morigan40 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Witam, jestem nowy na tym forum i pewnie tych tematów było wiele który poruszam ale mam problemdostałem kij Daiwa Exceller 30-60 gr 3m no i tu się zaczyna jaki kołowrotek do niego używac chodzi bardziej o to aby kij nie męczył ramienia i nie leciał na pysk .... jest on przeznaczony pod sandacza i szczupaka na odrze czasem pod bolka, czy posiada ktoś ten kijek i jaki krecioł pod niego ma bo juz głupieję myslałem coś nad ryobi lub z arców ale i pennem nie pogardze tylko czy wielkość 4000 bedzie dobra czy coś wiekszego wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Większym się Kolega umeczy, 4000 to w sam raz. Weź Spro RedArc 10400 i będziesz zadowolony. Jeżeli masz troszkę wiecej $$ to może Penn Battle 4000. Sprawdzone konstrukcje. Ja osobiście zakochałem się w Shimano CI4, narazie mam Malaysia Rarenium 4000 i jestem zachwycony. Masa mniejsza niż niektórych 2000, a moc wyczuwalna. Może kiedyś skuszę się na JDM. Edytowane 26 Grudnia 2012 przez mdziam_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Nie znam tego kija ale wedka 3 metrowa i do 60gr to juz jest konkretna armata Najlepiej zrobisz jak weżmiesz kijek ze soba do sklepu przymierzysz kołowrotki bo kazdy przy tej samej wielkości bedzie miał inna wage.Pomijam juz to ze dobrze uzbrojony kijek nie powinien za mocno lecieć na pysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morigan40 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 odpowiem obu po pierwsze te kołowrotki shimano maja zabójczą cenę jutro sprawdzę reda a z pennem mam problem bo jedyny sklep blisko mnie który prowadzi te penny 4000 ma wyprzedane . Grzegorz kij niby do 60 gr ale jest delikatny tak mi się wydaje główka 10 już go ładuje a czy jest dobrze uzbrojony wydaje mi się że tak ale brakuje mu dociażenia z tyłu rękojeści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Mnie 3 metrowy Diaflex 10-50 leciał na pysk z Pennem Battle 4000, z Ticą Libra 4000 jest o niebo lepiej. Wydaje mi się że Rarenium będzie sporo za lekki do Twojego kija. Poza tym sprawdź czy Ci pen wejdzie do uchwytu, w moich wszystkich kijach jest OK, poza tym Diaflexem. Edytowane 26 Grudnia 2012 przez Nizdęb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 (edytowane) @moriganTrochę nie kumam twoich intencji, z jedne strony szukasz kołowrotka na rzekę pod silne ryby, kijek wybrałeś z klasy nazwijmy go "przyzwoitej"a z drugiej strony na propozycje kołowrotka Spro Red Arc 10400 (cena około 399zł a na aukcjach jeszcze taniej) odpisujesz ze za drogo? Moim skromnym zdaniem jeśli chcesz aby Ci się kołowrotek nie rozpad po jednym sezonie to tapodana propozycja Spro to jest zupełne minimum, Penn tez fajny ale dostaniesz z nim tylko jedna szpule (następna kosztuje 100zł)zawsze powtarzam nie stać mnie na najtańsze rzeczy, skoro nie mogę sobie pozwolić na większe wydatki staram się odłożyć zakup lubszukam używek np. ostatnio kupiłem od kolegi Shimano Stradik 4000FC z drugiej ręki za 350zł (cena nowego około 850zł).Ktoś inny sprowadzi sobie nowy sprzęt za 60% ceny krajowej np. z USA i napisze ze on używki by nigdy nie kupił. Edytowane 26 Grudnia 2012 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Ja do Battla 4000 dostałem dwie metalowe szpule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morigan40 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 (edytowane) Wojto mi chodziło o shimano które kolega wcześniej podał a red arc nie jest za drogi jest w przyzwoitej cenie penn to samo chodzi że patrzyłem na shimano i cena 1500 zł to dużo a Penn o którym mowa jest wyprzedany w askari bo tu na śląsku chyba najbliżej można go dostać http://www.askari.pl/product/penn_battle/695/ Edytowane 26 Grudnia 2012 przez morigan40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja pisałem o Rarenium Malaysia za ok 700zł a w promocja ok 600. Tego battle to bym brał bez wahania, do Twojego kija w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 ... Penn o którym mowa jest wyprzedany w askari bo tu na śląsku chyba najbliżej można go dostać Rusz tyłek do Katowic do Fishing Martu (A4-ką masz szybciej niż do Rybnika), przed świętami byłem, battle i spro stały w szafkach, weźmiesz każdy do łapy i sam stwierdzisz co Ci bardziej odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morigan40 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 No to już jestem w domku w Fishing Mart jeszcze nie byłem więc odwiedze może i coś innego wybiorę jeżeli bedzie coś ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Witam,Mam ten kijek i po podpięciu Stradica 4000Mgfa leci jeszcze trochę do przodu...Kołowrotek z żyłką waży coś ok. 350-360 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 trzy metrowy kij wywazyc kolowrotkiem, to chyba tylko houdini potrafi? http://jerkbait.pl/topic/12812-wywazanie-wedek-kolowrotkami-fakty-i-mity/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Działa to tak że im bliżej miejsca idealnego wyważenia, tym coraz mniejsze znaczenie masy samego kołowrotka. Od pewnego momentu nie ma sensu uzbrajać się w cięższy kołowrotek, tylko lepiej ją dociążyć. U mnie 3 metrowy kij z Pennem Battle 4000 z plecionką uzyskuje środek ciężkości (z tego co pamiętam na oko) 5 a może i 8 cm wcześniej niż z Ticą Libra 4000 bez plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 morigan40Witam, jestem nowy na tym forum i pewnie tych tematów było wiele który poruszam ale mam problemdostałem kij Daiwa Exceller 30-60 gr 3m no i tu się zaczyna jaki kołowrotek do niego używac chodzi bardziej o to aby kij nie męczył ramienia i nie leciał na pysk .... jest on przeznaczony pod sandacza i szczupaka na odrze czasem pod bolka, czy posiada ktoś ten kijek i jaki krecioł pod niego ma bo juz głupieję myslałem coś nad ryobi lub z arców ale i pennem nie pogardze tylko czy wielkość 4000 bedzie dobra czy coś wiekszego wybrać Kolego jak bedziesz mial okazje to podepnij pod ten kijek OKUME SALINE 30 LUB 40 FD moze Ci podejda Sam uzywam tych mlynków od momentu kiedy sie pojawily na pl rynku i naprawde szczerze polecamMinus to brak zapasowej szpulki a tak to betonowe kolowrotki naprawde na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 biorąc pod uwagę dzisiejszą datę i okres kiedy z kija będzie można korzystac to daje nam to 5 miesięcy na zastanawianie się ktory kołowrotek będzie najlepszy. Jeżeli nie masz ciśnienia i nie chcesz robić sobie prezentu jeszcze w tym roku to się wstrzymaj. Jesteś nowy na forum więc możesz śledzić forumowę giełdę. Czasami pojawiają się fajne okazje, czasami chłopaki podrzucą info o jakiejś promocji w którymś ze sklepów wędkarskich. Na Twoim miejscu teraz bym nic nie kupował . Do tego czasu może się jeszcze z kimś z forum spikniesz i podepniesz jego kołowrotek... może akurat taki przypadnie Ci do gustu . Może przez te 5m-cy jeszcze poodkładasz po 50-100zł do słoika i budżet się zwiększy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morigan40 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 witam ponownie no i dobrałem sobie kołowrotek więc można zammknąć wybrałem Exceler Z 4000 mam nadzieję że nie bedzie to zły wybór mam go w dobrej cenie więc nie będe kombinował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Na początek może być Jeżeli dużo spinningujesz i dużo łowisz to Daiwa jest bezapelacynie najlepszym wyborem. Jeżeli łowisz niewiele i okazjonalnie to jakiś Spro,Okuma ew. Shimano powinno wystarczyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi