Skocz do zawartości

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam 3 chińskie tg180 i się nic nie zapycha. Ładuje przez dysze 0,2 i 0,3 lak. samochodowymi i hula aż miło. Płuczę je nitro, topię w nitro itp i śmigają. Ja mi upadnie, to kupuje za 25zł nową dyszę i iglicę... maluje dalej.

A klucz to gęstość farby, panowie. 

Potwierdzam. Daje ognia na trzech tych "badziewiach" . Ostatnio spadl mi na iglice, no stres, kopa i w kat  ;) . Zostaly mi juz tylko dwa  :huh: . Ale coz robic...Najwazniejszy Panowie jest kierowca, a nie sprzet  :D

• Like 1

wlasnie w fine art kupowalem za 270 pln

http://www.fine-art.com.pl/aerograf-ultra.html

raz ze fajnie sie nim maluje ,dwa kazda jedna czesc mozesz bez zadnego problemu dokupic ,i po trzecie jest caly metalowy mozesz go calego wrzucic do acetonu po malowaniu ,tak wiec w czyszczeniu tez jest latwy

Witam kolegę,

kupiłeś z dyszą 0,2 czy 0,4?? Rozmawiałem z koloesiem z fine-art i sugerował dyszę 0,4, podobno nie ma opcji żeby ją zapchać. Jakimi farbami malujesz??

Z H&S Ultra nie ma praktycznie żadnych problemów. No może przy dyszy 0,2 trzeba się nieco przyłożyć do rozrabiania farby, bo potrafi się przytkać (metaliki, pactra). Mam też TG-180 o którym pisaliście. Ja początkowo byłem zadowolony, potem zaczęły się problemy - a to zapcha się od byle czego, a to jakiś problem z podawaniem farby. Szczerze mówiąc nie mogę  z nim dojść do porozumienia od kilku miesięcy. Ale czasem działa jak należy, taki z niego chiński charakterek.

• 2 tygodnie później...

Firma znana i szanowana więc na pewno lepszy niż tg-180, ale ja bym pomyślał o aerografie Paashe milenium i do tego wziął bym w zapasie mniejsze dyszę i igłę. Ale wtedy wyjdzie trochę drożej niż ten z linku.

Kurcze zapomniałem o wątku i za późno spojrzałem... Kupiłem i właśnie odpakowałem ULTRA.

Powiedzcie co kupić do jego czyszczenia - rozpuszczalnik NITRO czy co? Żeby nie zaszkodzić uszczelkom-oringom - a jednocześnie, żeby dobrze i łatwo się czyściło?

Potwierdzam, to działa. Maluje zwykłą farbą akrylową Śnieżki w rozcieńczeniu, barwnikami do akryli oraz pectrami. Ładnie zmywa, do przedmuchania aero rozcieńczam 1:3.

Kurcze zapomniałem o wątku i za późno spojrzałem... Kupiłem i właśnie odpakowałem ULTRA.

Powiedzcie co kupić do jego czyszczenia - rozpuszczalnik NITRO czy co? Żeby nie zaszkodzić uszczelkom-oringom - a jednocześnie, żeby dobrze i łatwo się czyściło?

Maciek możesz spokojnie stosować nitro. Znalazłem rozpiskę z częściami i wszędzie gdzie jest kontakt z farbą są uszczelki teflonowe. Tylko tam gdzie podłącza się powietrze, są gumowe oringi.

Najlepiej kup sobie wyciorki do czyszczenia aero, jak skończysz malować to rozkręcasz wszystko wrzucasz części do nitro a trudno dostępne miejsca czyścisz wyciorkami.

Jak ma być komfortowy i cichy to zbieraj kasę na coś dobrego.

Dłużej posłuży i przyjemność z zabawy aero będzie większa.

Ja po modyfikacjach swojego lodówkowca w sumie wydałem z 500 PLN i dopiero mogę powiedzieć, że jest w miarę OK.

Wszystkie kompresory za 300 - 400 PLN dadzą radę  jak nie przeszkadza ci hałas.

Dobrze jak ma 2 manometry i koniecznie precyzyjny reduktor z odwadniaczem.

Ja rok temu nabyłem bardzo cichy, 2 - cylindrowy kompresor Master Class, poziom hałasu 47db. za 290euro.

• Podwójny cylinder
  • 3 manometry
  • Regulator ciśnienia
  • Kondensator wody
  • Pojemnik powietrza z zaworem do wypuszcznia skondensowanej wody
  • Zawór bezpieczeństwa
  • Automatyczne wyłączanie

post-51143-0-56115800-1394917179_thumb.jpgpost-51143-0-33446400-1394917207_thumb.jpg

stanley wcale nie jest taki glowsny chociarz to pojecie wzgledne dla jednych bedzie glosny dla innych nie,mi tam nie przeszkadza maluje w piwnicy albo na zewnatrz i w tej cenie chyba trudno kupic cos lepszego a jak chcesz tego stanleya to musisz sobie jeszcze kupic redukcje przylacze  (chyba tak sie to nazywa??)z duzego kompresora na maly