MichałM Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) 1. Z takich standardów to TG 180. Dużo ludzi używa i raczej chwalą. 3. Uderz do kolegi RUDI75, ponoć ma najlepsze na forum. 4. A tutaj to już co tylko dusza zapragnie. Tyle ode mnie żeby Cię nie zostawiać z niczym ale myślę że jakbyś dobrze przejrzał forum to znalazł byś odpowiedzi na te te i wiele innych pytań. Zatem odsyłam do działu lurebuilding i czytać, czytać i jeszcze raz czytać... Edytowane 30 Października 2015 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 1. Jeśli chcesz coś z niższej półki to sporo ludzi używa TG180, troszkę wyższa półka H&S Ultra. Osobiście używam hs ultra i złego słowa powiedzieć nie mogę, niewątpliwą zaletą są telfonowe uszczelki. Śmiało możesz czyścić go nitro i innymi rozpuszczalnikami. Dysza nie zapycha się, nie ma problemu z regulacją. 2. Lodówkowiec jest najlepszym rozwiązaniem, nie wiem czy są na rynku sklepowe, które zapewnią taki komfort pracy. Większość jest bardzo głośna. 3.Oczywiście najlepsze są farby od Marcina @Rudi. Z gotowych i dostępnych w sklepach mogę polecić vallejo Air. Dobrze kryją, szybko schną, fajna paleta kolorów 4. Odcienie zieleni, brązu, fioletu, czerwieni, opalizaujące perły, błękietne, czarne...to już Twój wybór. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssjuby Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 ok dzięki za podpowiedzi 1 tutaj tylko chciałbym się dopytać jaki rozmiar dyszy, taki zestaw 0,2 0,3 i 0,5 będzie ok ? 2 na alegro są 2 rodzaje różnica 50 zł jeden z butlą drugi bez tu rozumiem że modelu konkretnego niema ale podejrzewam że z butlą brać ? 3 a pactry cenowo tanie i przede wszystkim większy wybór kolorów z połyskiem, znajomy lakiernik ma mi odkładać lakiery samochodeowe, ktoś testował ? 4 ok tylko pytanie do kolorów czy raczej z połyskiem czy bez znaczenia, matowe wydają mi się mało atrakcyjne i czy odcienie metali złoty itp też idzie kupić jako akryle bo większość widziałem olejnych, zresztą sporo mi zostało po modelach humbrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) 1. Zestaw trzech dysz to raczej budżetowo nie wyjdzie. Najlepiej kup 0,2-0,25. 2.Ze zbiornikiem wyrównawczym 3.Mielismy nie iść w skrajności...pactry są słabe. Samochodowe jeśli będą odpowiednie do areo to super. 4.Bez znaczenia, lakier wszystko wybłyszczy. Edytowane 31 Października 2015 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skryty Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 pactry są godne polecenia, co do zestawu jeśli szukasz niedrogiego, i nie robisz wobków "hurtowo" na początek spokojnie wystarczy Ci coś takiego: http://allegro.pl/mini-kompresor-tlokowy-aerograf-bd130-0-25mm-waz-i5152776978.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam kolegę / kolegów1) uzywam aerografu TG 180 nie mogę nic złego powiedzieć ( na poczatek i przyuczenie sie nadaje )2) kupiłem kiedyś na allego kompresor ( taki mały żołty ) nie polecam jest strasznie głosny i lata po stole jak stonka po oprysku. wiec zrobiłem sam ( butla gasnicy 6 kg, agregat lodówki , zawór bezpieczenstwa .. itp .. wyszło gdzieś około 150 zł nie licząc swojej pracy ,ale jest bardzo dobry , cichy , ze wzgłedu na obawy jakie moze przyjąć cisnienie zbiornik , postanowiłem zmniejszyć cisnienie do 5 atm .3) uzywam farb pactra ( tanie i dobre ) gdy skonczył mi się czarny kolor kupiłem tusz kleslarski akrylowy - pieknie kryje i nie reaguje z lakierem i farbami , nie trzeba rozcienczać dołaczyłem zdjęcie kompresora oraz linka do stronki na ktorej bazowałem i gdfzie nasz kolega wszystko ładnie opisalhttp://majsterkowo.pl/kompresor-do-aerografu/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Samochodowe akryle mniej zapychają dysze niż te wszystkie wynalazki polecane do aero możesz brać w ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Samochodowe akryle mniej zapychają dysze niż te wszystkie wynalazki polecane do aero możesz brać w ciemno ale śmierdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Zależy jakie, wodne nie śmierdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssjuby Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 2. Witam, wyszło na to że kupiłem kompresor TC20t i wygląda na to, że po 3 dniach testów i walki z aero kompresor jest bardzo ok cichy nie grzeje się ani nic 1. Aero tg 180 K, podejrzewam że jest ok ale początki ciężki zapychanie plucie farbą itp .. 3 Kupiłem na próbę kilka pactr i tragedi niema faktycznie idzie je wypłukać wodą zdecydowanie lepiej niż valleyo, co do drugich to pierwsze testy słabo aero cały zawalony i ekspresem wysychają 4. kolorami jakie zakupiłem na początek, podzielę się za jakiś czas bo muszę przetestować Tu kilka porad od kogoś kto miał pierwszy raz styczność z aero , może ktoś uniknie moich błędów( jak coś źle piszę chętnie można poprawiać) :A1. Warto dokupić-opuźniacz do akryli-szklana pipeta-strzykawki i igły -zestaw do czyszczenia takie wycior-ki ( nie mam jeszcze ale wydają się być przydatne, ręczniki i domowe sposoby czasochłonne) - rozpuszczalnik do czyszczenia ten co kupiłem (zmywacz Wamod ) słabiutki, kupiłem jeszcze Neobisol, ale nie testowałem, dam znać czy nie rozwali uszczelek - ołów/ stalowe kulki które wrzucam do słoiczka z farbą aby dobrze wymieszać A2. Zarówno pactry jak i valleyou przy dyszach 0,2 i 0,3 bez rozcieńczenia i opóźniacza nie nadawały się przynajmniej w moim przypadku do malowania ( pluły farbą i szybko zasychały w aero)Do strzykawki z igłą nabieram około 1/3 wody/ następnie opóźniacza 0,5/3 na koniec farba dobrze wymieszana z jakąś kulką ołowiu/metalu w pojemniku 1,5/3 całej mieszaniny ( Uwaga ! to są na razie moje testy i przy czymś takim dopiero dało się pobawić aero bez jakiś mega dużych problemów i nie wiem czy czasem za rzadka farba nie jest ) jak trochę po testuję to napiszę więcej, jak ktoś ma jakieś porady to chętnie zapoznam się Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 gdzie kupiłeś kompresor? Z tego co widzę polski internet raczej milczy na jego temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssjuby Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 to jeden z tych "noname" z allegro, dopiero na kartonie w domu zobaczyłem jaki to konkretnie model https://www.youtube.com/watch?v=wyrxKZlDa30 nie jestem specjalistą w dziedzinie, i jak na domowe potrzeby wydaje mi się być bardzo ok. Jeżeli chodzi o hałas to mniej więcej " wibracje telefonu na biurku x2/x3" nagrzewania się nie zauważyłem delikatnie ciepły po 2-3 godzinach zabawy z przerwami na zmianę farby i czyszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 to muszę o czymś takim pomyśleć. Jak jestem u siebie na wsi to używam zwykłej sprężarki, ale 96 db to to trochę za dużo do bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Stosuję "zloty" aerograf AB 133BM25. Jestem na tyle zadowolony, ze dokupiłem sobie drugi Wadą jest tylko jedna dysza, 0,25 i brak możliwości dokupienia jakiejkolwiek innej. Zaletą - konstrukcja, np. dysza, której nie sposób ukręcić (brak gwintu) Inną zaleta są teflonowe uszczelnienia, niewrażliwe na rozpuszczalniki. Cena też przyzwoita, 120 zł + ewentualna przesyłka.http://www.mojehobby.pl/products/Aerograf-AB-133.html Edyt:Producent poleca, jako "idealny do współpracy z aerografami" kompresor "MINI MA-200". Głośność tylko 52 dB http://www.mojehobby.pl/products/MINI-MA-3000-kompresor-aerograf.html Edytowane 6 Listopada 2015 przez woblery z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Zależy jakie, wodne nie śmierdzą Bartku chodziło mi o samochodwe 2. Witam, wyszło na to że kupiłem kompresor TC20t i wygląda na to, że po 3 dniach testów i walki z aero kompresor jest bardzo ok cichy nie grzeje się ani nic 1. Aero tg 180 K, podejrzewam że jest ok ale początki ciężki zapychanie plucie farbą itp .. 3 Kupiłem na próbę kilka pactr i tragedi niema faktycznie idzie je wypłukać wodą zdecydowanie lepiej niż valleyo, co do drugich to pierwsze testy słabo aero cały zawalony i ekspresem wysychają 4. kolorami jakie zakupiłem na początek, podzielę się za jakiś czas bo muszę przetestować Tu kilka porad od kogoś kto miał pierwszy raz styczność z aero , może ktoś uniknie moich błędów( jak coś źle piszę chętnie można poprawiać) :A1. Warto dokupić-opuźniacz do akryli-szklana pipeta-strzykawki i igły -zestaw do czyszczenia takie wycior-ki ( nie mam jeszcze ale wydają się być przydatne, ręczniki i domowe sposoby czasochłonne) - rozpuszczalnik do czyszczenia ten co kupiłem (zmywacz Wamod ) słabiutki, kupiłem jeszcze Neobisol, ale nie testowałem, dam znać czy nie rozwali uszczelek - ołów/ stalowe kulki które wrzucam do słoiczka z farbą aby dobrze wymieszać A2. Zarówno pactry jak i valleyou przy dyszach 0,2 i 0,3 bez rozcieńczenia i opóźniacza nie nadawały się przynajmniej w moim przypadku do malowania ( pluły farbą i szybko zasychały w aero)Do strzykawki z igłą nabieram około 1/3 wody/ następnie opóźniacza 0,5/3 na koniec farba dobrze wymieszana z jakąś kulką ołowiu/metalu w pojemniku 1,5/3 całej mieszaniny ( Uwaga ! to są na razie moje testy i przy czymś takim dopiero dało się pobawić aero bez jakiś mega dużych problemów i nie wiem czy czasem za rzadka farba nie jest ) jak trochę po testuję to napiszę więcej, jak ktoś ma jakieś porady to chętnie zapoznam się PozdrawiamJa mam dysze 0.2 i nie potrzebuje rozcieńczać vallejo, bezproblemowo malują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Mi również chodzi o lakiery samochodowe Dokładnie są to wodnorozcieńczalne lakiery samochodowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssjuby Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Z tymi vallejo bez rozcięczenia sprawdzę i dam znać, ten pierwszy raz co malował em było po pctrze Może Slabo domyte i słabo wymieszana mogła być. Ktoś może próbował przed malowaniem woblerow, przygotować sobie kilka kolorów w osobnych strzykawkach co by za za każdym razem ze słoiczków nie tankowac i dodawać opiniach czy tam rozcięczac jak trzeba ? Zakładam ze taka farba powinna w strzykawce wytrzymać kilka dni o ile nie tygodni, ktoś się tak bawił ? Bo i dozowanie bardzo wygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssjuby Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Wobler z Bielska, co do kompresora to obstawiam ze to mój jedynie różni się butla 3 L co w praktyce daje to ze nie chodzi on ciągiem bez przerwy i możliwe ze się tak szybko nie grzeje ze względu na przerwy, i chyba tyle. A i taka nabyta butla to chyba 1-2 minuty ciągłego malowania bez przerwy i znowu nabija butle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Mi również chodzi o lakiery samochodowe Dokładnie są to wodnorozcieńczalne lakiery samochodowe.a gdzie sie w takie cuda zaopatrujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 a gdzie sie w takie cuda zaopatrujesz?A w takie cuda to u mnie. Maluję tymi farbami w domu,czasem nawet 100 woblerów dziennie i żona nie marudzi,a nos ma wrażliwy. Te akurat nie śmierdzą, ale rzeczywiście nie których firm walą strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Marcin, doszły mnie słuchy że już nie prowadzisz sprzedaży farb...chyba jakaś plotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Marcin, doszły mnie słuchy że już nie prowadzisz sprzedaży farb...chyba jakaś plotka?Coś tam jeszcze da radę załatwić, ale nie w takich ilościach jak do nie dawna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 CześćKupiłem sobie na gwiazdkę aerograf i kompresor z adlera. Podobno niezły sprzęt. Jaki byłem ucieszony .. do tego zestaw farb vallejo air mmmm.... już nie mogłem się doczekać testów (pierwszy kontakt z aero) jestem po 3 godzinach walki i zaraz jak mnie ... strzeli to wypieprzę to wszystko przez okno. Kurde godziny spędziłem w necie czytając, nie idzie tym k...wa malować i już. Jak za gęsta farba nie idzie i wszystko zaboblone zapchane zaschnięte już po minucie, czyszczenie, jak za rzadkie to powietrze zdmuchuje farbę z wobka nawet przy 0.8 atm. Ja nie ogarniam. Reguluję ciśnienie, kombinuję z farbami i nic wszystko do dupy. Mam dość, może ktoś kupi to tałatajstwo za pół ceny? ???? o co chodzi z tym ciśnieniem, że zdmuchuje farby z wobka? Podobno vallejo air nadają się prosto z butli? Jaki ciśnienie wtedy? Prosto z butli 2.5 atm idzie ale troszkę kaszka się robi i za minutę już nie maluje. Jeszcze jakieś paprochy się robią przy myciu coś się waży chyba, zmywacz wamodu używam i nitro. Aha, i spust powietrza przestał odskakiwać i non stop dmucha nawet po wyczyszczeniu całkowitym. Masakra ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Nie nauczę Cię malować aerografem poprzez ekran. Właściwego doboru gęstości farb i ciśnienia powietrza.Tak samo, jak nie nauczę Cię malowania pędzlem, tylko opowiadając o tym. Nie potrafię.Może ktoś inny.Natomiast mogę Ci poradzić, byś nawiązał kontakt z modelarzami. Może znajdziesz w pobliżu jakiś sklep dla modelarzy? Jeśli ktoś doświadczony dokładnie obejrzy Twój zestaw, to bardzo prawdopodobne, że szybko wszystkie problemy zostaną rozwiązane. Z mojego doświadczenia, zanim nauczysz się właściwie operować ciśnieniem, należy wcześniej właściwie dobierać gęstość i lepkość farby. Najłatwiej poprzez ćwiczenia i nie na woblerach, ale na kartkach papieru. Lepsze będą te gładkie, po których farba ścieka, bo to wierniej oddaje warunki, w jakich przyjdzie Ci malować w przyszłości. Nie poddawaj się. Malowanie aerografem to frajda, gdy się już nauczysz. A na początku wszystko jest trudne. Zwykłego chodzenia człowiek uczy się cały rok 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki za dobre słowo, tak to racja. Ja nawet uczyłem się chodzić 2 razy. Pierwszy raz zajęło mi to 11 miesięcy, za drugim, po wypadku tylko 2.???? pozdrawiam, idę eksperymentować. Myślałem że trochę łatwiej pójdzie, tym bardziej że z puchy osiągnąłem już całkiem niezły poziom. Teraz miało być łatwiej. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez flygobius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi