Skocz do zawartości

problem z doborem kołowrotka....

morigan40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na tym forum i pewnie tych tematów było wiele który poruszam ale mam problem

dostałem kij Daiwa Exceller 30-60 gr 3m no i tu się zaczyna jaki kołowrotek do niego używac chodzi bardziej o to aby kij nie męczył ramienia i nie leciał na pysk .... jest on przeznaczony pod sandacza i szczupaka na odrze czasem pod bolka, czy posiada ktoś ten kijek i jaki krecioł pod niego ma bo juz głupieję myslałem coś nad ryobi lub z arców ale i pennem nie pogardze tylko czy wielkość 4000 bedzie dobra czy coś wiekszego wybrać

Większym się Kolega umeczy, 4000 to w sam raz. Weź Spro RedArc 10400 i będziesz zadowolony. Jeżeli masz troszkę wiecej $$ to może Penn Battle 4000. Sprawdzone konstrukcje.

Ja osobiście zakochałem się w Shimano CI4, narazie mam Malaysia Rarenium 4000 i jestem zachwycony. Masa mniejsza niż niektórych 2000, a moc wyczuwalna. Może kiedyś skuszę się na JDM.

Edytowane przez mdziam_78

Nie znam tego kija ale wedka 3 metrowa i do 60gr to juz jest konkretna armata Najlepiej zrobisz jak weżmiesz kijek ze soba do sklepu  przymierzysz kołowrotki bo kazdy przy tej samej wielkości bedzie miał inna wage.Pomijam juz to ze dobrze uzbrojony kijek nie powinien za mocno lecieć na pysk

odpowiem obu :) po pierwsze te kołowrotki shimano maja zabójczą cenę :) jutro sprawdzę reda a z pennem mam problem bo jedyny sklep blisko mnie który prowadzi te penny 4000 ma wyprzedane :( . Grzegorz kij niby do 60 gr ale jest delikatny tak mi się wydaje główka 10 już go ładuje a czy jest dobrze uzbrojony wydaje mi się że tak ale brakuje mu dociażenia z tyłu rękojeści

Mnie 3 metrowy Diaflex 10-50 leciał na pysk z Pennem Battle 4000, z Ticą Libra 4000 jest o niebo lepiej. Wydaje mi się że Rarenium będzie sporo za lekki do Twojego kija. Poza tym sprawdź czy Ci pen wejdzie do uchwytu, w moich wszystkich kijach jest OK, poza tym Diaflexem.

Edytowane przez Nizdęb

@morigan

Trochę nie kumam twoich intencji, z jedne strony szukasz kołowrotka na rzekę pod silne ryby, kijek wybrałeś z klasy nazwijmy go "przyzwoitej"

a z drugiej strony na propozycje kołowrotka Spro Red Arc 10400 (cena około 399zł a na aukcjach jeszcze taniej) odpisujesz ze za drogo? :huh:

Moim skromnym zdaniem jeśli chcesz aby Ci się kołowrotek nie rozpad po jednym sezonie to ta

podana propozycja Spro to jest zupełne minimum, Penn tez fajny ale dostaniesz z nim tylko jedna szpule (następna kosztuje 100zł)

zawsze powtarzam nie stać mnie na najtańsze rzeczy, skoro nie mogę sobie pozwolić na większe wydatki staram się odłożyć zakup lub

szukam używek np. ostatnio kupiłem od kolegi Shimano Stradik 4000FC z drugiej ręki za 350zł (cena nowego około 850zł).

Ktoś inny sprowadzi sobie nowy sprzęt za 60% ceny krajowej np. z USA i napisze ze on używki by nigdy nie kupił. 

Edytowane przez @Wojti

Wojto mi chodziło o shimano które kolega wcześniej podał a red arc nie jest za drogi jest w przyzwoitej cenie :) penn to samo :) chodzi że patrzyłem na shimano i cena 1500 zł to dużo :) a Penn o którym mowa jest wyprzedany w askari bo tu na śląsku chyba najbliżej można go dostać http://www.askari.pl/product/penn_battle/695/

Edytowane przez morigan40

... Penn o którym mowa jest wyprzedany w askari bo tu na śląsku chyba najbliżej można go dostać

Rusz tyłek do Katowic do Fishing Martu (A4-ką masz szybciej niż do Rybnika), przed świętami byłem, battle i spro stały w szafkach, weźmiesz każdy do łapy i sam stwierdzisz co Ci bardziej odpowiada.

Działa to tak że im bliżej miejsca idealnego wyważenia, tym coraz mniejsze znaczenie masy samego kołowrotka. Od pewnego momentu nie ma sensu uzbrajać się w cięższy kołowrotek, tylko lepiej ją dociążyć. 

U mnie 3 metrowy kij z Pennem Battle 4000 z plecionką uzyskuje środek ciężkości (z tego co pamiętam na oko) 5 a może i 8 cm wcześniej niż z Ticą Libra 4000 bez plecionki.

morigan40

Witam, jestem nowy na tym forum i pewnie tych tematów było wiele który poruszam ale mam problem

dostałem kij Daiwa Exceller 30-60 gr 3m no i tu się zaczyna jaki kołowrotek do niego używac chodzi bardziej o to aby kij nie męczył ramienia i nie leciał na pysk .... jest on przeznaczony pod sandacza i szczupaka na odrze czasem pod bolka, czy posiada ktoś ten kijek i jaki krecioł pod niego ma bo juz głupieję myslałem coś nad ryobi lub z arców ale i pennem nie pogardze tylko czy wielkość 4000 bedzie dobra czy coś wiekszego wybrać

Kolego jak bedziesz mial okazje to podepnij pod ten kijek OKUME SALINE 30 LUB 40 FD moze Ci podejda :)

Sam uzywam tych mlynków od momentu kiedy sie pojawily na pl rynku i naprawde szczerze polecam

Minus to brak zapasowej szpulki a tak to betonowe kolowrotki naprawde na lata :)

biorąc pod uwagę dzisiejszą datę i okres kiedy z kija będzie można korzystac to daje nam to 5 miesięcy na zastanawianie się ktory kołowrotek będzie najlepszy. Jeżeli nie masz ciśnienia i nie chcesz robić sobie prezentu jeszcze w tym roku to się wstrzymaj. Jesteś nowy na forum więc możesz śledzić forumowę giełdę. Czasami pojawiają się fajne okazje, czasami chłopaki podrzucą info o jakiejś promocji w którymś ze sklepów wędkarskich. Na Twoim miejscu teraz bym nic nie kupował :). Do tego czasu może się jeszcze z kimś z forum spikniesz i podepniesz jego kołowrotek... może akurat taki przypadnie Ci do gustu :). Może przez te 5m-cy jeszcze poodkładasz po 50-100zł do słoika i budżet się zwiększy :).