Skocz do zawartości

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

Rekomendowane odpowiedzi

skądże! -Iwata, Badger, Hansa... i wiele innych. Całe multum NO NAME. Sęk w tym, że akurat H&S produkuje w Niemczech swe produkty i jest cała masa części zamiennych, a ich pistolety są tak skonstruowane, że praktycznie cię przeżyją. Większość używa h&s a reszta chińczyków. O chińczykach nie da się nic powiedzieć, bo jakość nie jest powtarzalna, większość będzie wystarczająca aż zanadto. Produkty innych marek są odrobinę tańsze ale zakup nowej igły już staje się problemem. :)

Ja mam AZTEK i jest ok ale modlę się by się nie zepsuł bo już nie produkowany...(brak serwisu, części)  NIE polecam. Kosztował więcej niż H&S.

Czyli rozumiem że wszystko inne poza H&S jest do......niczego i nie warto kupować nawet na początek...??

Nie, są bardzo dobre. Mój HS leży i się kurzy, Rudiegio (mistrz lakiernictwa, tzn. Ma tytuł mistrzowski), HS leży i się kurzy. Malujemy pekińczykami, on TG180, ja TG207, który kosztuje chyba z 5 dych :)

• Like 3

Zaczynałem od takiego:

https://allegro.pl/oferta/pistolet-lakierniczy-k-3-do-zaprawek-0-5mm-200ml-6557780200

Ostatnio używałem takiego:

https://allegro.pl/oferta/aerograf-pistoletowy-dysze-0-3-0-5-mm-waz-1-8m-10048730311

Przy większych malowaniach o niebo wygodniejszy od tych o tradycyjnej budowie. Któryś TG też mam.

Z żadnym nie było większych problemów, jeśli sam nie zrobiłem błędu, że np. farba została i zapomniałem hahaha

W tym pistoleciku pękła sprężyna od spustu, ale dorobiłem bez problemu , Śmiga...

W K-3 skrzywiłem iglicę, ale przy tej cenie to nawet nie było sensu naprawiać - przyszedł nowy. A samo malowanie bez problemu - regulacja cisnienia, wydatku farby, więc czego chcieć więcej? No może przy tej dyszy potrzebuje więcej powietrza, ale wtedy miałem dużą sprężarę tłokową...

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Czyli rozumiem że wystarczy mi dokupić sam aerograf a kompresor ustawić pracę na 2 bary i powinno śmigać jak malinka [emoji3]? Czy coś muszę kombinować jakieś redukcję itp?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

To czy redukcja będzie potrzebna musisz zobaczyć sam. Wężyki aero mają zazwyczaj(przynajmniej ja takie mam) końcówkę z gwintem 3/8 cala. Więc niewykluczone, że będzie potrzebna. Ciśnienie - to wyjdzie w malowaniu. Zależy od farby, zależy od efektu który chcesz uzyskać. Odwadniacz - przy farbach akrylowych jest zasadniczo niepotrzebny. Przy innych nie wiem.

• 3 tygodnie później...