Skocz do zawartości

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

Waci, Szpiegu

możecie podać więcej szczegółów na temat tej modyfikacji łukowiaka ? Gdzie można zamówić taką mod. a może samemu da się wykonać ?

Hmm - a co tu pisać - są dwa modele łukowiaka - ze zbiorniczkiem z boku i z góry. Ten z góry jest fabrycznie przewidziany sprzez producenta do używania strzykawek - IMHO - świetny pomysł.

Pozdrawiam

Paweł

Przerabiać na Łukowiaka nie warto, lepiej kupić u producenta. Masz serwis i gwarancję. Sam jakiś czas temu nabyłem na Allegro Łukowiaka na strzykawkę w kiepskim stanie. Serwis kosztował mnie 40 zł + przesyłka. Ale było warto, nie mam już gumowych uszczelek, tylko teflonowe,oczywiście nie obyło się bez wymiany iglicy i dyszy.

Sprzęt na lata oczywiście przy odpowiednim traktowaniu.

Po pierwszych próbach z farbkami jestem z niego bardzo zadowolony.

Jeśli można to dajcie jakieś namiary na tego producenta łukowiaka właśnie zaczynam szukać jakiejś w miare solidnej zabaweczki i w miare za rozsądne pieniądze :lol: Jeszcze jedno pytanko jak sobie poradzić z takim fantem- otóż z nowym rokiem moja administracja zrobiła mi niespodziankę i zmieniła napięcie w piwnicy gdzie troczę strugam z 220V na 110V mój kompresorek tak wypieszczony poszedł w kąt -jak temu zaradzić

Witam,

Z piwnicą to współczuję - ale na to też jest sposób. Oficjalny czyli podlicznik i własne 220. Przejście na 110 V zazwyczaj jest realizowane przez włożenie na wej. instalacji diody połówkowej i po sprawie. Sprawa niewielka i mieści się w puszce. Ale lepiej załatwić to oficjalnie bo grzebanie w cudzej instalacji niezgodne z prawem i można mieć nieprzyjemności.

Kontakt do Łukowa:

Aero Laboratorium Mechaniki Precyzyjnej Andrzej Goławski

ul.Siedlecka 29,

21-400 Łuków tel.: 025 7982370

Jak będzie problem z kontaktem to na priv mogę podać komórkę.

Dzięki za pomoc dzisiaj już próbowałem się dodzwonić ale chyba troszeczkę za późno, jutro spróbuję, a z piwnicą nie chcą w ogóle ze mną rozmawiać w administracji a z 5 piętra trochę za daleko ciągnąć kabel, muszę chyba pójść w łaskę do sąsiada z parteru, albo szukać jakiegoś kompresorka na mniejsze napięcie.

@RomanG napisał

Dzięki za pomoc dzisiaj już próbowałem się dodzwonić ale chyba troszeczkę za późno, jutro spróbuję, a z piwnicą nie chcą w ogóle ze mną rozmawiać w administracji a z 5 piętra trochę za daleko ciągnąć kabel, muszę chyba pójść w łaskę do sąsiada z parteru, albo szukać jakiegoś kompresorka na mniejsze napięcie.

Nie ma potrzeby ciągnąć kabli wystarczy że masz światło w piwnicy i kupisz sobie rozgałęźnik wkręcisz w miejsce żarówki i po kłopocie.Oczywiście nie jest to zbyt legalne :unsure:

Tu masz link do aukcji takiego rozgałęźnika:http://www.aukcja.interia.pl/show_item.php?item=295875963

• 2 miesiące temu...

Witam,

Mam pytanie, czy do aerografu można stosować lakiery poliuretanowe, a konkretnie domalux? Jeżeli tak to jaki aerograf byłby najlepszy do tego celu?

Pzdr.

Tarłoś

Nigdy nie stosowalem ale wydaje mi sie ze mozesz zapchac dysze i bedzie problem,chyba ze bardzo rozcienczysz lakier, ale ja i tak bym sie bal. Jesli chcesz lakierowc woblery prostsza i szybsza jest metoda przez zanurzanie woblera w lakierze.

Witam

Wiem woblery przez zanurzenie ale ja nie będę malował woblerów , tylko inne rzeczy - a tych skolei nie da się zanurzyć.

Czyli teoretycznie mocno rozcięczonym domaluksem da się pomalować?

A aerograf też pewnie musi być solidny - tzn metalowy?

Pzdr.

Tarłoś

• 1 rok później...

200 PLN to rozsądna granica. Pamiętaj też, że będziesz potrzebował części zamiennych. Łuków ma też bardzo ciekawie rozwiązane podawanie farby, bo jako pojemników używa się uciętych strzykawek - można więc mieć kilka pojemników z farbą i jeden z rozpuszczalnikiem do płukania - łatwość zmiany koloru (nie trzeba płukać pojemnika i areografu). Za 100 PLN można coś tam znaleźć, ale raczej nie warto.

Pozdrawiam

Paweł

teraz to są czasy na tej aukcji znalazlem kompresor za jakies 300 zł jeszcze jakieś 4 5 lat temu kosztował by pewnie z 600 zł a i tak najlepszym rozwiązaniem było zrobienie kompresora samemu, a za te pieniądze o których mowisz i tak bym wolal kupić łukowiaka niż chińszyzne