GregorS Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Aero pewnie da radę, ale mała wydajność powietrza kompresora będzie rodziła w tobie frustracje. Jak chcesz malować to albo pozbieraj jeszcze kasę albo zainwestuj w spraye.Poszukaj na giełdzie, czasem można kupić sprawny zestaw w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco22 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Witam.Ja kupiłem aerograf w Leroy Merline za niecałe 50 zł. Kompresor tzw. lodówkowiec zrobiłem sam i uważam, że jak na początkującego wystarczający sprzęt. Fotki moich pierwszych jerków wrzucę do odpowiedniego działu zaraz po ostatnim suszeniu. Uważam, że pomalowane conajmniej dostatecznie ale chętnie wysłucham opinii doświadczonych kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danczejek Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 dzięki za odpowiedzi właśnie troszkę boję się tego chińczyka, bo to zawsze ładnie na zdjęciach wygląda a później różnie bywa.. a co do takiego lodówkowca to.. hmm... po pierwsze nie mam starej lodówki;) a po drugie nie wiem czy będę umiał to poprzerabiać ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nic strasznego, schematy i opisy jak zrobić lodówkowca pełno w sieci. Agregaty można w serwisie lub poszukać złomu w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek2301 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Jakiś czas temu byłem w podobnej sytuacji. Ale udało mi sie trafić na "alledrogo" butle 5l od kompresora dentystycznego wraz z wyłącznikiem ciśnieniowym za bardzo miłą cenę. Dokupiłem zawór zwrotny, kompresor od lodówki za grosze w serwisie agd, odwadniacz i trochę przewodów i po sprawie. Sprzęt cichy i mobilny, nabija butlę do 9 atmosfer bez problemu, do moich domowych potrzeb wystarczający. Koszt ok 220 złotych i 3 piwka na wieczór:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Na początek proponuje Ci nie kombinować i kupić TG-180 + "lodówkowiec" :-) Edytowane 17 Stycznia 2016 przez asafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eaw32 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Na początek proponuje Ci nie kombinować i kupić TG-180 + "lodówkowiec" :-)Dokładnie ja mam coś takiego i na początek daje rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dokładnie ja mam coś takiego i na początek daje rady Zamiast tego zaworu 3bary, lepiej kupić reduktor i zawór bezpieczeństwa dorzucić dużo większy, 8-10 barów przy takiej butli nie powinno przerażać :-) A najlepszym rozwiązaniem jest presostat, chińczyki za 60-70zł na alle można kupić. Przy obecnym rozwiązaniu i ciśnieniu roboczym aerografu, butla tutaj nie pełni zakładanej funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobex Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ja kupiłem pierwszy raz aero TG 180. Od tamtej pory używam tylko jego bo jest tani i w miarę dpbrze mi sie nim maluje. Kompresor tez z alle ( chyba 250zl) ale wszystko gra i przedewszystkim jest cichy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco22 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 CześćKupiłem sobie na gwiazdkę aerograf i kompresor z adlera. Podobno niezły sprzęt. Jaki byłem ucieszony .. do tego zestaw farb vallejo air mmmm.... już nie mogłem się doczekać testów (pierwszy kontakt z aero) jestem po 3 godzinach walki i zaraz jak mnie ... strzeli to wypieprzę to wszystko przez okno. Kurde godziny spędziłem w necie czytając, nie idzie tym k...wa malować i już. Jak za gęsta farba nie idzie i wszystko zaboblone zapchane zaschnięte już po minucie, czyszczenie, jak za rzadkie to powietrze zdmuchuje farbę z wobka nawet przy 0.8 atm. Ja nie ogarniam. Reguluję ciśnienie, kombinuję z farbami i nic wszystko do dupy. Mam dość, może ktoś kupi to tałatajstwo za pół ceny? o co chodzi z tym ciśnieniem, że zdmuchuje farby z wobka? Podobno vallejo air nadają się prosto z butli? Jaki ciśnienie wtedy? Prosto z butli 2.5 atm idzie ale troszkę kaszka się robi i za minutę już nie maluje. Jeszcze jakieś paprochy się robią przy myciu coś się waży chyba, zmywacz wamodu używam i nitro. Aha, i spust powietrza przestał odskakiwać i non stop dmucha nawet po wyczyszczeniu całkowitym. Masakra ...Michał dajesz radę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Tak. Zdecydowanie lepiej. Okazuje się, że farby vallejo air nie łączą się z wódeczką, takie ciągnące gluty się robią po chwili. Kupiłem oryginalny rozcieńczalnik też z vallejo i jest lepiej. Chociaż spuchnięta uszczelka pod spustem powietrza nie daje mi się w pełni cieszyć z możliwości aero. Powoli ale do przodu. Związane jest to z czasem, max godzina do dwóch co drugi trzeci dzień nie pozwala mi się wdrożyć szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Tak. Zdecydowanie lepiej. Okazuje się, że farby vallejo air nie łączą się z wódeczką, takie ciągnące gluty się robią po chwili. Kupiłem oryginalny rozcieńczalnik też z vallejo i jest lepiej. Chociaż spuchnięta uszczelka pod spustem powietrza nie daje mi się w pełni cieszyć z możliwości aero. Powoli ale do przodu. Związane jest to z czasem, max godzina do dwóch co drugi trzeci dzień nie pozwala mi się wdrożyć szybciej. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco22 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ooo bardzo ładne. Napisz ile gram, jak pracują itp. Jeżeli nie jest to tajemnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Dzięki,Mają od 2 do 3.5g bez kotwic i sterów. Wersje pływające i tonące. Praca X, tzn agresywna, kleniowo-pstrągowa ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Dziś nastąpił przełom w moich początkach z aero. Po słabym początku postanowiłem czytać, czytać i jeszcze trochę poczytać. I ... popatrzyłem na półeczkę z motipami, 20 puszek jak byk we wszystkich kolorach, przypomniałem sobie pomysł z malowaniem farbą w sprayu za pomocą aerografu. Jakkolwiek głupio by to nie zabrzmiało ... działa. Nooo Panowie, takie malowanie to rozumiem, żadnego rozcieńczania, żadnego zapychania, glutów, zacieków, hmmm z tymi zaciekami to się trochę rozpędziłem, no zdarza się jeszcze plujnąć kleksika ???? Super sposób na początek, pozwalający cieszyć się aero, a nie wk...ć i żałować niemałej kasy nań wydanej. Polecam. Z czasem gdy dojdę do wprawy mam nadzieję, że i z innymi farbami będzie łatwo, miło i przyjemnie. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Dziś nastąpił przełom w moich początkach z aero. Po słabym początku postanowiłem czytać, czytać i jeszcze trochę poczytać. I ... popatrzyłem na półeczkę z motipami, 20 puszek jak byk we wszystkich kolorach, przypomniałem sobie pomysł z malowaniem farbą w sprayu za pomocą aerografu. Jakkolwiek głupio by to nie zabrzmiało ... działa. Nooo Panowie, takie malowanie to rozumiem, żadnego rozcieńczania, żadnego zapychania, glutów, zacieków, hmmm z tymi zaciekami to się trochę rozpędziłem, no zdarza się jeszcze plujnąć kleksika ???? Super sposób na początek, pozwalający cieszyć się aero, a nie wk...ć i żałować niemałej kasy nań wydanej. Polecam. Z czasem gdy dojdę do wprawy mam nadzieję, że i z innymi farbami będzie łatwo, miło i przyjemnie. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Stadko się powiększa. Aero już nie parzy, nie gryzie. Jeszcze trochę i może będzie git ???? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Cześć. Jestem na końcowym etapie budowy mojego lodówkowca !!! Teraz muszę tylko kupić aero i wąż do niego. Zdecydowałem się za zakup Adlera 23 polecanego przez Janusza z Bielska i teraz pytanie Jaki wąż kupić, jak musi być zakończony żeby połączyć bez problemu z szybkozłączką przy presostacie i złączem przy aero lub jakie szybkozłącza dokupić żeby miało to ręce i nogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubG Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Czy znacie jakies farby do aero, ktore sa bezwonne? No i zeby paleta barw byla wystarczajaco rozbudowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Używaj wyszukiwarki, ona naprawdę nie parzy i masz wszystko jak na dłoni... http://jerkbait.pl/topic/66223-farby-modelarskie-w-pytaniach-i-odpowiedziach/?hl=%2Bfarby+%2Bdo+%2Baerografu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Jakub...no bez jaj, w tym temacie zostały podane przynajmniej 3 firmy/rodzaje farb do aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubG Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Nie przeczytalem, ale juz wszystko wiem, sorki za spam :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Zaraz wybuchnie wojna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Połączyłem kilkanaście (SIC) wątków o aerografach. Mam nadzieję, że powstanie jednego "źródła" wiedzy o aerografach ułatwi poszukiwanie odpowiedzi na najbardziej palące pytania. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Mam pytanie odnośnie działania spustu. Aerograf Adlera który kupiłem jako pierwszy w życiu bardzo powoli odbija spust a czasami nawet się przycina... Jest to nowy aerograf i chyba nie powinien tak działać? Rozkręcić go czy lepiej będzie skontaktować się z sklepem w sprawie jakiejś reklamacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Jesli jeszcze nim nie malowales, mozesz sprobowac psiknac WD-40. Ale jesli uzywales to prawdopodobnie przybrudzil sie farba. Aerograf tak czy siak musisz rozkrecic, wiec mozesz to zrobic. A w razie gdy to jeszcze nie pomoze, smialo na reklamacje, takie Twoje prawo, chyba ze sprzedawca zastrzegl ze nie przyjmuje reklamacji . Edytowane 14 Marca 2016 przez obcy91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi