Skocz do zawartości

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

Rekomendowane odpowiedzi

http://sklep.skleptechniczny.pl/kompresor-aerograf-skleptechniczny,3,19958,24056     witam, czy to dobry wybór na pierwszy aero? :)

Witam . Kolego jak masz możliwość zapytania się w sklepie ile decybeli ( hałas) ma takowy kompresor będzie fajnie. Mi się wydaje , że jest on tłokowy,  wiec będzie tarabanił ( ale nie jestem pewien / nigdy nie miałem możliwość obejrzenia takiego ). Ja mam lodówkowca i jestem bardzo zadowolony. Pewnie koledzy którzy mają taki zaraz się wypowiedzą 

Cichy to on nie jest za taką kasę to można zbudować zacnego lodowkowca a jak nie czujesz się na siłach to poprostu kupujesz mały kompresor 6l koszt max 200zl wywalasz silnik bo głośny a zamiast niego podpinasz agregat. Masz wszystko gotowe ja tak pracuje nabija mi do 8bar i sam się wyłącza a najważniejsze że panuje cisza i zbiornik atestowany.

• Like 1

Wydajność

20-23 [l/min]

Moc

125 [W]

Ciśnienie maksymalne

6,0 [bar]

Rodzaj

tłokowe

Absolutnie nie

Kiepska wydajność(agregat z najmniejszej lodówki będzie miał większą), tłokowy - a więc głośny.No i cena ...

Dokładnie . za 444 zl to zmontujesz lodówkowca , kupisz farby , aerograf , lipę i kilka jeszcze pierdół potrzebnych do tworzenia zacnych arcydzieł :P

To pędzelkiem(gąbką,szmatką,wykałaczką,dziecinnymi pieczątkami) szybciej pomalujesz.

I nie żartuję.Aerograf ma sens jeśli malujesz kilkadziesiąt czy więcej woblerków.Ale nie 3-4...

Dużo czasu traci się na mycie aerografu...

• Like 1

Te kompresory wcale nie są takie głośne, spokojnie można malowac w mieszkaniu jesli do małych serii woblerków to da rada.

Kwestia trwałości to już inna sprawa w tym wzglądzie lodówkowiec jest nie do pobicia, ale całkowicie CIę rozumiiem, ze nie masz 

chęci, czasu czy zdolności do robienia lodókowca, też tak mam  :)

Edytowane przez robimax

• 2 miesiące temu...

Może znajdzie się jakiś spec na forum :) jaki olej do kompresora na agregacie lodówkowym . Pytałem zaprzyjaźnionego chłodniarza . Polecił olej , ale powiedział ze oleje stricte chłodnicze są przygotowane do współpracy z konkretnymi czynnikami chłodniczymi . I zapewne syntetyczny silnikowy wytrzymał by okres znacznie dłuższy zachowując max właściwości . Miał ktoś z tym styczność ?

Kompresor to Harde & Steenbeck HTC 50A .

Odnośnie aerografu...Jakiś czas temu zakupiłem z ciekawości owo "cudo" https://www.aliexpress.com/item/On-Sale-High-Quality-Aluminum-Alloy-Magic-Mini-Spray-Gun-Sprayer-Air-Brush-Painting-Paint-Tool/32692639764.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.Wyq1aB

Moim zdaniem jest to TG-130.

Dysza 0,3 (inne średnice można dokupić osobno)brak jedynie wężyka.

Maluje bardzo przyzwoicie i na początek przygody "malarskiej" w zupełności wystarczy.

post-61726-0-24420100-1502017529_thumb.jpg

post-61726-0-89403700-1502017548_thumb.jpg

Zdjęcie z Ali...

post-61726-0-38807100-1502017741_thumb.jpg

Edytowane przez Loco

Mam sam kompresor bez butli, czy to wystarczy na początek do malowania?

Tak. Będzie mniej wygodnie ale da się. Sam zaczynałem malowanie aero od zwykłego kompresora z lodówki bez butli tylko z filtrami i dawał radę [emoji6]

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy tego typu kompresor będzie nadawał się do malowania? 

https://www.topmarket.pl/product/show/2236.html?NORMA

Zgrabny, tani, ale nie wiem czy różni się jakoś od tych opisanych jako modelarskie. 

Na allegro są też te brzydaśne ale może lepsze. Jakieś doświadczenia?

http://allegro.pl/kompresor-aerografu-z-butla-3l-oryginal-as-186-i6871646605.html

Witam. Pewnie, że będziesz mógł mini malować. Mają zbiornik wyrównawczy wiec będą podawać równo powietrze, . Nigdy takimi nie malowałem i nie miałem kontaktu z uruchomionym więc ile hałasu robią to nie wiem. Z tego co się orientuje  to  tłokowe kompresory robią troszkę hałasu . Wszystko zależy w jakim miejscu malujesz ( dom , garaż , piwnica itp. ) Myślę ,że za tą cenę kupisz lodówkowca :). ja zrobiłem i powiem Ci, nic lepszego nie ma :) wyszło mnie okolo 150 zl ( same części ) 

• Like 2

A ja uzywam tego z pierwszego linku od ponad roku, tez spokojnie daje radę, jest głośniejszy od tego drugiego, ze o lodówkowcu nie wspomnę ale tragedi nie ma, nikt z domowników się nie skarży jak maluje, Napewno nie jest to kompresor do wielko-seryjnego malowania, ponieważ tego typu kompresory mają czas pracy 25% tzn jesli kompresor pracuje (ładuje butle) 2,5 min a tyle jak pamiętam pompuje od 0 do 8bar

to póżniej 10min musi odpoczywać.Potem juz trwa to krócej bo gdy ciśnienie spadnie do 6 bar to ponownie sie włącza i dobija do 8. Ja żadko maluję serię wieksza niz 10 wobków dlatego robie sobie taki myk. Jak mi dobije do 8bar, to poprostu go wyłaczam, ciśnienie na aero mam ustawione na około 1,8bar wiec do wykorzystania mam ponad 6bar bo kompresor się nie uruchamia jak ciśnienie spadnie do 6. Mam 2,5min "hałasu" i potem 15-20 min spokojnego malowania.