Skocz do zawartości

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym olejem to roznie jest. Znawcy tematu mowia zeby nalac tyle oleju az zacznie leciec tam gdzie podpinasz butle. Tak zrobilem u siebie ale zaczal pluc olejem. Odpialem go od dutli  popracowal ze 20 minut i mu przeszlo, teraz jakby ciszej chodzi  :rolleyes: . U mnie po nabiciu butli 40 l nawet cieply nie jest, moze delikatnie. Moze agregat Ci sie konczy... Tu macie link do zabawki na wiekszosc potrzeb wystarczajacy; http://pwm.org.pl/pwm/index.php/atykuy/narzdzia-modelarskie/51-sprarka-zasilana-agregatem-krok-po-kroku.

Zobaczymy, może się kończy i tak był za 20 pln to mu się nie dziwie. Lata swojej świetności przelatał w lodówce :) .

Zauważyłem, że im wyższe ciśnienie ma do nabicia tym bardziej pluje olejem. Dałem na wyjściu odolejacz i pompuje max 6 bar, przy 7 bar- ach miałem olej w całym układzie.

Godzina malowania to ok 20 wobków w różnych kolorach. Najwięcej dmuchania wychodzi przy zmianie koloru.

Poszukam jeszcze jednej butli i wstawię w układ może będzie lepiej.

niedawno widziałem filmik jak jakis pan malował woblera aero i nie mogę go znaleźć pomorzecie

napocątku od wzoru takiego na czarnym woblerze robił białą łuskę

Ja widziałem ostatnio ten filmik na rogu Marszałkowskiej ze Świętokrzyską - tam musisz GO poszukać.

Człowieku zastanów się co ty wypisujesz !

Jednak @pitt miał rację -_- - czasami można sobie w łeb strzelić :wacko:.

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Czym najlepiej wyczyścić gruntownie aerograf ? Tak najdokładniej jak jest to możliwe - kupiłem używkę i chcę doprowadzić go do świetności :)

Najlepiej rozebrać na części pierwsze, włożyć do naczynia i zalać rozpuszczalnikiem. Możesz podpytać sprzedającego czym malował. Jak nie pamięta to najpierw cleanlux (rozpuszcza farby akrylowe i inne stare) a jak nie da rady to nitro. A i uszczelki to pozostaw suche bo np. gumowe nie lubią nitro.

Ja nauczylem sie kilku rzeczy na wlasnej skorze. I tak, nie rozbieram areografu na czynniki pierwsze po kazdym malowaniu z powodu podanego przez kolege wyzej. Nie wrzucam calego pistoletu do nitro itp. Origni gumowe na pewno spuchno albo zostana pozarte  :) . Po kazdym malowaniu wystarczy wyjac iglice i wyczyscic oraz przedmuchac nitro dysze. Dysze mam wkrecona na silikon i tak chyba z rok maluje, problemy sie skonczyly, wczesniej czysliclem do polysku, moczyelm,  paranoja. Dodam tylko, ze uzywam najtanszych aregografow  B)

• Like 1

Czym najlepiej wyczyścić gruntownie aerograf ? Tak najdokładniej jak jest to możliwe - kupiłem używkę i chcę doprowadzić go do świetności :)

Nazywa się to Scansol. Jeżeli się zdecydujesz to kup wyłącznie wersję w aerozolu. Wersje w żelu są już "ekologiczne" więc za wiele nie usuwają (ekologiczny jest zielony, normalny - przezroczysty) .

Musisz tym czyścic na dworze i uzbrój się w dobre rękawiczki.

Ja nauczylem sie kilku rzeczy na wlasnej skorze. I tak, nie rozbieram areografu na czynniki pierwsze po kazdym malowaniu z powodu podanego przez kolege wyzej. Nie wrzucam calego pistoletu do nitro itp. Origni gumowe na pewno spuchno albo zostana pozarte  :) . Po kazdym malowaniu wystarczy wyjac iglice i wyczyscic oraz przedmuchac nitro dysze. Dysze mam wkrecona na silikon i tak chyba z rok maluje, problemy sie skonczyly, wczesniej czysliclem do polysku, moczyelm,  paranoja. Dodam tylko, ze uzywam najtanszych aregografow  B)

Nie mam zamiaru go po każdym użyciu tak czyścić ;) Tylko ten pierwszy raz. 

Jak dbasz tak masz.

Jak będzie choćby mały syf to będą się cuda działy przy malowaniu i kombinowanie co się stało.

Nie mówię aby rozkręcać na części pierwsze ale dbanie o czystość dyszy i zbiorniczka na farbę.

HS Ultra wygląda na bardzo dobrą konstrukcję i chciałem zainwestować w tą zabawkę, ale jak padnie mi Łukowiak to pewnie go kupię (choć to będzie bardzo trudne).

• 2 tygodnie później...

Na samym początku Witam wszystkich serdecznie, gdyż jestem tu nowy :).

Jestem 'świeży' jeśli chodzi o budowanie przynęt, kilka przynęt wykonałem, kilka ryb na nie również złapałem, malowałem sprejami i zdecydowałem sie na kupno aerografu.

Tu pytanie do Was drodzy koledzy jaki zestaw (aerograf+kompresor) byłby dobry dla początkującego?

Dodam iż mój budżet nie jest zbyt duży a mianowicie 300zł .

Jeśli umieściłem temat w złym miejscu - przepraszam jeszcze sie nie orientuje :)

Pozdrawiam.

Łukasz