Skocz do zawartości

Aerograf w pytaniach i odpowiedziach

Rekomendowane odpowiedzi

Może masz złe farby, nie wszystkie się nadają.

Albo zapchana dysza.

Albo strzelił oring.

Albo zła dysza przy złej iglicy.

Albo igła się nie cofa i trzeba ją dokręcić.

Albo... coś jeszcze by się znalazło :D Mówiłem ostrożnie i uważaj!!!

Zrób drzazgę z wykałaczki i od wewnątrz przeczyść dysze (nie rób tego szpilką czy innym twardym czymś). W tym aero zapychały mi się dysze jak rozcieńczałem farby wodą. Efekt - słabe ciśnienie na wylocie. Ja gwinty uszczelniam skrawkiem taśmy teflonowej do rur.

Spróbuje jeszcze z tą 0.2, całą noc moczyła się w acetonie ;)

Po nocnym moczeniu :D :D ;) powinno się poprawić. Spróbuj odkręcić wężyk od aero i dmuchnąć bezpośrednio w dyszę, w "odwrotną " stronę, czyli od cieńszego końca. Potem odwrotnie. Jeśli to nie pomoże, możesz spróbować ostateczności, czyli siłowego przepychania. Rozplatasz kawałek miedzianej linki elektrycznej (linka, nie drut) i próbujesz przepchać otwór. Taki 2 cm kawałek powinien starczyć. Miedź jest na tyle miękka, że nie powinna uszkodzić dyszy. Powodzenia.

• Like 1

Ano teraz spokojnie ogarnełem co napisałem i już sprostuję:) Dysza swoją drogą. Nakrętka z otworem przez który wystaje iglica i końcówka dyszy wymaga czyszczenia. Ten mały otworek chociaż czasem wydaje się czysty ma jakiś osad i to bezpośrednio powinno być przyczyną małego ciśnienia ;)

Niektóre farby mają w sobie drobinki itp. skrzepki, których prawie nie widać gołym okiem. Lub gęstość nie ta. Sprawdź też końcówkę dyszy pod lupą czy jest idealnie prosta i czy jest dobry prześwit. U mnie pluł, przerywał itp. jak lekko zagięta dyszka była :)

Edytowane przez wobler129