Skocz do zawartości

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie działania spustu.

Aerograf Adlera który kupiłem jako pierwszy w życiu bardzo powoli odbija spust a czasami nawet się przycina...

Jest to nowy aerograf i chyba nie powinien tak działać?

Rozkręcić go czy lepiej będzie skontaktować się z sklepem w sprawie jakiejś reklamacji?

Mam takie same objawy przy TG180, jeśli za mocno dokręcam iglicę. 

post-48299-0-95087600-1458035249_thumb.jpg

Po pierwszej godzinie z aero w ręku mam takie pytania i uwagi...

Czy podczas malowania zbiorniczek powinien tak "kipieć"?

post-59720-0-86542700-1458168364_thumb.jpg

i co robię źle że czasami robią się takie zacieki? za dużo powietrza czy farby?

post-59720-0-30330900-1458168649_thumb.jpg

Był to mój debiut z pitoletem :P więc liczę na srogie lanie i jeśli jest jakiś tutorial krok po kroku jak zacząć z aero to bym poprosił...

(...)

Nie.

Prawdopodobnie przytkana dysza.

Zbyt rzadka farba na tą ilość powietrza. Trzeba spróbować z trochę większej odległości, lub zmniejszyć ciśnienie, lub gęstsza farba ;)

attachicon.gifaeo.jpg

attachicon.gif20151214_1801221.jpg

Był to mój debiut z pitoletem :P więc liczę na srogie lanie i jeśli jest jakiś tutorial krok po kroku jak zacząć z aero to bym poprosił...

Co do bąbli to taki objaw mam gdy nie dokręcona jest dysza 

Ja odkręcam nakrętkę mocującą iglicę, wlewam do zbiorniczka rozcieńczalnik do akryli - może być płyn do mycia szyb koniecznie z alkoholem, i pociągam za iglicę pulsacyjnie, naciskając jednocześnie na spust. Jeżeli to nie pomoże, trzeba odkręcić dyszę i przeczyścić ją igłą lub iglicą ale ostrożnie. Tępą stroną iglicy należy też przekłuć kanał wzdłuż całego aerografu - pozbędziesz się w ten sposób resztek zaschniętej farbki.

Jeżeli zdarzy się jakieś przyschnięcie przy malowaniu, gdy masz farbkę w zbiorniczku, można zrobić cofkę przez zatkanie palcem dyszy i naciśnięcie spustu wraz z  jego odciągnięciem. Powstaną wtedy w zbiorniczku pęcherzyki powietrza.

Edytowane przez muddler

Odtykanie dyszy. Generalnie należy robić to rozcieńczalnikiem. Farby wodorozcieńczalne - woda, rozwodniony płyn do mycia naczyń, alkohol, ew. dedykowany, firmowy rozpuszczalnik. W tej kolejności. Każdy kolejny środek jest mocniej działający (i bardziej kosztowny ;)). Jeśli to nie pomogło, należy odkręcić osłonę dyszy i wyjąć samą dyszę. Prawdopodobnie na zewnątrz dyszy, lub wewnątrz osłony znajduje się jakiś "paproch", który należy usunąć. 

Dobrym sposobem na czyszczenie jest, (zalecane w instrukcji), naprzemienne zatykanie palcem dyszy i swobodne wydmuchiwanie rozpuszczalnika. Jak wszystkiego, również i tej czynności należy się nauczyć - najlepiej poćwiczyć na wodzie. Jest najmniej kłopotliwa w przypadku rozchlapania po ubraniu i podłodze ;) Wodę - o czym już kiedyś pisałem, ale warto przypomnieć - stosujemy wyłącznie demineralizowaną lub destylowaną. "Kranówa" szybko zepsuje farbę, w samym aerografie zostawi osad. Do naszych celów kranowa nie nadaje się.

Ja uzywam od poczatku, zmywacza do paznokci. Tepa iglice, przeznaczylem do czyszczenia kanalu aero jak i dyszy. Koszt zmywacza ok. 1zl. Spirytus salicylowy u mnie nie pomagal, a chyba powinien. Raz zdarzylo mi sie uzyc rozpuszczalnika, no ale to byla glupota, ktora kosztowala mnie 40zl. (nowe uszczelki). 

Dokładnie jest to:
https://www.google.pl/search?q=Aerograf+Adler+MAR+AB133&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjO072PmtLLAhUjw3IKHTIJBAQQsAQIOg&biw=1280&bih=899#tbm=isch&q=Aerograf+Adler+MAR+AB+133

Wdą, a właściwie niedogodnością jest fakt, że posiada tylko jeden rozmiar dyszy - 0,25 mm. Jak poszukasz, za 300 zł kupisz dwa ;)

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Panowie, czy do tego szatana-

post-50550-0-78781800-1461142171_thumb.jpg

będzie właściwa ta końcówka? ed.- przejściówka

post-50550-0-35613900-1461142178_thumb.jpg

Ed. 2 chodzi tylko o spasowanie złączki do kompresora- gwint do wężyka nie ma znaczenia.

Edytowane przez Hesher

No nie wiem. Znając parametry średnicy końcówki wyjściowej, porównać do średnicy prezentowanej końcówki i spróbować to spasować. Nie ma chyba innej rady jak zakupić prezentowaną końcówkę i spróbować spasować. Ostatecznie, gdyby to nie wyszło, to chyba tylko dorobienie poprzez wytoczenie.

Ja kombinowałbym poprzez dobranie wężyka o większej średnicy, (przejściówka giętka) zaciskana na wyjściówkach agregata,(metalowe opaski zaciskowe) a z wężykiem aero, rurką, łączącą oba węże. Najtaniej, bez ponoszenia zbędnych kosztów, ewentualnej straty pieniędzy.

Edytowane przez Harjer

Panowie, czy do tego szatana-

attachicon.gif20160417_214002.jpg

będzie właściwa ta końcówka? ed.- przejściówka

attachicon.gif6133693177.jpg

Ed. 2 chodzi tylko o spasowanie złączki do kompresora- gwint do wężyka nie ma znaczenia.

Wtyk szybkozłączki jest uniwersalny (przynajmniej ja tylko z takimi spotkałem się), zmienia się tylko gwint także powinno spasować :)

• 2 tygodnie później...

Panowie pytanie padało w tym wątku przeglądałem wnikliwie ale pomóżcie :)
Potrzebuje zakupić aero coś dokładnego w miare :)
budżet to około 300 zł , coś sprawdzonego bym poprosił i napewno ze śrugką z tyłu :)

Patrzałem na Iwate Neo CN ale nie ma śrubki i budżet ciut większy. Macie coś sprawdzonego ??

Aerograf Adler MAR AB 133.

Zalety - samocentrująca dysza (nie ukręcisz wkręcając ;)), teflonowe uszczelki, w budżecie zakupisz dwa i jeszcze małe co nieco zostanie :)

Wady - dysza 0,25mm. Wyłącznie jeden rozmiar.

• Like 1