Skocz do zawartości

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...

Witam, mam pytanie do użytkowników aero jak w temacie, dokładnie: http://allegro.pl/ultra-2w1-harder-steenbeck-hs-aerograf-i5052411576.html 

Jak tym ustrojstwem malować, do dzisiaj "jechałem" na TG 180 ale dzisiaj miał bliskie spotkanie z podłogą (o ścianie nie wspominając) i chcąc dokończyć malowanie woblerów otworzyłem paczuszkę z nowym H&S ale jak się okazało ni w ząb nie mogę tym malować, albo farba leci całym strumieniem albo w ogóle, maluję akrylami samochodowymi, robiłem próby na dyszy 0.2 jak i na 0.3 i nic nie pomaga. W TG 180 jest regulacja powietrza oraz podawania farby a w H&S nie ma czegoś takiego (chyba że te pokręcajki pod osłoną) czy może trzeba tym psikać na wyczucie?

• Like 1

Mam ,a może miałem identyko problem z tym modelem ;) trzeba wyczucia ewentualnie dokupić ustrojstwo,które podpinasz pod wąż ( regulacja powietrza ) 

Osobiście pluję sobie w brodę że nie kupiłem H&S evo.

Więcej dodatków jest do tego modelu ułatwiających prace,do ultry nie ma nic :( 

Mam ,a może miałem identyko problem z tym modelem ;) trzeba wyczucia ewentualnie dokupić ustrojstwo,które podpinasz pod wąż ( regulacja powietrza ) 

Osobiście pluję sobie w brodę że nie kupiłem H&S evo.

Więcej dodatków jest do tego modelu ułatwiających prace,do ultry nie ma nic :(

Evo to o klase wyższe aero od ultra. Evo ludzie malują auta

Edytowane przez tomasxt

• 3 miesiące temu...

Panowie piłka jest krótka :) , ukręciłem gwint w dyszy aerografu, muszę kupić nowy. Kwota powiedzmy do 300 zł. Pytanie czy kupić za 50 zł (miałem coś takiego i przez 2-3 lata sprawował się bez zarzutów:  http://www.skleptechniczny.pl/uniwersalny-aerograf-03mm-double-action-k130-p3874.html) czy dać 300 zł za np. H&S ultra ?, a może jest coś godnego pomiędzy? (ten wydaje się ciekawy:  http://www.skleptechniczny.pl/aerograf-z-profesjonalna-dysza-03mm-bd-320-p3877.html)  z góry dzięki za odp

Panowie piłka jest krótka :) , ukręciłem gwint w dyszy aerografu, muszę kupić nowy. Kwota powiedzmy do 300 zł. Pytanie czy kupić za 50 zł (miałem coś takiego i przez 2-3 lata sprawował się bez zarzutów:  http://www.skleptechniczny.pl/uniwersalny-aerograf-03mm-double-action-k130-p3874.html) czy dać 300 zł za np. H&S ultra ?, a może jest coś godnego pomiędzy? (ten wydaje się ciekawy:  http://www.skleptechniczny.pl/aerograf-z-profesjonalna-dysza-03mm-bd-320-p3877.html)  z góry dzięki za odp

A czemu nie wykręcisz tego co zostało ze środka i nie dokupisz nowej dyszy?

Ja w swojej chińskiej Iwacie też ukręciłem i właśnie tak rozwiązałem problem :) Tearaz śmiga jak nowa :)

Edytowane przez QbaNerra

A czemu nie wykręcisz tego co zostało ze środka i nie dokupisz nowej dyszy?

Ja w swojej chińskiej Iwacie też ukręciłem i właśnie tak rozwiązałem problem :) Tearaz śmiga jak nowa :)

hehe, właśnie tak zrobiłem i to w sumie niedługo po tym jak założyłem ten wątek :lol: , nie mogłem znaleźć, ale w końcu  znalazłem na necie dysze i właśnie zaraz zamawiam ;). Na H&S przyjdzie czas, a ten którego do tej pory używałem służył mi dzielnie ;)  to niech jeszcze posłuży te kolejne 2-3 lata.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Podłaczę się z pytaniem. Lepszy jest z dolnym, czy górnym zbiornikiem? Dolne teoretycznie wydają mi się lepszą alternatywa, że moge miec ich wiele z róznymi farbami i tylko zmieniam, po lekkim przeczyszczeniu aerografu. Też noszę się z zamiarem zakupu aerografu i pompy.

Wiele zależy od tego jakiej wielkości woblery malujesz. .Melanżyk maluje wielkie jerki to i TG180 będzie dobry.Ja również taki posiadam i nie jestem zadowolony gdyż trudno o precyzję przy mniejszych wobach.Wiem, wiem, wiele zależy od farby.Jednak mam porównanie i wiem jak to wychodzi u kolegi z lepszym sprzętem.Polerowane iglice górą.

• 4 tygodnie później...

Panowie zamierzam postawić pierwsze kroki z aerografem. Mam dwa na oku i w związku z tym moje pytanie. Czy jest duża różnica między dyszą 0,25 a 0,30 ? Która będzie lepsza do malowania wobków w rozmiarze 4-8 cm. Zastanawiam się czy 0,25 nie będzie za mała do cieniowania a 0,30 za duża do malowania szczegółów. Na którą się zdecydować i czy jest między nimi zauważalna różnica ?

Pozdrawiam

Dzięki Lester za podpowiedź.

Kompresor tłokowy z butlą czy może membranowy. Znalazłem membranowy w przystępnej cenie i dość wydajny jak dobrze pamiętam 65L/min i chyba jestem zdecydowany ale może ktoś doświadczony coś skrobnie na ten temat...

• 3 miesiące temu...

Witam, od 2 dni czytam po forach  i jak zwykle nic już nie wiem,  stąd mam kilka pytań. Tematy niby wałkowane, ale większość tematów już  i kilka lat wstecz 

1.Jaki aerograf ? z tego co oglądałem to między 50-150 zł wszystkie są podobne powyżej raczej nie szukam (chyba, że warto)  tylko jakie parametry do woblerów powinien spełniać dysze zapasowe zbiorniki itp. Może ktoś ma jakiś porządny model, taki powiedzmy standard.

2. Jaki Kompresor? Głównie do woblerów i modeli, czy z butlą czy tłokowy czy coś innego, który się nie rozleci po roku ? też bym poprosił o jakiś model, powiedzmy, że standard modelarski średniej klasy (Wiem że można z lodówki ale w tym temacie o sklepowe chodzi) 

3.Jakie farby polecacie do aerografu ? malować będę na podkład z śnieżki nitro, a na to domalux. Najważniejsze są 100% pewniaki co nie będą mnie denerwować, że za rzadka czy za gęsta( powiedzmy bardziej profesjonalne). W drugiej kolejności cena i pojemność w stosunku do jakości, bo jednak połowy wypłaty na farby na początek nie chcę wydać.

4. Tego nigdzie nie znalazłem, a na pewno i innym początkującym się przyda ta wiedza.  Chodzi o jakiś powiedzmy pakiet 10 podstawowych + 10 dodatkowych ( lub więcej)  kolorów typowo  pod woblery, jeszcze jakby ktoś podał numery katalogowe farb z danej firmy to było by super przynajmniej tych podstawowych 

Poprosiłbym o nie polecanie skrajności jak farb za 1 zł czy kompresora za 2500, i zdaję se sprawę, że co modelarz to inne farby i technika więc nie trzeba przypominać.

Chodzi o znalezienie jakiegoś standardu np. niska cena/średnia jakość, średnia cena / lepsza jakość, konkretne modele  itp.

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi. 

Ps. Dla zainteresowanych z Opola. W sobotę byłem w practikerze w turawa park, wyprzedawali domalux po dacie przydatności za 5-6 zł, nie były to hurtowe( z 10-15 puszek)  ilości ale może  coś zostało

Edytowane przez ssjuby