krzychun Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Jasne że zwykły kompresor ze zbiornikiem, pod 230V Te pod gniazdo zapalniczki to się nadają do pompowania koła w samochodzie, bo wydajność mają bardzo małą. A cholery się grzeją jak pieron (po pompowaniu 3 kół oparzyłem się o cylinder).Akurat koło ma większe wymagania co do powietrza niż aerograf.A takie ze zdjęcia mają ogromną zaletę. Nie słychać jak wszyscy dookoła proszą żebyś wyłączył bo głowa pęka.Rynkowym odpowiednikiem lodówkowca są ustrojstwa za ceną rzędu 800+, a nie ta grzałka ze zdjęcia. Edytowane 20 Listopada 2014 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Akurat malowanie było jakieś inne (logo), ale jedna cholera te wszystkie tanie kompresory. Najpierw były za coś 260zł, a kilka tygodni później widziałem je za 199zł jako "wyprzedaż". Zastanawiałem się nad zakupem to pamiętam. Chodzi mi o to że jak ktoś ma za darmo kompresor z lodówki, za piątke butle ze złomu i za podobne kruzejros resztę osprzętu to ma sens dłubać. Ale jeśli samoróba ma kosztować podobnie do kupnego to moim skromnym zdaniem traci to sens. BTW jakby ktoś potrzebował kompresor z lodówki silesia to oddam (odbiór w Krakowie, ew. 13 grudnia w Rybniku) za jakąś blachę, cykadę czy wobka :>Nie do końca się z Tobą zgodzę, że agregat i butla to wszystko. Jak policzysz wszystkie potrzebne zawory, złączki, kolanka, szybkozłączki, wężyki itd. to wychodzi ładna sumka aczkolwiek warto Komfort pracy super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Krzychun, ile potrzebujesz powietrza do malowania aerografem? Na ile starczy zbiornik 24L nabity do 8atm? Poważnie pytam, nie mam jeszcze tego magicznego pędzelka żeby samemu sprawdzić. Te kompresory są głośne, ale ładują butle kilka minut. Natomiast te do kół potrafią dobić do 3atm, ale... Nie mają dużej wydajności, a co gorsza nie mają też zaworu zwrotnego (o czym się przekonałem gdy siadł mi wentyl w kole). Aha, no i jeszcze równomiernie nie pompują (konieczny zbiornik wyrównawczy) oraz... Są głośne. Manniek, na all widywałem butle z osprzętem po padniętych kompresorach za drobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Krzychun, ile potrzebujesz powietrza do malowania aerografem? Na ile starczy zbiornik 24L nabity do 8atm? Poważnie pytam, nie mam jeszcze tego magicznego pędzelka żeby samemu sprawdzić. Te kompresory są głośne, ale ładują butle kilka minut. Natomiast te do kół potrafią dobić do 3atm, ale... Nie mają dużej wydajności, a co gorsza nie mają też zaworu zwrotnego (o czym się przekonałem gdy siadł mi wentyl w kole). Aha, no i jeszcze równomiernie nie pompują (konieczny zbiornik wyrównawczy) oraz... Są głośne.Manniek, na all widywałem butle z osprzętem po padniętych kompresorach za drobne Nie wiem ile i do nich nie porównuje przecież. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekSte Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Panowie dysponuje takim zestawem jak ponizej http://allegro.pl/areograf-aerograf-lakierniczy-pistolet-2xdysza-i4817467506.html oraz http://allegro.pl/wydajny-kompresor-membranowy-do-aerografu-filtr-i4818820785.html i dostaje już siwych włosów na głowie od ilości czyszczenia, bo co zabieram się za malowanie to wszystko się zapycha. Jestem początkującym użytkownikiem aerografu i najpierw zacząłem od farb akrylowych rozcieńczanych wodą destylowaną do tzw konsystencji mleka. Zapychało się masakrycznie. Przerzuciłem się na farbki dedykowane do aerografów i historia podobna, albo nic nie leci albo pluje wodą. Może macie jakąś radę co robić by było lepiej? Edytowane 28 Listopada 2014 przez JurekSte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 A nie masz przypadkiem ustawionego za niskiego ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekSte Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 ciśnienie waha się w granicach 2 - 2,2 także nie wiem czy to za niskie jest...Na jakim malujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Spróbuj wlać zamiast farby tusz. Zwykły, czarny lub barwny - wszystko jedno. Maluj na brystolu czy innym chłonnym kartonie. Jeśli uda Ci się uzyskać równomierny strumień, problemem może być kompresor. To, że Ci pokazuje 2 atmosfery nie oznacza, że osiągnąłeś takie ciśnienie, a tylko tyle, że tak wskaźnik pokazuje Natomiast jeśli nadal pistolet będzie "pluć", zamiast malować, to wskazuje raczej na aerograf. Może też być uszkodzony (lub zapchany) wężyk doprowadzający powietrze. Iglica, dysza - wystarczy raz uderzyć (upuścić), lub źle czyścić - i problem gotowy. Mogą też być uszkodzone uszczelki. Przyczyn dających opisane problemy może być więcej niż jedna. Sprawdź i napisz, czy tuszem udało Ci się uzyskać właściwy strumień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel1992 Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam wszystkich! Ja maluje ciśnieniem w granicach 1,6-1,8 i jest git, z tym ze tak jak kolega powyzej pisze przyczyn moze bvyc wiele, tez radzilbym podkrecic wieksze cisnienie na kompresorze, jak dalej bedzie pluł sprawdzic dysze i iglice w aero, chyba ze masz zbyt słabo rozcienczone farby, tez to moze byc powodem do plucia. A czym rozcienczasz i jakiej farby uzywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekSte Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 dzięki Panowie za rady, spróbuje z tuszem po weekendzie, zobaczymy jak się zachowa. Co do farbek najpierw zacząłem od akrylowej farby rozcieńczonej wodą destylowaną, ale później podejrzewając właśnie, że niekoniecznie dobieram dobra konsystencje, dostałem farbkę/podkład dedykowany do aerografu firmy Vallejo. Kumpel używa go bez żadnych już rozcieńczeń i jest git, u mnie niestety różnie. Idzie najpierw dobrze ale szybko się zapycha... Sprawdzę ten tusz i ciśnienie na kompresorze, zobaczymy czy coś się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Myślę, że masz coś z areografem, tzn. jakieś mechaniczne uszkodzenie. Iglica nie wbiła Ci się dyszę przypadkiem, np. podczas upadku itp. Używam takiego areografu i nie narzekam, a maluje wszystkim. Odpowiednie ciśnienie to podstawa, albo inaczej stałe ciśnienie bez wahań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 dzięki Panowie za rady, spróbuje z tuszem po weekendzie, zobaczymy jak się zachowa. Co do farbek najpierw zacząłem od akrylowej farby rozcieńczonej wodą destylowaną, ale później podejrzewając właśnie, że niekoniecznie dobieram dobra konsystencje, dostałem farbkę/podkład dedykowany do aerografu firmy Vallejo. Kumpel używa go bez żadnych już rozcieńczeń i jest git, u mnie niestety różnie. Idzie najpierw dobrze ale szybko się zapycha... Sprawdzę ten tusz i ciśnienie na kompresorze, zobaczymy czy coś się zmieni.Dyszę sobie spraw większą np. 0,5 mm. Vallejo tak mają, że się szybko aerograf zapycha, jak chcesz używać modelarskich firmówek to już lepiej kup Azteki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Panowie i Panie:) - wędkarze:)mam mała prośbę którą kieruje do wrocławian:)kupiłem se małe ustrojstwo które służy do malowania - tatuowania - dla dzieci i chce wykorzystać to do malowania woblerów.teraz rozchodzi się aby podłączyć pod ten kompresorek aerograf i sprawdzić czy da rade malować. gdy to by zadziałało zakupił bym se po prostu aerograf:)czy jest ktoś kto mógł by to sprawdzić??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 A co sprawdzić? Z przesłanego pytania nic nie wynika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Panowie i Panie:) - wędkarze:)mam mała prośbę którą kieruje do wrocławian:)kupiłem se małe ustrojstwo które służy do malowania - tatuowania - dla dzieci i chce wykorzystać to do malowania woblerów.teraz rozchodzi się aby podłączyć pod ten kompresorek aerograf i sprawdzić czy da rade malować. gdy to by zadziałało zakupił bym se po prostu aerograf:)czy jest ktoś kto mógł by to sprawdzić??pozdrawiam Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 A co sprawdzić? Z przesłanego pytania nic nie wynika ...każdy ma czasem ciężki dzień:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Wstaw fotkę tego kompresorka/pompki. Jest wskaźnik ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi1992 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 http://pistolety.com.pl/photos/aerograf-tg130-0-3-0-2-pistolet-lakierniczy-bd-130-3041299730.jpgmam taki oo pistolecik rozebralem go na czesci 1 ale chyba cos zle złozylem bo to od wciskania wcale nie sprezynuje .. pomoze ktos? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 http://pistolety.com...-3041299730.jpgmam taki oo pistolecik rozebralem go na czesci 1 ale chyba cos zle złozylem bo to od wciskania wcale nie sprezynuje .. pomoze ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi1992 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 podziekował juz udalo sie złożyc;) uff:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zobacz to, aero dokładnie taki sam, dowiesz się co zrobiłeś źle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Porada do dnia dzisiejszego sięgam po pistolety podciśnieniowe typu najtańszy humbrol lub inna cholera.Trzeba tylko zmniejszyć rozmiar dyszy wklejając igły lekarskie o zmniejszonym fi.Do powietrza jak pamiętam0,8 lub 0,9 podającą farbę 0,5 a warto wymienić silikonową rurkę w nim na np.metalową rurkę pozyskaną z teleskopowej anteny ze starego radyjka. Plus tego taki że farby a w zasadzie nawet lakiery do pazurów ogarnie rozhulane acetonem.No śmierdzi owszem ale niejednokrotnie paletę barw mam we wszystkich możliwych kolorach i odcieniach.Agregat lodówkowiec ze zbiornikiem wyrównawczym zrobionym z butelki pet np.po pepsi 2,5l plus filtry paliwa z malucha lub innej małej cholery.Poskładane pozlepiane i lata działa...i działać będzie a koszt mizerny na pewno w budżecie byś się wyrobił.Ale jak koledzy wcześnie wsponinali można i iglicowce.Fajne maszynki ale problem z oringami...I czyszczenie....najlepiej wykąpać taki w acetonie...po malowaniu.A agregat hmmm no jak nie jesteś majsterkowiczem i pomocy z nikąd to masz odp.kupuj gotowe.I baw się testuj chwal i pytaj o podpowiedzi czasem wracaj do starych wątków bo elaborat by z tego napisać można....Wszystko już było...Pozdrawiam Fred A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zaczynajctaie od pierwowzoru modelarski najtańszy podciśnieniowy a potem dopiero w miarę rozpędu i zaangażowania .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekSte Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Witam po dłuższej nieobecności. Mam już pewne podejrzenia co do mojego problemu z aero. Sprawdziłem ciśnienie na kompresorze, malowanie tuszem, aż w końcu udało mi się zdobyć na testy inny aero i podłączyć go pod mój kompresor - w efekcie działało pięknie. Wnioskuję więc, że problem tkwi w samym aero, raczej nie w dyszy, bo założyłem nową, co prawda rozmiar 0.3mm (muszę spróbować jeszcze z większą jak radzi Piotrek Sukingaad) i problem byl ten sam. Pewnie przy tak dużej ilości czyszczenia uszkodziłem uszczelki itp...Dzięki w każdym razie za pomoc, będę dalej walczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 http://pistolety.com.pl/photos/aerograf-tg130-0-3-0-2-pistolet-lakierniczy-bd-130-3041299730.jpgmam taki oo pistolecik rozebralem go na czesci 1 ale chyba cos zle złozylem bo to od wciskania wcale nie sprezynuje .. pomoze ktos?Przeczyść iglicę i dyszę. Miałem podobnie, kiedy zeschła się farba i zablokowała iglicę. Po rozłożeniu i przeczyszczeniu baja :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi