Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird cena ?

CLAUDIO

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
zapomnij o Down Scan/Down Imaging to czysto marketingowy badziew, Structure Scan/Side Imaging to już co innego

Czy to czy inne, cos musze  chyba kupic na wiosne bo idzie lodka juz do Mnie :) .@bazylos mowisz , ze StructurScan lepszy!?Podaj jakies konkrety bo jestem ZIELONY w tym temacie i za wszystko bede bardzooo wdzieczny.

• 0
 .@bazylos mowisz , ze StructurScan lepszy!?Podaj jakies konkrety bo jestem ZIELONY w tym temacie i za wszystko bede bardzooo wdzieczny.

nie lepszy, nie gorszy, tylko inny. downscan to zwykle echo z inna czestotliwoscia (wieksza rozdzielczosc) i "trojkatem" zamiast stozka (co imo jest raczej wada niz zaleta). rozdzielczosc ok, ale warto miec lupe na lodce gdy nie dysponuje sie 7/8 calowym ekranem. opinie mam podobna do bazylossa.

sidescan jest inny, bo skanuje w "bok" i dostajesz "georeferencyjny" obraz. czyli skan kilkanascie/kilkadziesiat metrow w lewo i prawo, odnajdujesz klode, skaly or sth, zaznaczasz i plyniesz. nie wspominajac o hds'ach gen2 i nanoszeniu tego na mape live. jest google, youtube, mozna poszukac i porownac. natomiast od dsi zdecywanie wolalbym hds'a- raz ze uzywka gen1 wyjdzie taniej, to i o lss mozna rozbudowac w przyszlosci, a i mozliwosci standardowego echa wieksze (mapy, zrzut loga na karte, etc).

i garaż do trzymania tego ustrojstwa ;)

niedlugo cos wymysla, bo siedzenia na rufie zaczynaja tracic racje bytu ;) 360, kotwice ala minnkota talon (najczesciej 2). jedno im trzeba przyznac: potrafia sie bawic :) zazdroszcze rynku, cen, zabawek, ilosci slipow i wody...  ech...

Edytowane przez nrt80

• 0

Czy lepszy SS Lowarance czy SI Humminbirda to już temat na mniej obiektywną dyskusję

ja mówię, że obrazowanie DS Lowarance czy DI Humminbirda, a obrazowanie SI/SS to zupełnie inna wartość użytkowa

i w praktyce badziej przydatne jest klasyczne skanowanie stożkiem 83/200 niż DS/DI

• 0
Czy lepszy SS Lowarance czy SI Humminbirda to już temat na mniej obiektywną dyskusję

ja mówię, że obrazowanie DS Lowarance czy DI Humminbirda, a obrazowanie SI/SS to zupełnie inna wartość użytkowa

i w praktyce badziej przydatne jest klasyczne skanowanie stożkiem 83/200 niż DS/DI

ja również o tym, ale mniej politycznie. fanboyem nie jestem i z rozpędu pisałem o sprzętach Lowrance'a, bo wśród nich się poruszam (tylko i wyłącznie ze wzgl doktorka, format .lcm i biedę w tym zakresie w Humminach)

• 0

po prostu nie kupuj echo wyłącznie z DS/DI np. 788ci HD DI

albo zwykły stożek albo SI (np. 798ci SI, 998c SI) albo SS czyli HDS (HDS gen2) + moduł LSS2 lub Touch Gen2 + przetwornik LSS2 (z LSS1 nie pracuje prawidłowo)

sam używam 798ci HD SI i chwaliłem sobie kompaktowość (wszystko w jednym i jeden przetwornik), jakość sygnału i wysoką rozdzielczość, Lowrance ma jakby minimalnie (ale to bardzo subiektywne i zależy od wielu czynników, min idealne miejsce instalacji przetwornika) lepszy obraz w Structure, ale słabsze rozdzielczości

dla mnie osobiście w Lowrance koszmarem jest ten job twoju mać moduł LSS i konieczność instalacji dwóch przetworników (w przypadku konstrukcji łodzi dostępnych w PL przetwornika LSS na stałe na dnie łodzi), co praktycznie ogranicza wykorzystanie echo tylko do jednej łodzi, moja 798 mieści się w standardowym coverze i przenosiłem ją między pontonem i łódką

obecna wersja przetwornika LSS2 ma 30cm długości ! i w większości wypadków jest bardzo trudny do prawidłowego zamontowania, a to ma kolosalne znaczenie !

sam będę pewnie sprzedawał swoją, bo na wiosnę chcę sobie powiększyć ekranik :) i zakupić 998c SI

Edytowane przez bazyloss

• 0
dla mnie osobiście w Lowrance koszmarem jest ten job twoju mać moduł LSS i konieczność instalacji dwóch przetworników (w przypadku konstrukcji łodzi dostępnych w PL przetwornika LSS na stałe na dnie łodzi), co praktycznie ogranicza wykorzystanie echo tylko do jednej łodzi, moja 798 mieści się w standardowym coverze i przenosiłem ją między pontonem i łódką

dla mnie polskim koszmarem jest konieczność (w zasadzie) posiadania 2 łódek, gdy ktoś bakcyla złapie. mam bajora w okolicy, gdzie jest strefa ciszy i zakaz spalin a wędkowanie umila szum autostrady lub letnie "umcyk umcyk" okolicznych dyskotek.

• 0
mam wrażenie, że nadal nie rozumiesz podstawowej różnicy w zakresie technologii obrazowania ;)

:P chyba mam , ale wole sie dowiedziec od kogos kto mial doczynienia z jednym i drugim systemem! Ale chyba tak jak napisalem wczesniej........

trzeba samemu kupic i dochodzic meteda prob i bledow  <_< .

Pozdro.

• 0

ja swojego czasu coś tam naskrobałem o różnicach i troche nie chce mi się tego powtarzać, ale sama technologia skanowania DS/SS nie różni się tak bardzo, jednak w zakresie obrazowanie juz TAK

dla przypomnienia :

post-50364-0-85838100-1356970726_thumb.jpeg

post-50364-0-97447700-1356970750_thumb.jpeg

post-50364-0-04788500-1356970774_thumb.jpeg

widzę, że mocno pomniejszyło, jak chcesz to mogę Ci wysłać te zrzuty z mojej echosondy na maila w HiRes

na foto1 złożenie Side Imaging i klasyczny stożek 200khz

na SI wyraźnie widać rybę prawdopodobnie sandacz ok. 65cm przyklejony do krawędzi starego koryta

na 2D nie widać pochodzącego od niego łuku czy części łuku, bo ryba jest po prostu poza zasięgiem stożka na tej głębokości

na foto2

Side Imagnig j.w.

na widoku Down Imaging rybę co prawda można dopatrzyć, ale dam rękę obciąć, że większość (w tym ja) mając do dyspozycji tylko widok DI przepuścił by ją "w terenie", dodatkowo trudno okreslic na szybko po której stronie łodzi się znajduje

foto 3 zalana droga żwirowa i różnice w obrazowaniu - chyba nie wymaga komentarza przydatność praktyczna SI w konfrontacji z DI (o 2D już nie mówię)

Edytowane przez bazyloss

• 0

ciekawą opcja jest możliwość przeniesienia trasy do Google Earth - przydatne tam, gdzie mapy są nieaktualne :)

post-50364-0-94011200-1357037705_thumb.jpg

powiększenie tego sandacza

post-50364-0-89970700-1357037770_thumb.jpg

w SI czy SS kluczowa sprawa to czytanie obrazu za pomocą cieni jakie obiekty rzucją w zależności od ich : wysokości nad dnem, wielkości

post-50364-0-60524600-1357037909_thumb.gif

Edytowane przez bazyloss

• 0

Chyba powoli można by zmienić nazwę wątku ;)

trochę CIEMNIEJ czyli trochę JAŚNIEJ - toś więcej o cieniach :

post-50364-0-02634200-1357053830_thumb.jpeg

i wyjaśnienie ciemnej strefy po prawej :

post-50364-0-88735900-1357053859_thumb.jpg

i rola cienia w odczytywaniu obiektów (ryb) nad dnem

post-50364-0-46925400-1357053905_thumb.jpeg

powiększenie widocznej na zdjęciu powyżej ryby około 70cm, na złożeniu wyżej normalny odczyt, niżej specjalnie usunąłem cień

post-50364-0-28369500-1357054103_thumb.jpg

widoczność obiektu chyba nie wymaga komentarza :)