CLAUDIO Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Witam wszystkich . Moze wiecie jaka jest cena tego nowego cudu w PL ?Humminbird degrre sonar ?? Dzieki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Wiele pytań...Ale dwa zasadnicze (dla mnie).1.Ktoś, kto jak ja korzysta z podstawowej (Mark-5x), powinien mimo jeszcze "nie ogarniętej" zmienić szybko bo traci czas?2. Jeśli tak, to przy zalozeniu "zaszyfrowanej wody" [średnia głębokość 20/40m z bardzo nieregularnym dnem (las) zbiornik zalewowy, kłopoty ustaleniem termokliny bo górski to zbiornik...] lepiej stać się posiadaczem czegoś co przypomina powyżej omawiany temat? Przepraszam za niezwiązany z tematem ceny post ale, nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić swoje pytanie.Z góry dzięki za wyrozumiałość i wyjaśnienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) na początek wyobraźcie sobie, że idziecie nocą po powierzchni jakiegoś urozmaiconego terenu zielonego i świecicie na bok latarką "szczelinową" i patrzycie co widzicie zaletą echosondy jest to, że ten szczątkowy/szczelinowy obraz jest z czasie rzeczywistym składany "dodawany" do siebie i tworzy tak jakby kład geometryczny całego spaceru Sonar z bocznym skanowaniem najlepiej sprawdza się na płytkich łowiskach (w odróżnieniu od klasycznego skanowania stożkiem)i jest na takie łowiska wprost idealnym rozwiązaniem, nawet takie 1-2m przy głębszych łowiskach zaczyna się problem ze skalowaniem obrazu, technologia jest nadal OK, ale wtedy przydają się w praktyce duże ekrany, o dużej rozdzielczości, wg mnie min 8" przy odpowiednim ZROZUMIENIU ! sposobu skanowania i obrazowania sonaru bocznego czas jaki potrzeba to rozpoznania łowiska (jak również nawet nauczenia sie posługiwania echosondą) jest nieporównywalnie krótszy w skrócie, po oczywiście po nabraniu pewnego doświadczenia (ale zwykłych echosond trzeba się czasem uczyć latami w różnych warunkach) - nie interpretuje się obrazu tylko go po prostu widzi takim jakim jest aczkolwiek nadal bardzo przydatnym jest posiadanie echosondy z możliwością klasycznego skanowania i kompilacji informacji z tych dwóch "światów" jeśli troche rozjaśniłem i już trochę potraficie sobie wyobrazić na czym to polega - to teraz spróbujcie sobie wyobrazić, że płynięcie wzdłuż rzecznej przykosy (skanujecie na bok) - to nie ma porównania ze zwykłym skanowaniem przepływasz raz - widzisz całą przykosę (nawet jej wyjście ponad wodę, jeśli takie jest), cały układ, różnice głębokości i ryby przy niej podwodny garb - przepływasz od jednej strony, od drugiej i prostopadle do niego i masz cały obraz na echo (nie musisz go sobie składać w głowie z kilkunastu napłynięć pod różnymi kątami jak to jest w klasycznym skanowaniu stożkiem) ".Ktoś, kto jak ja korzysta z podstawowej (Mark-5x), powinien mimo jeszcze "nie ogarniętej" zmienić szybko bo traci czas?" znam ludzi, którzy mimo kilku lat użytkowania (i wcale im inteligencji nie brakuje) jeszcze nie ogarneli Edytowane 1 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CLAUDIO Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Robert 67, nie przepraszaj !PYTAJ bo po to ten watek jest !!! Im wiecej pytan konkretnych tym wiecej ODPOWIEDZI KONKRETNYCH (BAZYLOSS ) i tym wiecej wiemy ! Ja to chyba jak dojdzie lodz do mnie i kupie cos to zaprosze Bazylosa do mnie zeby mi w praktyce to pokazal.STAROSC NIE RADOSC . trochę CIEMNIEJ czyli trochę JAŚNIEJ - toś więcej o cieniach --- Jestem ZA Edytowane 1 Stycznia 2013 przez CLAUDIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 na początek wyobraźcie sobie, że idziecie nocą po powierzchni jakiegoś urozmaiconego terenu zielonego i świecicie na bok latarką "szczelinową" i patrzycie co widzicie zaletą echosondy jest to, że ten szczątkowy/szczelinowy obraz jest z czasie rzeczywistym składany "dodawany" do siebie i tworzy tak jakby kład geometryczny całego spaceru Sonar z bocznym skanowaniem najlepiej sprawdza się na płytkich łowiskach (w odróżnieniu od klasycznego skanowania stożkiem)i jest na takie łowiska wprost idealnym rozwiązaniem, nawet takie 1-2m przy głębszych łowiskach zaczyna się problem ze skalowaniem obrazu, technologia jest nadal OK, ale wtedy przydają się w praktyce duże ekrany, o dużej rozdzielczości, wg mnie min 8" przy odpowiednim ZROZUMIENIU ! sposobu skanowania i obrazowania sonaru bocznego czas jaki potrzeba to rozpoznania łowiska (jak również nawet nauczenia sie posługiwania echosondą) jest nieporównywalnie krótszy w skrócie, po oczywiście po nabraniu pewnego doświadczenia (ale zwykłych echosond trzeba się czasem uczyć latami w różnych warunkach) - nie interpretuje się obrazu tylko go po prostu widzi takim jakim jest aczkolwiek nadal bardzo przydatnym jest posiadanie echosondy z możliwością klasycznego skanowania i kompilacji informacji z tych dwóch "światów" jeśli troche rozjaśniłem i już trochę potraficie sobie wyobrazić na czym to polega - to teraz spróbujcie sobie wyobrazić, że płynięcie wzdłuż rzecznej przykosy (skanujecie na bok) - to nie ma porównania ze zwykłym skanowaniem przepływasz raz - widzisz całą przykosę (nawet jej wyjście ponad wodę, jeśli takie jest), cały układ, różnice głębokości i ryby przy niej podwodny garb - przepływasz od jednej strony, od drugiej i prostopadle do niego i masz cały obraz na echo (nie musisz go sobie składać w głowie z kilkunastu napłynięć pod różnymi kątami jak to jest w klasycznym skanowaniu stożkiem) ".Ktoś, kto jak ja korzysta z podstawowej (Mark-5x), powinien mimo jeszcze "nie ogarniętej" zmienić szybko bo traci czas?" znam ludzi, którzy mimo kilku lat użytkowania (i wcale im inteligencji nie brakuje) jeszcze nie ogarneli Nie wiem czy sobie na starość z tym poradzę .Świecąc w nocy latarką wizualnie uzyskuję płaski obraz tego po czym stąpam a wyobraźnia, ostrożność... i wreszcie realia...iiii łup na cyce . Na razie ( bo jeszcze w tym sezonie) pooglądam świat pod wodą na tym ekranie jaki posiadam Później chyba nie wytrzymam i zafunduję sobie 3-D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Robert 67, nie przepraszaj !PYTAJ bo po to ten watek jest !!! Im wiecej pytan konkretnych tym wiecej ODPOWIEDZI KONKRETNYCH (BAZYLOSS ) i tym wiecej wiemy ! Ja to chyba jak dojdzie lodz do mnie i kupie cos to zaprosze Bazylosa do mnie zeby mi w praktyce to pokazal.STAROSC NIE RADOSC . trochę CIEMNIEJ czyli trochę JAŚNIEJ - toś więcej o cieniach --- Jestem ZA Nie zapomnij że, mam bliżej do Ciebie niż Bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 jaka tam starość, ja dziś nie potrafie obsłużyć pralki automatycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) trzeba było wcześniej, bo wczoraj zrobiłem rezerwację na Grecję Edytowane 1 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 jaka tam starość, ja dziś nie potrafie obsłużyć pralki automatycznej Eee, no ja młynek do kawy obsługuję perfekcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CLAUDIO Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Ja ani pralki ani mlynka .@Robert 67 moze masz i blizej ,ale chyba mniej wiadomosci o echosondach @Bazylos to po grecji pprzylecisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) jak będziecie mieli już jakieś bardziej konkretne pytania to służę w miarę moich możliwości pomocą Edytowane 1 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
CLAUDIO
Witam wszystkich . Moze wiecie jaka jest cena tego nowego cudu w PL ?
Humminbird degrre sonar ??
Dzieki wielkie.
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi