Skocz do zawartości

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletuje sprzęt do malowania i mam pytanie czy brać ten lodówkowiec za 150 zł czy szukać czegoś innego bo na allegro za takie pieniądze to chyba prócz głośnego chinczyka nic nie dostane?

https://www.olx.pl/oferta/sprezarka-z-agregatu-od-lodowki-do-aerografu-CID628-IDoe4Qc.html

Niedostępne ogłoszenie :(

Nie doczekałem się odpowiedzi, więc pojechałem i kupiłem lodówkowca za 150 zł wiec usunał już ogłoszenie:D działa fajnie cichutko chodzi, butla duża wiec chyba się opłacało, spokojnie pompuje do 6 bar ;) farby juz zamówione, jeszcze aerograf i można powoli trenować heh  :D

post-57976-0-72662900-1516996219_thumb.jpg

• Like 3

I dobrze zrobiłeś.

Czy jest wyłącznik ciśnieniowy? Jak nie ma to warto zamontować.Agregat potrafi znacznie więcej niż 6 bar ciśnienia dać.

Dał mi do ręki wyłącznik ciśnieniowy że jak chcę to żebym sobie zamontował no i oczywiście to zrobię, no mówił ze raz do 8 barów nabił to jeden z filtrów powietrza się zdeformował  heh, z tego co mówił to jest to solidna butla gaśnicza górnicza i więcej wytrzyma niż taka zwykła ale żeby nie było to ten wyłącznik założę ;)

• Like 1

Bez wyłącznika ciśnieniowego masz w domu uzbrojoną bombę. Nie przesadzam. Kompresor jest cichy, więc nie słychać gdy pracuje, a może sprężyć powietrze do naprawdę sporych ciśnień. Wiem, bo znajomy testował dużo mniejszy agregat wymontowany z niewielkiego klimatyzatora, podłączył go do 50 litrowej butli od gazu technicznego (CO 2). Rano gdy wszedł do warsztatu, ciśnienie gazy było tak wysokie, że głównym problemem było, jak rozszczelnić układ, by całość nie eksplodowała. Wybuch butli z propan-butanem może rozerwać pół domu, tu szkody mogą być jeszcze poważniejsze. 

Do malowania aerografem nie zdarza mi się stosować ciśnienia powietrza powyżej dwie atmosfery, a często przy precyzyjnym malowaniu detali ciśnienie jest poniżej jednej atmosfery. Nie wygłupiaj się z testowaniem zestawu ośmioma barami, to za dużo na potrzeby malowania aerografem.

• Like 2

Panowie proszę o pomoc.
Potrzebuje ten zawór z jeszcze jednym wejściem.
Mam oryginalny kompresor z butlą 50 litrów i chciałbym w tym miejscu podłączyć jeszcze agregat lodówkowca. W ten sposób dzięki jednemu zbiornikowi chciałbym mieć kompresor z lodówkowca.

Jak nazywa się ten zawór ??
Czy istnieje w ogole takie z jeszcze jednym wejsciem ??

post-55161-0-31186100-1517317964_thumb.jpg

Edytowane przez radekc1991

To pokaże jak to ogarnelem .

Wstawiłem trójnik przed zawór, z drugiej strony jakieś przejściówki aby dopasować wszędzie gwint i szybko złączka do podłączania kompresora.

Jedyny myk co trzeba zrobić to od zasilania silnika kompresora dać zasilanie na lodówkowca. A na jednym z przewodów zasilających silnik główny kompresora dać włącznik 1/0 by można sobie decydować kiedy rozłączać oryginalny głośny silnik ????

post-55161-0-23057000-1518022317_thumb.jpg

post-55161-0-33620800-1518022324_thumb.jpg

• Like 3

• 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

Dobra co prawda nie używałem tego chinola,bo to typowy chinol, tylko zrobiony dla fine.Napewno da radę ale wiem jedno "za chwilę" bedziesz szukał czegoś lepszego więc warto od razu kupić podstawowego H&S i masz z głowy.Plusem H&S jest łatwo dostępna szeroka gama części zamiennych,czego przy chinolach nie uświadczysz.Polecam H&S mam dwa używam i Ultrę i Infiniti i nie chcę nic więcej.