Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Koledzy,Najważniejsza jest długość przedniego stożka! Dwie linki DT i WF o przednim stożku po 8 stóp każda, będą się na bliskich odległościach zachowywać identycznie. Linki DT, tak samo jak linki WF też mają przednie stożki o bardzo różnych długościach. I to jest kwintesencja doboru linki do suchej muchy. Zasada jest taka: jeśli nie łowisz na gąsienicę, konika polnego, chrabąszcza i majówkę - wybierz długi stożek przedni. Chociaż z drugiej strony są ludzie co na jętkę majową z Royal Wulffem chodzą po krzakach... i żyją i z tego co mówią, też są zadowoleni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Koledzy,Najważniejsza jest długość przedniego stożka! Dwie linki DT i WF o przednim stożku po 8 stóp każda, będą się na bliskich odległościach zachowywać identycznie. Linki DT, tak samo jak linki WF też mają przednie stożki o bardzo różnych długościach. I to jest kwintesencja doboru linki do suchej muchy. Zasada jest taka: jeśli nie łowisz na gąsienicę, konika polnego, chrabąszcza i majówkę - wybierz długi stożek przedni. Chociaż z drugiej strony są ludzie co na jętkę majową z Royal Wulffem chodzą po krzakach... i żyją i z tego co mówią, też są zadowoleni. Furda stożki i "tapery" ... Linka może być i "level" i wystarczy ... Jeśli chodzi o zasady to najważniejszy jest ... przypon. ;-) To on przekazuje energię z linki na muchę ... Ważna jest długość i "koniczność" przyponu ... Od nich najbardziej zależy "wykończenie" rzutu czyli położenie muchy ... Jeśli potrzebna jest delikatna prezentacja małej muchy, w spokojnych, bezwietrznych warunkach to przypon długi, z długim odcinkiem najcieńszym, także po to, żeby koniec linki był jak najdalej od muchy ... z długim odcinkiem najgrubszym, żeby nie wygaszał energii rzutu zbyt szybko ... Przypony też warto wiązać samemu - takie są najlepsze ... ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam.Jarek ... jeżeli mogę też jako początkujący, ale dociekliwy i dużo ekpserymentujący nad wodą ...- przyjmowanie rad co do konkretnej marki i modelu linki prowadzące w rezultacie do jej kupna, prowadzi wprost do ograniczenia pojmowania przez adepta sztuki muchowej czym jest linka i jak trzeba ją używać- kijek w danej klasie obsłuży doskonale (podkreślam to słowo - doskonale) co najmniej sześć typów linek: DT i WF w klasie kijka (2 szt), w klasie wyższej niż pisze na kijku (znowu 2 szt.) oraz w klasie niższej niż z opisu wynika (2 szt. kolejne)- powyższe zależy w dużej mierze od samych warunków w jakich się łowi i na co się łowi- warto mieć zarowno linki DT jak i WF żeby zrozumieć w czym jest rzecz- każdą linkę możesz modyfikować jeszcze po swojemu różnymi przyponami - plecionymi, polyleaderami, oraz zwykłymi w różnych długościach- warto mieć kilka takich przyponów - najprościej zacząć od plecionych w różnych grubościach i długościach- jeżeli jednak ktoś jest minimalistą i nie lubi mieć dużej liczby gadżetów, to linka DT jest niezastąpionym i uniwersalnym narzędziem- stosując się do powyższego można jednak szybko dojść do wniosku że jednak jedna linka to stanowczo za mało ... Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Trenuj,mierz,waż,analizuj...Żadne subiektywne rady nie zastąpią własnego doświadczenia.Od zawsze stosuję DT w klasie ,a WF +1.Warto zaczynać od DT - ułatwia naukę podania z góry,kotwiczonych oraz nadkładania.Nawet po zużyciu popękana działa jako podpowierzchniowa lub głowica rzutowa(rozcinając na dowolne części). Przeciążenie nie istnieje, to jakiś wymysł... Edytowane 1 Listopada 2017 przez darek1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (...)- przyjmowanie rad co do konkretnej marki i modelu linki prowadzące w rezultacie do jej kupna, prowadzi wprost do ograniczenia pojmowania przez adepta sztuki muchowej czym jest linka i jak trzeba ją używać(...) Właśnie tak!!! Można poradzić konkretną linkę, ale wypada również wytłumaczyć dlaczego taka a nie inna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Odświeżę trochę temat, który sznur #4 do suchara? Rio Gold czy Rio InTouch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Jaki kij do suchara to trzeba zawsze dobrać tak żeby wszystko dobrze współgrało obie linki są bardzo dobre :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Witam.Kiedyś używałem do suchej muchy linki RW TT (WF #3/4/5)Linki bardzo dobre. ...ale nietrwałe ( używałem z powłoką J3).Szybko na powłoce robiły się mikro pęknięcia.Nie najlepsze do dużych suchych much typu jętka majowa/ sarnia.Od dwóch lat używam linki SA VPT.Jak na razie zdaje egzamin.Kłaniam się Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Jaki kij do suchara to trzeba zawsze dobrać tak żeby wszystko dobrze współgrało obie linki są bardzo dobre :)Winston #4 BIIMX 9' Mam teraz Rio Avid trout ale to jeszcze nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) To...Linka w klasie wędki,profilem dopasowana do wabika zaś długością do potrzeb i mozliwości(teren,pogoda,umiejętności). Edytowane 10 Stycznia 2018 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Winston #4 BIIMX 9' Mam teraz Rio Avid trout ale to jeszcze nie to.Ja z kolei polecę Ci linkę Royal Wulff TT, sam używam taką do Winstona #4 BX 9', wcześniej miałem RIO Trout LT, linka również bardzo dobra, ale Wulff wyraźnie lepszy. Dla mnie numer jeden!Pozdrawiam Ps. Łowię z brzegu i linkę zrzucam pod nogi, czasami sie przydepnie...nie zauważyłem pęknięć, ale łowię nią dopiero od Kwietnia. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Grzegorz78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ostatni sezon cisnę Vision Brownie 95 i powiem szczerze - bardzo milusia linka do suchej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 BIIMX i BIIX to całkiem różne kije. Patrząc na linki o zbudowane typowo pod "suchą" i trzymające wagę klasy patrzałbym w kierunku #5..... niestety.Lub jakiś rio grand w starszej lub nowej wersji.tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ja do małych suchych i mokrych much używam targeta vision. Do dłuższej nimfy, większych suchych, czy streamera z pływającej -vibe 65 i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 BIIMX i BIIX to całkiem różne kije. Patrząc na linki o zbudowane typowo pod "suchą" i trzymające wagę klasy patrzałbym w kierunku #5..... niestety.Lub jakiś rio grand w starszej lub nowej wersji.tomaszek11BIIX niestety nie miałem, ale MX ma power'a. Potrzebuję coś do sucharka i długiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Mam również BIIMX tylko #6 więc wiem jaka jest różnica. Do tej "szóstki" to przerobiłem z 7 linek. Została RIO Trout LT, oraz Loop Opti Stillwater. Ta ostatnia nie wiedzieć czemu piszczy na przelotkach...ale mimo tego to świetna linka uniwersalna i super się nią rzuca właśnie takim szybkim kijem. Dla mnie najważniejsza to długość rzutów, bo łowię na jeziorkach, jednak do suchej brałbym coś z dłuższą głowicą , typu "prezentejszyn" bardziej zależy nam chyba na delikatnej prezentacji, niż odległościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Ktoś na jakimś forum wspominał o linkach Loop Opti. Ma ktoś? Jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Mam,miałem i będę miał...Przyzwoite trwałe i dość dobrze się rozwijają,nie do końca rozkminiłem gdzie robione.Do dwuręcznej to raczej Airflo (w przypadku Loop Opti Adapted)trochę sztywne i SA (Loop Opti Multi Spey),a jednoręcznejSA( Opti Distance ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Witam. Planuję zakup linki jak w temacie . Kijek jaki posiadam to Jaxon Genesis 2.50. do sznura 3/4.Łowisko to głównie San i lipienie. Doradzicie coś do dwóch stówek ? Jak linki Trapera Silence? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Silence powinien dobrze się sprawdzić http://flyguide.pl/sznur-much-silence-dry-fly-wf3-4f-p-327.html Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuCeK Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 (edytowane) Witajcie w tych trudnych dla wędkarza czasach. Szlaban na wyjścia z patykiem to dla nas więcej niż kara Niemniej poszukuje do swojego Superfine Glass 7’6 #3 odpowiedniego sznura ( ze wskazaniem na DT ewentualnie WF ). Proszę o pomoc właścicieli owego Orvis’a we wskazaniu optymalnego ich zdaniem rozwiązania. Royal Wullf, Rio Gold, może inna opcja. Linek na rynku jest cała masa i szkoda czasu na metodę prób i błędów. Z góry Wam serdecznie dziękuje. Marcin Edytowane 31 Marca 2020 przez GuCeK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Rio Perception, mam tego szklaka tylko że #4 i z tym sznurem stanowią fajny duet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Mam ten sam model i do niego cortland DT3 i WF3 444 sylk. Bardzo miękka i trwała linka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Bardzo fajne sznury ma Hardy. Mam oba i chwalę sobie aczkolwiek Loop Opti Stream, które go zanabyłem za sugestią kolegi wymiata!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATIQUES Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 ja miałem ale w klasie 4 i fajnie latało z wullfem w klasie kija, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi