Skocz do zawartości

Sznur do suchara.

Kamil Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Najważniejsza jest długość przedniego stożka! Dwie linki DT i WF o przednim stożku po 8 stóp każda, będą się na bliskich odległościach zachowywać identycznie. Linki DT, tak samo jak linki WF też mają przednie stożki o bardzo różnych długościach. I to jest kwintesencja doboru linki do suchej muchy.

Zasada jest taka: jeśli nie łowisz na gąsienicę, konika polnego, chrabąszcza i majówkę - wybierz długi stożek przedni. Chociaż z drugiej strony są ludzie co na jętkę majową z Royal Wulffem chodzą po krzakach... i żyją i z tego co mówią, też są zadowoleni.

• Like 2

Koledzy,

Najważniejsza jest długość przedniego stożka! Dwie linki DT i WF o przednim stożku po 8 stóp każda, będą się na bliskich odległościach zachowywać identycznie. Linki DT, tak samo jak linki WF też mają przednie stożki o bardzo różnych długościach. I to jest kwintesencja doboru linki do suchej muchy.

Zasada jest taka: jeśli nie łowisz na gąsienicę, konika polnego, chrabąszcza i majówkę - wybierz długi stożek przedni. Chociaż z drugiej strony są ludzie co na jętkę majową z Royal Wulffem chodzą po krzakach... i żyją i z tego co mówią, też są zadowoleni.

Furda stożki i "tapery" ... Linka może być i "level" i wystarczy ... Jeśli chodzi o zasady to najważniejszy jest ... przypon. ;-) To on przekazuje energię z linki na muchę ... Ważna jest długość i "koniczność" przyponu ... Od nich najbardziej zależy "wykończenie" rzutu czyli położenie muchy ... Jeśli potrzebna jest delikatna prezentacja małej muchy, w spokojnych, bezwietrznych warunkach to przypon długi, z długim odcinkiem najcieńszym, także po to, żeby koniec linki był jak najdalej od muchy ... z długim odcinkiem najgrubszym, żeby nie wygaszał energii rzutu zbyt szybko ... Przypony też warto wiązać samemu - takie są najlepsze ... ;-)

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

• Like 6

Witam.

Jarek ... jeżeli mogę też jako początkujący, ale dociekliwy i dużo ekpserymentujący nad wodą ...

- przyjmowanie rad co do konkretnej marki i modelu linki prowadzące w rezultacie do jej kupna, prowadzi wprost do ograniczenia pojmowania przez adepta sztuki muchowej czym jest linka i jak trzeba ją używać

- kijek w danej klasie obsłuży doskonale (podkreślam to słowo - doskonale) co najmniej sześć typów linek: DT i WF w klasie kijka (2 szt), w klasie wyższej niż pisze na kijku (znowu 2 szt.) oraz w klasie niższej niż z opisu wynika (2 szt. kolejne)

- powyższe zależy w dużej mierze od samych warunków w jakich się łowi i na co się łowi

- warto mieć zarowno linki DT jak i WF żeby zrozumieć w czym jest rzecz

- każdą linkę możesz modyfikować jeszcze po swojemu różnymi przyponami - plecionymi, polyleaderami, oraz zwykłymi w różnych długościach

- warto mieć kilka takich przyponów - najprościej zacząć od plecionych w różnych grubościach i długościach

- jeżeli jednak ktoś jest minimalistą i nie lubi mieć dużej liczby gadżetów, to linka DT jest niezastąpionym i uniwersalnym narzędziem

- stosując się do powyższego można jednak szybko dojść do wniosku że jednak jedna linka to stanowczo za mało ...  :P

Pozdrawiam.

• Like 2

Trenuj,mierz,waż,analizuj...

Żadne subiektywne rady nie zastąpią własnego doświadczenia.

Od zawsze stosuję DT w klasie ,a WF +1.

Warto zaczynać od DT - ułatwia naukę podania z góry,kotwiczonych oraz nadkładania.Nawet po zużyciu popękana działa jako podpowierzchniowa lub głowica rzutowa(rozcinając na dowolne części).

Przeciążenie nie istnieje, to jakiś wymysł...

Edytowane przez darek1
  • Like 2

(...)

- przyjmowanie rad co do konkretnej marki i modelu linki prowadzące w rezultacie do jej kupna, prowadzi wprost do ograniczenia pojmowania przez adepta sztuki muchowej czym jest linka i jak trzeba ją używać

(...)

Właśnie tak!!!  :)

Można poradzić konkretną linkę, ale wypada również wytłumaczyć dlaczego taka a nie inna.

• Like 2

• 2 miesiące temu...

Witam.

Kiedyś używałem do suchej muchy linki RW TT (WF #3/4/5)

Linki bardzo dobre. ...ale nietrwałe ( używałem z powłoką J3).

Szybko na powłoce robiły się mikro pęknięcia.

Nie najlepsze do dużych suchych much typu jętka majowa/ sarnia.

Od dwóch lat używam linki SA VPT.

Jak na razie zdaje egzamin.

Kłaniam się Marian.

Winston #4 BIIMX 9' Mam teraz Rio Avid trout ale to jeszcze nie to.

Ja z kolei polecę Ci linkę Royal Wulff TT, sam używam taką do Winstona #4 BX 9', wcześniej miałem RIO Trout LT, linka również bardzo dobra, ale Wulff wyraźnie lepszy. Dla mnie numer jeden!

Pozdrawiam

Ps. Łowię z brzegu i linkę zrzucam pod nogi, czasami sie przydepnie...nie zauważyłem pęknięć, ale łowię nią dopiero od Kwietnia.

Edytowane przez Grzegorz78

BIIMX i BIIX to całkiem różne kije. Patrząc na linki o zbudowane typowo pod "suchą" i trzymające wagę klasy patrzałbym w kierunku #5..... niestety.

Lub jakiś rio grand w starszej lub nowej wersji.

tomaszek11

BIIX niestety nie miałem, ale MX ma power'a. Potrzebuję coś do sucharka i długiej.

Mam również BIIMX tylko #6 więc wiem jaka jest różnica. Do tej "szóstki" to przerobiłem z 7 linek. Została RIO Trout LT, oraz Loop Opti Stillwater. Ta ostatnia nie wiedzieć czemu piszczy na przelotkach...ale mimo tego to świetna linka uniwersalna i super się nią rzuca właśnie takim szybkim kijem. Dla mnie najważniejsza to długość rzutów, bo łowię na jeziorkach,  jednak do suchej brałbym coś z dłuższą głowicą , typu "prezentejszyn" :) bardziej zależy nam chyba na delikatnej prezentacji, niż odległościach?

Mam,miałem i będę miał...

Przyzwoite trwałe i dość dobrze się rozwijają,nie do końca rozkminiłem gdzie robione.

Do dwuręcznej to raczej Airflo (w przypadku Loop Opti Adapted)trochę sztywne i SA (Loop Opti Multi Spey),a jednoręcznej

SA( Opti Distance ).

• 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...

Witajcie w tych trudnych dla wędkarza czasach. Szlaban na wyjścia z patykiem to dla nas więcej niż kara

Niemniej poszukuje do swojego Superfine Glass 7’6 #3 odpowiedniego sznura ( ze wskazaniem na DT ewentualnie WF ). Proszę o pomoc właścicieli owego Orvis’a we wskazaniu optymalnego ich zdaniem rozwiązania. Royal Wullf, Rio Gold, może inna opcja. Linek na rynku jest cała masa i szkoda czasu na metodę prób i błędów. Z góry Wam serdecznie dziękuje.

Marcin

Edytowane przez GuCeK

• 2 tygodnie później...