tadekb Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Z komercją będzie raczej ciężko. Na jednodniowy spacerek turystyczny możesz się wybrać na Przylasek Rusiecki. 14 zbiorników, więc kawał wody. Możesz wybrać się na zb. nr 10 – łowisko Krakowskiego Klubu Karpiowego. Informacje : http://www.carpteam.malopolska.pl/Lowisko-3K.php Albo mimo wszystko możesz wykupić dniówkę na wody okręgowe w siedzibie okręgu: Dom Wędkarza os. Szkolne (nad zalewem w Nowej Hucie) – 15 minut od Przylasku. Będziesz miał więcej do zwiedzania. Dodatkowo na 1, 2 i 3 można łowić ze sprzętu pływającego. Sprawdź dokładnie, na których zbiornikach będziesz mógł łowić. Wisła w jeden dzień to nie jest dobry pomysł. Tym bardziej, że woda bardzo niska i wyniki jakieś nie teges. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Witam Podpowiedzcie koledzy jakieś ciekawe łowisko w pobliżu Krakowa (tak do 30km) gdzie można by spokojnie pospiningować z brzegu.Żonka ma jednodniowy kurs w Krakowie więc wolę godnie spędzić czas z patykiem w ręku niż drzemać na parkingu Najchętniej jakieś komercyjne łowisko bo opłaty 1-dniowe PZW to jakaś makabra (przynajmniej w mazowieckim) - znaczki, hologramy, książeczki, rejestry. Gdyby nie to, może popróbowałbym nawet Wisły choć średni ze mnie łowca wielkorzeczny PozdrawiamTrutta Polecam wypad na Cholerzyn.Licencja na miejscu, tęczaków naprawdę sporo. Warto się wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Cholerzyn mi nawet nie wpadł do głowy - nie ta strona krakowa A jak chodzi o dniówki w okręgu krakowskim to nawet nie wiedziałem, że można ze strony okręgu http://www.pzw.org.pl/29/ druknąć sobie zezwolenie, a kasę przelać na konto. Dla przyjezdnych napewno spore ułatwienie. A tak żeby nie zakładać nowego wątku, to może pływa ktoś ze spiningiem po krakowskiej Wiśle? Tak od Przewozu do Tyńca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Pływamy z kolegą (nawet daleko poza Tyniec). Jak coś mogę pomóc to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Pływamy z kolegą (nawet daleko poza Tyniec). Jak coś mogę pomóc to pytaj.Plywacie moze z echem jak tam z dolkami jezeli mozna wiedziec nie pozamulalo po wiekszej wodzie i oczywiscie jak wyniki bo na dole straszna kiszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Tak pływamy z echem. Przy niskiej wodzie na zewnetrznych zakretach Wisły głebokość dochodziła do 8m (okolice Łęgu). Przecietnie jest kolo 3,5-4. Powyżej stopnia Kościuszki mamy jedno fajne miejsce zlokalizowane - rozpruta opaska opadająca do 6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Pływamy z kolegą (nawet daleko poza Tyniec). Jak coś mogę pomóc to pytaj. O.K. Dzięki.Tak tylko pytam z ciekawości. O wyniki nie pytam, bo sam sobie sprawdzę Znam dobrze niektóre odcinki, bo od lat tam pływam, tyle tylko, że chodziło mi o poznawanie wody pod kontem karpiowym. Ze spningiem po pływałem ze dwa razy i raczej pływałem niż łowiłem. Takich głębinek 7-8m jest więcej. To samo jak chodzi o rozmyte opaski, stare umocnienia itp. Woda na uregulowanym krakowskim odcinku (pow. stopnia Przewóz) wydaje się monotonnym kanałem, ale taka nie jest. Jak wszędzie - trzeba pływać, łowić i poznawać. Przy okazji karpiowania często trafiały się klenie +50, czy podobne jazie. Bywało, że te drugie były przekleństwem. Trafiały się sumy, a raz nawet sandacz na miodowo kwiatowy zapach . Jeszcze w tym roku kilka razy popływam i tym razem przynajmniej spróbuję coś złowić. Planuję wymienić ponton. Ma służyć do częstszych spiningowych łowów. Tym bardziej, że w niedalekiej przyszłości ( do końca 2014) ma powstać kolejny stopień wodny w Niepołomicach, więc liczę na ciekawy odcinek do popływania. Tym bardziej, że będzie inny od krakowskiego. Pożyjemy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Szczerze mówiąć w ten stopień wodny mocno nie wierze (w szczególności w termin - 2014). Fakt głębszych miejsc jest więcej, rozmytych opasek i innych zwalisk też (np vis a vis ujsćia Dłubni - pod przeciwległym brzegiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Co do stopnia to jakieś półtora tygodnia temu był materiał w Kronice Krakowskiej, jako by klapło i taki termin podano. Aż z ciekawości spróbuję się czegoś dowiedzieć na miejscu. W dzisiejszych czasach sama realizacja jakiejś inwestycji to przysłowiowy pikuś. Najgorsze, że wszystkie biórwy muszą się wyrobić, czyli plany, opracowania, opinie, odwołania, oddziaływania, znowu opracowania i kontropinie... itd. Jak już napisałem: pożywim, uwidim. A póki co byle dziś w nocy karpie brały Wiem, wiem nie to forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Karpiarzy często widze na przeciw ciepłego kanału w Nowej Hucie.Ja tam wydłubałem ładnego klenia wiosną. To miejsce ze zwalonymi po powodzi drzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Ten kraj jest strasznie poryty ,kolesie z WWF chcą powrotu łososia do górnych dopływów Wisły a inni myślą nad kolejnym progiem na Wiśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 najlepsze jest to że niestety WWF nie ma nic do gadania a program nadzoruje RZGW, które też wydaje zezwolenia na wszelkie zabudowy rzek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Próg był planowany razem z progiem w Przewozie , ale wybudowano tylko jeden. Stąd Przewóz jest nieżeglowny. Próg w Niepołomicach przynajmniej w teorii ma to poprawić i uczynić z Wisły szlak wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 nieżeglowny i nierybny ..przy tej niżówce są miejsca gdzie w woderach przejdę na drugi brzeg! http://www.polskieszlakiwodne.pl/data/niepolonice.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Jeśli chodzi o białoryb to tego akurat dużo, drapieżnik pewnie wybity , a to co zostało spłukane przez powódź. Przewóz to mekka kłusowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 nieżeglowny i nierybny ..przy tej niżówce są miejsca gdzie w woderach przejdę na drugi brzeg! http://www.polskieszlakiwodne.pl/data/niepolonice.pdf Ciekawe pismo, czytając je włos jeżył mi się na plecach i szlag trafiał punktując takie argumenty o nieszkodliwości ekologicznej tych budowli. Tragedia! Widać, ze dla tych ludzi tylko kasa się liczy. Ale dobro ludzi i następnych pokoleń to w dupie! Pogłębiająca się erozja poniżej Przewozu... a niby czym spowodowana? Tym że deszczu nie ma!? NIE, spowodowana jest właśnie stopniem Przewóz! Banda kretynów, dobrze że Projekt Narodowej Strategii Gospodarowania Wodami 2030 zakłada inne gospodarowanie wód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Mógłbyś rozwinąć? Jestem laikiem troche W każdym bądź razie chyba klamka zapadła - http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,10572844,W_Niepolomic ach_na_Wisle_prad_i_turystyka.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Dzis bylem na Wisle w okolicy MogilyWynik to jeden sandaczyk na oko 35 cm + kilka bardzo delikatnych bran , a wiec smialo moge napisac ze rybka dzis nie gryzla za dobrzeA jak u Was panowie dzieje sie cos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ja dziś wydłubałem małego sandacza pod mostem w Niepolomicach. Może podrosnie do dorosłych rozmiarów. W tym miejscu jest teraz duże zgrupowanie drobnicy i drapieżniki krążą - ludzie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ja dzis wyskoczylem na kilka godzin nad Wiselke w okolice sstopnia wodnego ,, D?BIE ,, u mnie zero i u 2 grunciarzy co lowili na rybki tez nic a wiec chyba trzeba poczekac na wieczorne przymrozki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Byłem tam wczoraj i na 0. Inna sprawa to stan Wisły - pieszo ją można przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Witam, Dzisiaj 2 sandacze ok. 40 cm w okolicach Mogiły. Poza tym : zero okonia, klenia .... Coś jest nie tak z tą nasza Wisłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ja zauwazylem t? zmiane po zeszlorocznej powodzi choc drobengo sandacza trochu jest bo mialem w tym roku dzien ze zlapalem ich 8 plus 2 spady plus kilka bran ale wszystkie rybki do 45 cm Zastanawiam sie gdzie sie mogly pochowac te wieksze sztuki bo przed powodzia kilka grubasów udalo mi sie przechytrzyc lowiac w tych samych miejscach lub podobnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Ja sobie wreszcie trochę popływałem. Bardziej był to rekonesans niż łowienie. Chciałem po prostu opłynąć stare śmieci i dotknąć ich spiningiem. Wziołem dwa zestawy. No i w praniu wyszło, że muszę wzmocnić plecionkę na tym delikatniejszym. Pół godziny z zestawem bardziej sumowym, ze sporą gumą na 25gr. przyniosło dwa brania z opadu, w rynnie 8m. Jedno to sandaczyk ok.55 i drugie spudłowane. Woda przy obecnym przepływie prawie stoi i można by o wiele przyjemniej obłowić sobie to i tamto bez sięgania po mocarne pały. Ale generalnie rybę widać na górze jak w lecie. Więc jeszcze nie ten czas. No ale popływałem sobie i w zasadzie o to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 No to miło że się cos uwiesiło. My zamkneliśmy sezon pontonowy i coś tam z brzegu dłubiemy, ale bez przekonania. Weekend ma być już chłodny - zobaczymy czy coś się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi