Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Z komercją będzie raczej ciężko. Na jednodniowy spacerek turystyczny możesz się wybrać na Przylasek Rusiecki. 14 zbiorników, więc kawał wody. Możesz wybrać się na zb. nr 10 – łowisko Krakowskiego Klubu Karpiowego. Informacje : http://www.carpteam.malopolska.pl/Lowisko-3K.php

Albo mimo wszystko możesz wykupić dniówkę na wody okręgowe w siedzibie okręgu: Dom Wędkarza os. Szkolne (nad zalewem w Nowej Hucie) – 15 minut od Przylasku. Będziesz miał więcej do zwiedzania. Dodatkowo na 1, 2 i 3 można łowić ze sprzętu pływającego. Sprawdź dokładnie, na których zbiornikach będziesz mógł łowić. Wisła w jeden dzień to nie jest dobry pomysł. Tym bardziej, że woda bardzo niska i wyniki jakieś nie teges.

Witam

Podpowiedzcie koledzy jakieś ciekawe łowisko w pobliżu Krakowa (tak do 30km) gdzie można by spokojnie pospiningować z brzegu.

Żonka ma jednodniowy kurs w Krakowie więc wolę godnie spędzić czas z patykiem w ręku niż drzemać na parkingu B)

Najchętniej jakieś komercyjne łowisko bo opłaty 1-dniowe PZW to jakaś makabra (przynajmniej w mazowieckim) - znaczki, hologramy, książeczki, rejestry. Gdyby nie to, może popróbowałbym nawet Wisły choć średni ze mnie łowca wielkorzeczny

Pozdrawiam

Trutta

Polecam wypad na Cholerzyn.

Licencja na miejscu, tęczaków naprawdę sporo. Warto się wybrać.

Cholerzyn mi nawet nie wpadł do głowy - nie ta strona krakowa :D

A jak chodzi o dniówki w okręgu krakowskim to nawet nie wiedziałem, że można ze strony okręgu http://www.pzw.org.pl/29/ druknąć sobie zezwolenie, a kasę przelać na konto. Dla przyjezdnych napewno spore ułatwienie.

A tak żeby nie zakładać nowego wątku, to może pływa ktoś ze spiningiem po krakowskiej Wiśle? Tak od Przewozu do Tyńca?

Tak pływamy z echem. Przy niskiej wodzie na zewnetrznych zakretach Wisły głebokość dochodziła do 8m (okolice Łęgu). Przecietnie jest kolo 3,5-4. Powyżej stopnia Kościuszki mamy jedno fajne miejsce zlokalizowane - rozpruta opaska opadająca do 6m

Pływamy z kolegą (nawet daleko poza Tyniec). Jak coś mogę pomóc to pytaj.

O.K. Dzięki.

Tak tylko pytam z ciekawości. O wyniki nie pytam, bo sam sobie sprawdzę :D Znam dobrze niektóre odcinki, bo od lat tam pływam, tyle tylko, że chodziło mi o poznawanie wody pod kontem karpiowym. Ze spningiem po pływałem ze dwa razy i raczej pływałem niż łowiłem. Takich głębinek 7-8m jest więcej. To samo jak chodzi o rozmyte opaski, stare umocnienia itp. Woda na uregulowanym krakowskim odcinku (pow. stopnia Przewóz) wydaje się monotonnym kanałem, ale taka nie jest. Jak wszędzie - trzeba pływać, łowić i poznawać. Przy okazji karpiowania często trafiały się klenie +50, czy podobne jazie. Bywało, że te drugie były przekleństwem. Trafiały się sumy, a raz nawet sandacz na miodowo kwiatowy zapach :D. Jeszcze w tym roku kilka razy popływam i tym razem przynajmniej spróbuję coś złowić. Planuję wymienić ponton. Ma służyć do częstszych spiningowych łowów. Tym bardziej, że w niedalekiej przyszłości ( do końca 2014) ma powstać kolejny stopień wodny w Niepołomicach, więc liczę na ciekawy odcinek do popływania. Tym bardziej, że będzie inny od krakowskiego. Pożyjemy, zobaczymy.

Co do stopnia to jakieś półtora tygodnia temu był materiał w Kronice Krakowskiej, jako by klapło i taki termin podano. Aż z ciekawości spróbuję się czegoś dowiedzieć na miejscu. W dzisiejszych czasach sama realizacja jakiejś inwestycji to przysłowiowy pikuś. Najgorsze, że wszystkie biórwy muszą się wyrobić, czyli plany, opracowania, opinie, odwołania, oddziaływania, znowu opracowania i kontropinie... itd. Jak już napisałem: pożywim, uwidim. A póki co byle dziś w nocy karpie brały B)

Wiem, wiem nie to forum :lol:

nieżeglowny i nierybny ..przy tej niżówce są miejsca gdzie w woderach przejdę na drugi brzeg!

http://www.polskieszlakiwodne.pl/data/niepolonice.pdf

Ciekawe pismo, czytając je włos jeżył mi się na plecach i szlag trafiał punktując takie argumenty o nieszkodliwości ekologicznej tych budowli. Tragedia! Widać, ze dla tych ludzi tylko kasa się liczy. Ale dobro ludzi i następnych pokoleń to w dupie! Pogłębiająca się erozja poniżej Przewozu... a niby czym spowodowana? Tym że deszczu nie ma!? NIE, spowodowana jest właśnie stopniem Przewóz! Banda kretynów, dobrze że Projekt Narodowej Strategii Gospodarowania Wodami 2030 zakłada inne gospodarowanie wód.

Ja zauwazylem t? zmiane po zeszlorocznej powodzi choc drobengo sandacza trochu jest bo mialem w tym roku dzien ze zlapalem ich 8 plus 2 spady plus kilka bran ale wszystkie rybki do 45 cm

Zastanawiam sie gdzie sie mogly pochowac te wieksze sztuki bo przed powodzia kilka grubasów udalo mi sie przechytrzyc lowiac w tych samych miejscach lub podobnych

Ja sobie wreszcie trochę popływałem. Bardziej był to rekonesans niż łowienie. Chciałem po prostu opłynąć stare śmieci i dotknąć ich spiningiem. Wziołem dwa zestawy. No i w praniu wyszło, że muszę wzmocnić plecionkę na tym delikatniejszym. Pół godziny z zestawem bardziej sumowym, ze sporą gumą na 25gr. przyniosło dwa brania z opadu, w rynnie 8m. Jedno to sandaczyk ok.55 i drugie spudłowane. Woda przy obecnym przepływie prawie stoi i można by o wiele przyjemniej obłowić sobie to i tamto bez sięgania po mocarne pały. Ale generalnie rybę widać na górze jak w lecie. Więc jeszcze nie ten czas. No ale popływałem sobie i w zasadzie o to chodziło.