Kacper.K Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Warunki, które masz nad wodą są trudne. 20 metrowy rzut mając za plecami 7 metrów miejsca wymusza na nas kombinowanie. Najłatwiej byłoby osiągnąć taki dystans krótką głowicą - rozbujasz 7 metrów głowicy i ona pociąga za sobą kilkanaście metrów runningu. Rzuty rolowane, czy speyowe wędką jednoręczną w klasie #4-5 na odległość 20 metrów to jest już bardzo duże wyzwanie, wymagające wielu godzin treningu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Nie takie wielkie to wyzwanie...po opanowaniu dowolnego formowania pętli D i dowolnego położenia kotwy:tylko trzeba spasować linkę(różne wędki #4/5 mają różną moc),by masa pętli pociągnęła kotwicę...mając do dyspozycji 7m z tyłu spokojnie można 15m w pętli powiesić dorzucając 5-10m rozbiegu+dł.wędki i przyponu=27-32m po wyprostowaniuRio Switch 4/5 lub Rio Salmon & Steelhead wf6(wyraźnie trudniejsza) dają radę-tylko ani grama luzu i ciut wyczucia co by nie zerwać kotwicy+pętla wstępująca+kąt ze 45 stopni.Prostopadle też się da ale z cięższą linka-RS 5/6 lub RS&S wf7. Kotwiczone rzuty lepiej znoszą amerykańskie blanki. W wariancie ekonomicznym można spróbować tego Velocity i dopiąć pływającego,lekkiego tipa 15'-17' słabo? bo lekki tył! ale mogłoby chyba zadziałać?! ew zmodyfikować(dłuższy opis nie chcę nudzić...). Edytowane 21 Lutego 2016 przez darek1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Słyszeliście o "fly line pin"? To taki patent jakby obciąć kolanko w haczyku muchowym, zostawić sam trzonek + naciąć zadzior na tym trzonku. I taką igłę z oczkiem wbijamy w prosto odcięta linkę. Powiem Wam że zrobiłem to sobie ze zwykłego haka muchowgo #6 do linki #6 i jak na razie rewelacja! Jakby połączenia między linką a przyponem nie było! Nie wiem jak to się zachowa w konfiguracji pod suchara ale jestem prawie pewien że dobrze. PozdrawiamDziała 'pin' bez zarzutu wypróbowałem na zaczepach też . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buszmenek Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Ja mam airflo sixth sense 6/7 I do wędki w klasie 5 i powiem że leci bardzo daleko na suchara daje radę i nie smużę wody sznurem. Pętlę zrobiłem sam za pomocą opalarki elektrycznej wygląda jak oryginalnie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fOkUsSsS Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Witam, Panowie czytam ten temat już 2 raz i dalej mało co wiem na temat linek powiem tak: potrzebuje kupić sznur do wędki 9' aftm 4 o akcji moderator fast. Tak jak ktoś tutaj pisał jedne linki się nadają inne nie. Sznur potrzebuje do suchej i mokrej muszki więc na pewno floating I myślę że wf4f byłby odpowiedni... jakieś rady, propozycje ? Na muchę łowie od 2 lat ale wyjazdów miałem może z 20, więc tak czy siak świerzak jestem. Proszę o wyrozumiałość Edytowane 1 Listopada 2017 przez fOkUsSsS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Tanio i dobrze będzie Vision Attack WF 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Walkowski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam, Panowie czytam ten temat już 2 raz i dalej mało co wiem na temat linek powiem tak: potrzebuje kupić sznur do wędki 9' aftm 4 o akcji moderator fast. Tak jak ktoś tutaj pisał jedne linki się nadają inne nie. Sznur potrzebuje do suchej i mokrej muszki więc na pewno floating I myślę że wf4f byłby odpowiedni... jakieś rady, propozycje ? Na muchę łowie od 2 lat ale wyjazdów miałem może z 20, więc tak czy siak świerzak jestem. Proszę o wyrozumiałość Cześć. Zawsze kupuj najlepszy sznur na jaki Cię stać. W mojej ocenie w zestawie muchowym sznur ma takie samo znaczenie jak wędka.Jak zaczynałem swoją przygodę z muchówką, a było to już dość dawno temu, to uczono mnie że do wędki w klasie np #4 linka DT4 lub WF o klasę wyżej czyli WF5 i w zasadzie w zdecydowanej większości przypadków mi się ta zasada sprawdza. Dodam jednak że moje łowienie to głównie Dunajec i łowienie na większych dystansach.To jaką klasę sznura wybierzesz zależy przede wszystkim od Twojej wędki i od Twoich preferencji. Ja w zasadzie wszystkie swoje wędki przeciążam o klasę linką WF i stosuję linki DT w klasie wędki. Oczywiście pewnie zaraz znajdą się puryści, którzy napiszą że jak producent pisze na blanku 6# to linka ma być #6 i koniec, jednak ja piszę o swoich doświadczeniach. Jeżeli szukasz linki głównie do suchej to zastanów się nad linką DT. Mam wrażenie że ten profil linki ostatnio został zapomniany lub zaniedbany. Wędkarze bardzo chętnie kupują linki z wydłużonymi głowicami do delikatnej prezentacji, zapominając ze linka DT ma ich właściwości w standardzie i to z obu stron. Nie bez znaczenia jest również fakt że jako początkującemu, pewnie częściej zdarzy Ci się linkę żyłką ciachnąć a w przypadku linki DT żywotność masz dłuższą o 50%. Jeżeli chodzi o producentów to najlepszy sznur jaki posiadam do łowienia na suchą to SA XPS DT5. Niestety już nie produkowany. Bardzo dobre opinie ma również SA GPX. Ina rzecz że nawet najtańszy Air Cel SA jest jak najbardziej OK. Na pewno godny polecenia jest sznur RIO Trout. Miałem okazję próbować linki rodzimego modnego producenta jednak to nie to i na dodatek na chińskim portalu można je bez problemu kupić za 1/3 ceny. Podsumowując: szukaj linek miękkich "lejących" o dość długiej głowicy lub zastanów się nad linką DT. Rio i SA mają świetne linki co wcale nie oznacza że nie uda Ci się kupić dobrej linki u innego producenta. Masz pytania pisz na priv może uda mi się pomóc. pzdr WoW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fOkUsSsS Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Heh Panowie przepraszam za błędy we wcześniejszym moim poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fOkUsSsS Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Cześć. Zawsze kupuj najlepszy sznur na jaki Cię stać. W mojej ocenie w zestawie muchowym sznur ma takie samo znaczenie jak wędka.Jak zaczynałem swoją przygodę z muchówką, a było to już dość dawno temu, to uczono mnie że do wędki w klasie np #4 linka DT4 lub WF o klasę wyżej czyli WF5 i w zasadzie w zdecydowanej większości przypadków mi się ta zasada sprawdza. Dodam jednak że moje łowienie to głównie Dunajec i łowienie na większych dystansach.To jaką klasę sznura wybierzesz zależy przede wszystkim od Twojej wędki i od Twoich preferencji. Ja w zasadzie wszystkie swoje wędki przeciążam o klasę linką WF i stosuję linki DT w klasie wędki. Oczywiście pewnie zaraz znajdą się puryści, którzy napiszą że jak producent pisze na blanku 6# to linka ma być #6 i koniec, jednak ja piszę o swoich doświadczeniach. Jeżeli szukasz linki głównie do suchej to zastanów się nad linką DT. Mam wrażenie że ten profil linki ostatnio został zapomniany lub zaniedbany. Wędkarze bardzo chętnie kupują linki z wydłużonymi głowicami do delikatnej prezentacji, zapominając ze linka DT ma ich właściwości w standardzie i to z obu stron. Nie bez znaczenia jest również fakt że jako początkującemu, pewnie częściej zdarzy Ci się linkę żyłką ciachnąć a w przypadku linki DT żywotność masz dłuższą o 50%. Jeżeli chodzi o producentów to najlepszy sznur jaki posiadam do łowienia na suchą to SA XPS DT5. Niestety już nie produkowany. Bardzo dobre opinie ma również SA GPX. Ina rzecz że nawet najtańszy Air Cel SA jest jak najbardziej OK. Na pewno godny polecenia jest sznur RIO Trout. Miałem okazję próbować linki rodzimego modnego producenta jednak to nie to i na dodatek na chińskim portalu można je bez problemu kupić za 1/3 ceny. Podsumowując: szukaj linek miękkich "lejących" o dość długiej głowicy lub zastanów się nad linką DT. Rio i SA mają świetne linki co wcale nie oznacza że nie uda Ci się kupić dobrej linki u innego producenta. Masz pytania pisz na priv może uda mi się pomóc. pzdr WoWMi chodzi bardziej o długość i kształt głowicy, bo z tego co wyczytałem to są bardzo różne i nie wszystkie będą latać przy akcji wędki maderate fast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Walkowski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Mi chodzi bardziej o długość i kształt głowicy, bo z tego co wyczytałem to są bardzo różne i nie wszystkie będą latać przy akcji wędki maderate fast Jeżeli linka będzie dobrze dobrana wagowo do wędki to zawsze będzie "latać" i nie ma tutaj znaczenia jaką akcję ma kij. Kształt głowicy ma w tym przypadku znaczenie w odniesieniu do prezentacji muchy. Powiem więcej to jak linka "lata" zawsze jest wypadkową umiejętności rzutowych jakie posiadasz vs spasowanie zestawu którym będziesz się posługiwał. Napisz najlepiej jaki to kij i na jakich rzekach głównie będziesz łowił to może będzie łatwiej. pzdr WoW ps: cały czas odnoszę się do łowienia na suchą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) To tylko proste narzędzia.Wszystko lata wystarczy upuścić...Od operatora zależy co potrafi sformować i przesłać.Akcja wędki średnio szybkiej w reakcji sygnalizuje mniejszy pośpiech przy koordynacji oraz niższą sprawność podczas wiatru,ew. mniejszy zasięg podania.Po przerobieniu większości dostępnego materiału,poprawiłem prowadzenie dowolnego...iOd umiejętności formowania pętli zależy możliwość dynamicznego utrzymania w powietrzu 10-30 m. głowicy,a potem wysłanie w pożądanym kierunku.Zaczynajac od dł. standardowych potem skracając lub wydłużając dobierane głowice...trening,analiza-wnioski i korekta błędów.;-) Edytowane 1 Listopada 2017 przez darek1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Rio Lt Trout, golda bije na glowe. Najlepsza linka do suchara jaka kiedykolwiek lowilem. Bujo Tak czytam ten wątek od początku... i już na pierwszej stronie wychwyciłem pierwsze zachwyty nad pewnymi linkami. Przecież to tylko koniczna głowica WF - nic więcej. To dokładnie tak, jakby ktoś całe życie łowił na przypon złożony z żyłki 2,7 m 0,14 mm i w pewnym momencie swojego muchowego życia założył do suchej przypon koniczny. Wszystkie te traingle, delta i long tejpery, te light trouty, sajlensy, prezentejszyny i wiele innych to tylko synonimy tego samego zjawiska fizycznego, pod różnymi nazwami handlowymi. Po prostu, jeśli tzw. front taper jest relatywnie długi, to fanie i delikatnie podaje się muchę. Dyskusja powinna toczyć się raczej w rodzinie linek "presentation" i tutaj można by porównywać walory użytkowe. Bo jeśli ktoś pisze jak w zamieszczonym przeze mnie cytacie, że Rio LT bije na głowę Golda, to jest to nieporozumienie. Każda linka o "maczugowatym" profilu głowicy będzie lepsza do piankowców i jętek majowych, natomiast nie będzie tak fajna do zwykłej suchej muszki w rodzaju chruścika / jęteczki #18 - 14. Natomiast beczułkowaty spławik do przepływanki nie jest gorszy od wagglera - po prostu stosowany jest do czego innego. Tak samo jest z linkami. Problem tych "achów i ochów" polega na tym, że w literaturze wciąż nie ma podziału na trzy proste typy głowic linek WF, dalej widnieją tam rysunki z linkami cylindrycznymi, DT i WF - a przecież dziś, całe bogactwo linek zawiera się głównie wśród linek WF, które różnią się dla użytkownika bardziej niż linka WF i DT o długich front taperach. Nie ma komu tego usystematyzować. Producenci w mętnej wodzie łowią ryby, zaś użytkownicy przeżywają olśnienia... od wielu, wielu lat. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam, Panowie czytam ten temat już 2 raz i dalej mało co wiem na temat linek powiem tak: potrzebuje kupić sznur do wędki 9' aftm 4 o akcji moderator fast. Tak jak ktoś tutaj pisał jedne linki się nadają inne nie. Sznur potrzebuje do suchej i mokrej muszki więc na pewno floating I myślę że wf4f byłby odpowiedni... jakieś rady, propozycje ? Na muchę łowie od 2 lat ale wyjazdów miałem może z 20, więc tak czy siak świerzak jestem. Proszę o wyrozumiałość Cześć!Polecam linkę z linku https://bogdangawlik.pl/product-pol-4840-Cortland-444-SL-Classic-Plywajacy-WF.htmlNumer 5 lub 4 w zależności od tego czy wędzisko jest delikatniejsze, czy też twardsze.Ktoś znający się na rzeczy powinien wziąć w garść wędzisko i się wypowiedzieć w tej kwestii.Tak więc linka z linku jest ok. ,ale klasa, numer to trochę zagadka.Jeśli jednak czujesz, ze trzeba kupić" teraz i już" to bierz 5-kę, bo linka wf 5 f prędzej czy później znajdzie zastosowanie u większości muszkarzy i u Ciebie Kolego pewnie też. pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Znalazłem w miarę poprawny artykuł o linkach muchowych. Klasyfikacja mogłaby być lepsza, no ale lepszy rydz jak nic: http://globalflyfisher.com/fish-better/fly-line-anatomy Edit: Tak dla wiedzy Kolegi fOkUsSsS, polecany przez Pawła sznur Cortland 444 SL Classic Pływający WF o długości przedniego stożka (front taper) 3,1 m to linka uniwersalna. Na rynku spotkasz linki z krótszym stożkiem przednim (dobre do większych much i dalekiej nimfy) oraz o wiele dłuższym (dobre do delikatnej prezentacji - czyli cichego kładzenia na wodzie Twojej muchy). Jeśli chcesz łowić na duże i małe suche muchy, kup linkę którą poleca Ci Paweł. Ale jeśli chcesz łowić bardziej na małe suche muszki - wybierz coś z dłuższym przednim stożkiem. Widziałem, że głowisz się nad korelacją pomiędzy akcją wędki a kształtem głowicy... otóż możesz stosować dowolne kombinacje. Możesz zastosować do szklaka o wolnej akcji i pełnym ugięciu zarówno linkę o krótkim przednim stożku, średnim jak i długim. To samo możesz zrobić z pozostałymi wędkami aż do najszybszych kijów o ugięciu szczytowym. Nie ma takiej korelacji, przy czym "oszustwo" producentów polega na tym, że "nie trzymają masy" i robią w bambuko ludzi zgodnością cyferki klasy AFTMA na blanku i kartoniku od sznura muchowego. A zatem kształt głowicy dobierz do stosowanych muszek, kierując się zasadą:- krótki stożek przedni - większe muchy- średni stożek przedni - uniwersalna- długi stożek przedni - mniejsze muchyNa to nakłada się klasa AFTMA, a więc po prostu masa. Powodzenia Edytowane 1 Listopada 2017 przez Krzysiek Dmyszewicz 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Zawsze są zady i walety.Wielkość,opór i ciężar wabika,potem kształt i profil transportera,a na końcu blank który temu podoła.Nie wiem dlaczego większość dopasowuje odwrotnie?!Nie tylko projektanci i sprzedawcy nabijają klientów w bambuko klasami aftm...Wielu wędkarzy też powtarza mantrę : linka w klasie kija bo przeciążysz!?Operując z wyczuciem można z kija #2 podać linkę #12 i odwrotnie też.Linki podklasowe przyspieszą reakcję blanku ,a nadklasowe zwolnią ...i tyle!Blanki papierowe (za lekkie)nie wszystkie udźwigną...przyzwoite bez problemu.Zamiast iść na łatwiznę i szukać lżejszych wędek -lepiej poprawić technikę,ergonomię ew. sprawność organizmu. Edytowane 1 Listopada 2017 przez darek1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Krzysiu przytoczył fajny, pomimo daty publikacji nadal aktualny materiał dla bardziej zaciekawionych Warto przebrnąć by zrozumieć.Zaproponuję może podobny materiał z portalu Namuche pl, portalu, który niestety nie jest już aktywnym. Szkoda, bo znajdziemy tam wiele odpowiedzi udzielonych przed laty na współcześnie zadawane pytania!Pewnie Jurek Kowalski mógłby rzecz naświetlić lepiej...Wracając jednak do klasyfikacji linek, to trochę tutaj... http://www.namuche.pl/sprzet.php?mode=show&id=202pozdrawiam dyskutantów 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Walkowski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Macie panowie rację (Darek Krzysiek i Paweł) tylko weźcie poprawkę na to że macie za sobą ileś tam naście czy dzieścia lat zbierania doświadczeń i praktyki. Natomiast taki młody adept najfajniejszej metody łowienia zderza się z Klasami kija, sznura, profilami głowic i jeszcze najczęściej trafia na internetowego "specjalistę teoretyka" który mówi mu że jego Sage One #4 będzie świetnie "latał" z jakąś tam linką WF4 a nad wodą okazuje się że nie "lata" bo po pierwsze adept jeszcze nie umie a po drugie producent linki zrobił linkę z dolnej granicy AFTMA #4 a producent wędki troszkę nagiął klasę wędki bo ma być super fast.Nie wiem jak wy, ale ja cały czas mam wrażenie że strasznie się ostatnio rozjechały producentom oznaczenia klas linek i jeszcze bardziej klas wędek, przez co chyba faktycznie często dochodzi do sytuacji że ludzie nie trafiają z doborem linki do kija.Jak pisałem wcześniej przeciążam co najmniej o klasę wszystkie swoje wędki oprócz starego odnowionego Hardy-ego który jest #5 i pisze na nim #5 !!!! pzdr WoW Edytowane 1 Listopada 2017 przez Wojtek Walkowski 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Macie panowie rację (Darek Krzysiek i Paweł) tylko weźcie poprawkę na to że macie z sobą ileś tam naście czy dzieścia lat zbierania doświadczeń i praktyki. Natomiast taki młody adept najfajniejszej metody łowienia zderza się z Klasami kija, sznura, profilami głowic i jeszcze najczęściej trafia na internetowego specjalistę teoretyka który mówi mu że jego Sage One #4 będzie świetnie "latał" z jakąś tam linką WF4 a nad wodą okazuje się że nie "lata" bo po pierwsze adept jeszcze nie umie a po drugie producent linki zrobił linkę z dolnej granicy AFTMA #4 a producent wędki troszkę nagiął klasę wędki bo ma być super fast.Nie wiem jak wy, ale ja cały czas mam wrażenie że strasznie się ostatnio rozjechały producentom oznaczenia klas linek i jeszcze bardziej klas wędek przez co chyba faktycznie często dochodzi do sytuacji że ludzie nie trafiają z doborem linki do kija.Jak pisałem wcześniej przeciążam o klasę wszystkie swoje wędki oprócz starego odnowionego Hardy-ego który jest #5 i pisze na nim #5 !!!! pzdr WoWJasne Wojtku, dlatego poza zafundowaniem porcji teorii pod postacią linków do artykułów zamieściłem link do sznura i zaproponowałem konkretny rozmiar.Sądzę bowiem, że adept powinien uzyskać niejako dwie porady - szybką, doraźną, ale także impuls do własnych dociekań.To zaś bez lektury piśmiennictwa jest niemożliwe, a połączone z praktyką daje oczekiwaną część wiedzy.Dodam, że nic nie zastąpi kursu lub połowu z zyczliwym kolegą, a przed kupnem kolejnego wędziska wypróbowanie go poprzez użyczenie od kumpla.Wspomniałeś o Hardym, nadal mam słabość do marki i wspomnę, że w jednej serii potrafiały trafiać się wędziska idealne i nijakie (Deluxe np w klasie 4-5 o długosci 8'6" i klasie 5-6 o długości 9'.)pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATIQUES Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Royal wulff t t potem długo długo nic i zaczyna się reszta. Co tu długo pisać używam go ze szklakiem orvisa 7,6 stopy jak i Thomas&thomas 8,6 stopy. po prostu rewelacja choć cena wysoka. Uważam że bez sensu uzywać linki o klasę wyższą niż klasa kija. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Walkowski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Jasne Wojtku, dlatego poza zafundowaniem porcji teorii pod postacią linków do artykułów zamieściłem link do sznura i zaproponowałem konkretny rozmiar.Sądzę bowiem, że adept powinien uzyskać niejako dwie porady - szybką, doraźną, ale także impuls do własnych dociekań.To zaś bez lektury piśmiennictwa jest niemożliwe, a połączone z praktyką daje oczekiwaną część wiedzy.Dodam, że nic nie zastąpi kursu lub połowu z zyczliwym kolegą, a przed kupnem kolejnego wędziska wypróbowanie go poprzez użyczenie od kumpla.Wspomniałeś o Hardym, nadal mam słabość do marki i wspomnę, że w jednej serii potrafiały trafiać się wędziska idealne i nijakie (Deluxe np w klasie 4-5 o długosci 8'6" i klasie 5-6 o długości 9'.)pozdroOczywiście rozumiem to, tylko na obecną chwilę żeby komuś doradzić w kwestii doboru linki do kija to trzeba znać osobiście ten konkretny model o który ktoś pyta.W przypadku starszych modeli zazwyczaj nie ma takiego problemu. A tak z innej beczki co myślicie o linkach DT??? pzdr WoW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 A tak z innej beczki co myślicie o linkach DT??? pzdr WoW Fundament i kwintesencja ... dla wędkarza ... Dla wytwórcy i handlarza - porażka ... ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski PS. Odnośnie dystansu, żeby nie było - moje zdanie dobrze wyraził Janusz Jabłonowski w artykule w łączu zamieszczonym przez Pawła Bugajskiego. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Walkowski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Fundament i kwintesencja ... dla wędkarza ... Dla wytwórcy i handlarza - porażka ... ;-) No tak.Jednak wytwórcom chyba udało się wykonać Jednostronnie koniczne DT http://www.hurch.stronazen.pl/sklep/linki-i-podklady/brownie-195/ pzdr WoW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Walkowski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Uważam że bez sensu uzywać linki o klasę wyższą niż klasa kija. pozdrawiamTeż tak uważam. Tylko przeanalizuj sobie jaką realną masę mają linki. Scientific Anglers chyba jako jedyna firma podaje wagę pierwszych dziewięciu metrów linki i dla przykładu większa część linek w klasie #5 waży 150grain a AFTMA #6 zaczyna się od 152 grain więc pytanie czy przeciążamy czy nie???Jak ktoś wie o co chodzi to jak się mu kij nie ładuje to zrobi sobie dłuższą pętle i po problemie, gorzej jak nie umie lub nie ma miejsca. Ja po prostu nie mam bezkrytycznego zaufania do tego w jaki sposób producenci oznaczają swoje produkty. pzdr WoW 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 No tak.Jednak wytwórcom chyba udało się wykonać Jednostronnie koniczne DT http://www.hurch.stronazen.pl/sklep/linki-i-podklady/brownie-195/ pzdr WoW A to mi przypomina stary żart o tym, jak rosyjscy kolejarze przyszli do cara, od którego wszystkie decyzje zależały i zapytali: - Wasze błagarodie, a może byśmy w Rosji zrobili tory szersze niż w Europie?- A na ch...? zapytał cesarz. Kolejarze wzięli pytanie za odpowiedź i wyszli zadowoleni. Porozmawiali z cesarskimi medykami, ci dokonali stosownych pomiarów i zrobiono tory szersze o 89 mm ... ;-) Wracając do linek DT - wytwarzano różne modele DT "for beginners" o długości 22m ... tanie, dobre, funkcjonalne ... Wystarczyłoby przyczepić coś takiego do jakiegoś "runningu" i potrzeba wspomnianego "wynalazku" jak "long belly WF" z łącza znika ... ;-) N.b. od dawna znane są linki ST (Single Taper lub Shooting Taper), które można zrobić przez przecięcie linki DT na pół ... ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Też tak uważam. Tylko przeanalizuj sobie jaką realną masę mają linki. Scientific Anglers chyba jako jedyna firma podaje wagę pierwszych dziewięciu metrów linki i dla przykładu większa część linek w klasie #5 waży 150grain a AFTMA #6 zaczyna się od 152 grain więc pytanie czy przeciążamy czy nie???Jak ktoś wie o co chodzi to jak się mu kij nie ładuje to zrobi sobie dłuższą pętle i po problemie, gorzej jak nie umie lub nie ma miejsca. Ja po prostu nie mam bezkrytycznego zaufania do tego w jaki sposób producenci oznaczają swoje produkty. pzdr WoW Na dobrą sprawę w zakresie praktycznym dla suchej muchy, czyli na te 10-15 m można rzucić czymkolwiek w jakimkolwiek zestawieniu (2,5 m wędki, 2,5 m przyponu, czyli 5-10m linki) ... jeśli mówić o "dobraniu zestawu" to raczej z myślą o komfortowym, powtarzalnym, długotrwałym wykonywaniu rzutów całą linką pełnej długości lub dalej (bo raz czy dwa też da się zrobić czymkolwiek przy odrobinie wprawy) ... ;-) Nawiązując do wcześniejszych głosów - początkujący powinien zacząć podstawową linką DT w klasie wędki, a potem, jak nabierze trochę wprawy, to sam zobaczy - albo rozsądnie zostanie przy tym, bo więcej nie trzeba, albo dla szczególnych zastosowań sięgnie po coś specyficznego ... ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi