Skocz do zawartości

Sznur do suchara.

Kamil Z.

Rekomendowane odpowiedzi

No i zrobił ze mnie tyrana co się tylko czepia :D A jak się by się wczytał, to by zauważył, że równolegle ze mną kilka osób na rożnych forach prowadziło rozpoznanie co do "oryginalności" tych Rio :P

Ło matko,to na kilku frontach temat szedł ? To musisz mieć też sporo czasu dyskutować i tu i tam i tam :)

Ja to jednak wolę linką pomachać na świeżym,niż o niej dyskutować.

To w końcu jak wyszło.Jak czytam u góry... Wszyscy mają, chwalą lub mniej chwalą.

Czyli linka OK ?

LOOP-a z serii OPTI lub CLASSIC poznać na odległość, jeśli ktoś to skopiuje z taką precyzją i jakością wykonania uwzględniając materiały użyte na te młynki będzie zasługiwał na Wielkie Uznanie, nawet mały Chińczyk. Co do produkcji ulokowanej w Chinach - przestałem ich lekceważyć jak kupowałem obiektyw Nikkor AF-S 105mm f/2.8G VR Micro. Szukałem egzemplarza z japońskiej produkcji. Niestety, nie udało się i miałem dwa wyjścia, brać to co jest, czyli obiektyw z metką Made in China lub zrezygnować z zakupu. Od prawie dwóch sezonów szkło pracuje i jest rewelacyjne. Chińska metka w niczym mu nie zaszkodziła. Był to punkt zwrotny co do postrzegania sprzętów w zachodniej technologi z chińską metką...

Czyli co, Korea potęgą jest i basta a Danielson niech się wstydzi? ;)

Ta koreańska fabryka wierci w alu dla prawie wszystkich uznanych firm, mowa o modelach z górnej półki. Co do serii CLASSIC, OPTI - skąd wiesz, że projektował je Danielson. Na młynku nic nie ma...

Słusznie Andrzej mówisz, czasem może nie wiedzieć do końca kto dla kogo robi :) .Klient wykładająy kasę jest zdrowszy na duchu i ciele :lol:  :lol:  :lol: .

Czym namaszczacie? :)

Ja osobiście jakimś specyfikiem Snowbee, który był w zestawie z zakupioną linką tejże firmy. Mała buteleczka a już parę linek obskoczyła. Chociaż z tą konserwacją to chyba trochę taka fanaberia jak z kolorami linek :D Z drugiej jednak strony linki "świszczące" na recoilach po "namaszczeniu" nie świszczą więc może w tej "fanaberii"jest jakaś metoda :D

Ło matko,to na kilku frontach temat szedł ? To musisz mieć też sporo czasu dyskutować i tu i tam i tam :)

Ja to jednak wolę linką pomachać na świeżym,niż o niej dyskutować.

To w końcu jak wyszło.Jak czytam u góry... Wszyscy mają, chwalą lub mniej chwalą.

Czyli linka OK ?

Gdybyś czytał ze zrozumieniem, to byś się doczytał, że ja tylko tu, a inni (nie zależni i nie znani mi) na innych.... ale jak widać nie nauczyli ;) Ech, a trzeba było chodzić do szkoły a nie na wagary B)

... Od prawie dwóch sezonów szkło pracuje i jest rewelacyjne. Chińska metka w niczym mu nie zaszkodziła. Był to punkt zwrotny co do postrzegania sprzętów w zachodniej technologi z chińską metką...

Większość z moich "sprzętów" ma metkę "made in china" tudzież "korea" (mam nadzieję że south ;) ) i nie narzekam. Ba ... niektóre bardzo sobie chwalę :D Mam też kilka "hand made in USA" których jakość jest delikatnie mówiąc "mierna". Zależy jak się trafi. I co się lubi :D

Ta koreańska fabryka wierci w alu dla prawie wszystkich uznanych firm, mowa o modelach z górnej półki. Co do serii CLASSIC, OPTI - skąd wiesz, że projektował je Danielson. Na młynku nic nie ma...

Z tego co pamiętam nie ma z powodu małej batalii sądowej o prawa do projektu.

Wieść niesie, że Danielson podziękował przy cięciu kosztów i przeniesieniu produkcji ze Szwecji do Korei, w której nie byli w stanie utrzymać jakości.

Ale to jak z każdą plotką, wie to na 100% pewnie tylko kilku prawników i ludzie Loop/Danielson, nie sadzę by byli zbyt wylewni.

A to o czym piszesz - moim zdaniem czasy "jedynej Japonii" i "dobrego z USA" chyba już nie wrócą - wystarczy poczytać np o nowych Subaru :D

Wracając do linek, od dłuższego czasu nie szukam okazji po allegro lub sprzedaży z ręki na forach od osób których nie znam. Kupuję przepłacając w legalnych sklepach gdzie na towar dostaję gwarancję i miły uśmiech obsługi. Staram się wynegocjować dobrą cenę lub dodatkowy bonus, czasami idą na rękę. Przy takim podejściu śpię spokojnie i nie zaprzątam sobie głowy czy linka ma właściwy odcień lub średnicę o pętelce nie wspomnę... Na ogół wielkość przepłacanej kwoty zamyka się w granicach rozsądku, max do 5-8 dych....

Z tego co pamiętam nie ma z powodu małej batalii sądowej o prawa do projektu.

Wieść niesie, że Danielson podziękował przy cięciu kosztów i przeniesieniu produkcji ze Szwecji do Korei, w której nie byli w stanie utrzymać jakości.

Ale to jak z każdą plotką, wie to na 100% pewnie tylko kilku prawników i ludzie Loop/Danielson, nie sadzę by byli zbyt wylewni.

A to o czym piszesz - moim zdaniem czasy "jedynej Japonii" i "dobrego z USA" chyba już nie wrócą - wystarczy poczytać np o nowych Subaru :D

No tak tylko OPTI to projekt Loop-a. Evotec ma podwójne nazewnictwo. Wsio ryba, jedne i drugie są ok a ile i do której kieszeni dolców spływa - co mi tam... :D

Odesłał miala :-)

Hi Tom,

While

I cannot tell by the colors ( often times demo lines are not the exact

same color that we use on our production models ) it does indeed look

like our labeling on the packaging.  I suspect it is legitimate.

Cheers,

Chris

jesli ktoś ma wątpliwości,z ę mogłem spreparować (choć nei wiem w jakim celu) terśc mogę pzresłać oryginał :-)

na jaki adres mailowy się z nimi kontaktowałeś? Ja pisałem przez komunikator na ich stronie ale bez odzewu.

https://www.rioproducts.com/help.php?section=contactus&mode=update

na jaki adres mailowy się z nimi kontaktowałeś? Ja pisałem przez komunikator na ich stronie ale bez odzewu.

https://www.rioproducts.com/help.php?section=contactus&mode=update

Na ten sam, mi odpisali, mogę podać bezpośredni, z jakiego odpisali:

contactus@rioproducts.com

pzdr

tomek

Końcówka tego "RIO" z allegro zaczęła mi się po weekendzie rozdwajać... Muszę tam nałożyć koszulkę termokurczliwą chyba, wkurzało mnie to strasznie bo żyłka z przyponu zachodziła bo robił się z dwóch końcówek zadzior i się nieco częściej plątało...

Końcówka tego "RIO" z allegro zaczęła mi się po weekendzie rozdwajać... Muszę tam nałożyć koszulkę termokurczliwą chyba, wkurzało mnie to strasznie bo żyłka z przyponu zachodziła bo robił się z dwóch końcówek zadzior i się nieco częściej plątało...

Możesz wstawić dobrej jakości zdjęcie tego "rozdwojenia"?

Pozdrawiam

Salmo

Nie myślałem ,że tyle sie tu zamieszania zrobi w sprawie linek.

TomCast- wsadził kij w mrowisko i za bardzo nie ma odpowiedzi. Producent nie twierdzi ,że to podróbka.Wiec w czym problem ?

Mam też tę linkę od wiosny zeszłego roku.Użytkowałem nią sporo,bo kwieceń,maj i czerwiec ganiałem po Pomorzu za pstrągami.Pewnie ze 20 razy byłem.Jak na mnie sporo.Linka cały czas sprawna.

Lubie linki Rio. Pierwsza moja kupiona na jeziorowe okonie w Taimeniu.Za jakieś chore pieniądze. Ale okonie brały,wiec kasa sie nie liczyła.Dozbierałem przez kilka lat cały prawie komplet linek.Wszystkie Rio,bo są wyjątkowo trwałe.

Ta z allegro też jest OK. Czy oryginalna ? nie wiem,nie drążę tematu,nie bawie sie  w detektywa.Spełnia moje wygórowane wymagania co do linek.

ot tyle.

Końcówka

tego "RIO" z allegro zaczęła mi się po weekendzie rozdwajać... Muszę

tam nałożyć koszulkę termokurczliwą chyba, wkurzało mnie to strasznie bo

żyłka z przyponu zachodziła bo robił się z dwóch końcówek zadzior i się

nieco częściej plątało...

:P Prawda, że się bezpodstawnie "czepiam" , taki ze mnie wredny typ :wacko: :D :P

Edytowane przez TomCast

Czasem wystarczy te 5 czy 15 minut, kiedy linka "strzela jak z bicza" i płaszcz pęka ... dlatego zapytałem, bo tak mi wygląda z fotografii ... Wtedy łatwo o przecięcie płaszcza przyponem zaplątanym na lince albo muchą ...

Czy płaszcz pęka poza końcówką po naciagnięciu linki, jest suchy i złuszcza się, nie jest sprężysty i po ucisku zostają trwałe wgłebienia? Jeśli nie, to wygląda na dobry ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Czasem wystarczy te 5 czy 15 minut, kiedy linka "strzela jak z bicza" i płaszcz pęka ... dlatego zapytałem, bo tak mi wygląda z fotografii ... Wtedy łatwo o przecięcie płaszcza przyponem zaplątanym na lince albo muchą ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

dokladnie tak zniszczylem kiedys nową linkę, testowaliśmy w kilku sa gpx, smiechu bylo co niemiara a potem zdziwienie...

Kuba to podczas rzutów nad rzeką takie coś wynikło :o  Jak zaczynałem to tego nie było i w połowię coś się splątało... Przypon zachodził za ten "zadzior"....

To jednak nie "samo wynikło" tylko napastowałeś linkę bez przyponu...

niemniej jednak - po odnalezieniu przez Flytiersów "alibaby" tak długo jak nei zobaczę faktury z usa stwierdzającej sprzedaż "ex-demo" tak długo będe uważał, ze zostałem oszukany i wprowadzony w błąd, rozmyślnie, przez moim zdaniem nieuczciwego sprzedawcę.

Po prostu - to co oferują Chińczycy wygląda identycznie jak to co dostałem, to co oferuje rio - nie.

Linka jest dobra - nie dobra, nie ma to znaczenia. Kupujesz rio - masz dostać rio, a nie chińską podróbkę...

Choc, moze cud się zdarzy i sprzedawca zechce w jakiś sposób uwiarygodnić pochodzenie linek?