chcąc niechcą w mniejszym lub większym stopniu wystepuje tu efekt ''ciężkej głowy'',pozatym połączenie na takim kleju może zagłuszać sygnały szczytówka-blank.Epoxy jest najlepszym rozwiązaniem,bo takich żywic używa się do produkcji blanku.

Według mnie nie będzie za dobrze jeżeli do złącza użyje się kleju termicznego, "zabrudzone" nim elementy " na próbę" też nie dadzą się później dobrze skleić klejem epoksydowym. Elementy trzeba przeszlifować aby klej termiczny usunąć, nie zmywają go rozcieńczalniki.

Jeżeli złącze ma się łatwiej rozłączyć po sklejeniu, można użyć dwuskładnikowy lakier do omotek, to też epoksyd, jednak o dużo niższym TG (próg temperatury plastyczności, ok. 60 - 70C).

Normalne dwuskładnikowe żywice epoksydowe TG mają wyższe, a wygrzewane, np. w czasie "suszenia" po sklejeniu lub prób rozłączenia, jeszcze ten próg podnoszą do co najmniej 120C, lepsze i dłużej wygrzewane nawet do 200C, a tego już blank może nie wytrzymać.

• Like 4

• 2 miesiące temu...

Świetny wątek, mam nadzieję, że uratuje wklejankę, którą sobie cenię, jednak ma dość brzydkie przesztywnienie na łączeniu. Mam pytanie, skąd bierzecie takowe szczytówki węglowe? Polecacie jakiś sklep/producenta?

Pozdrawiam,

Marcin

Świetny wątek, mam nadzieję, że uratuje wklejankę, którą sobie cenię, jednak ma dość brzydkie przesztywnienie na łączeniu. Mam pytanie, skąd bierzecie takowe szczytówki węglowe? Polecacie jakiś sklep/producenta?

Pozdrawiam,

Marcin

Proszę bardzo można kupić np. tu:

http://sklep.insel.pl/osprzet-do-wedek-szczytowki-weglowe-c-2_498_650.html

Zawsze lepiej kupić szczytówkę dłuższą powiedzmy 60cm i ciutkę większej średnicy niż docelowe miejsce wklejenia w blank,mamy wtedy większy zakres ''dopasowania'' jej do tego co chcemy uzyskać.

• Like 1

Czy taka Jaxonowska faktycznie będzie ok? Przerzuciłem sporo stron u wujka Google i jedyne, jakie znalazłem, to właśnie Jaxona, Trapera i Kongera. Przypuszczam, że skoro ich ceny są bardzo zbliżone, to parametry również? Wklejkę chcę wymienić w ul 1-5 g, więc zależy mi na czułości i ładnym ugięciu. Taka szczytówka Jaxona mi to zapewni?

Czy taka Jaxonowska faktycznie będzie ok? Przerzuciłem sporo stron u wujka Google i jedyne, jakie znalazłem, to właśnie Jaxona, Trapera i Kongera. Przypuszczam, że skoro ich ceny są bardzo zbliżone, to parametry również? Wklejkę chcę wymienić w ul 1-5 g, więc zależy mi na czułości i ładnym ugięciu. Taka szczytówka Jaxona mi to zapewni?

Mozes jeszcze poszukac porzadne szczytowki feederowe ;) Ale to juz kupa kasy jak chcesz takie od Drennan czy Preston, nie mowiac juz o Hardym, gdzie taka szczytowka kosztuje czasami i £40  ;)

Ale szczytowki swietne i duzy wybor roznej sztywnosci, materialu  :D

• Like 1

Jak kijek jest w średnim budżecie to takie szczytówki spokojnie wystarczą,samą akcję i końcowe c.w. kija skorygujesz szlifując szczytówkę papierkami od 400 do 3000 ;) .Tu masz ugięcie dwóch blanków no name po wklejeniu i dopasowaniu szczytówek o ile pamiętam po 7zł.Blanki teraz mają c.w. do 2g i do 5g.

...blank do 2g...

post-54673-0-00749200-1456649976_thumb.jpg

...blank do 5g...

post-54673-0-03809000-1456649995_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...

Witam szukam chetnych pomocy w zrobieniu wklejki do szczytowki w batson 993 ( nie mam szczytowki)

ta wedke mozna bylo swego czasu kupic w fishing center z dwiema szczytowkam oryginalna i dodatkowo z wklejka .

Wedka zrobiona w fishing mam ---- ale pomyslalem ze polapal bym chetne mniejszymi 2-3 gr jigami i tu prosba moze ktos z kolegow chce sie podjac zrobienia takowej wklejki na oryginalnej szczytowce ( moze ktos ma taka lub podobny pomysl)

W fishing Irek juz sie tego jie podejmuje

Wazne !!batson 993f ( blank ) jest ze starej amerykanskiej serii a kolor nie jest koloru zielonego jak wiekszosc a w kolorze szarym- grafitowym bo te dwa kolory wystepowaly rownolegle w tej samej serii blankow batsona

Do obecnie produkownych blankow 993f nie mozna zrobic wkleje jest za cieni i ma inny kolor blanku

Bardzo kolegow ktorzy buduja wedki prosze o pomoc chetnie poprosze o wykonanie takiej szczytowki

Z gory wielkie dzieki .....

Pio

• 3 miesiące temu...