Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami tam bywam.

Złotego środka, niestety nie ma - jeśli są zbiórki, to wiadomo smużaki, jeśli ich nie widać to wobleki 2,5 - 4cm i łowimy wzdłuż opasek.

Najłatwiej się łowi na kamiennych opaskach, na 3-5cm woblerka może uderzyć praktycznie wszystko co w Wiśle pływa, więc nie zdziw się długim odjazdem jakiegoś potwora. Najprostszy sposób na  złowienie konkretnego klenia, jazia czy bolenia, to dotrzeć tam gdzie najtrudniej się dostać (nie ma dojazdu autem, bądź trzeba trochę potu wylać przedzierając się do wody , ale uważaj na dziury po bobrach - jest ich cała masa !!!)

Panowie czy znacie jakiś opis zasad i przepisów poruszsnia się po krakowskiej Wiśle? Możliwości cumowania itp.

W zeszłym tygodniu chciałem się spalić ze wstydu ale na szczęście trafiliśmy na życzliwą Kontrolę (Dziękuję i obiecuję poprawę).

Krzyś co Ty znowu za przygode miałes ? :)

p.s. mam nadzieje że nic nie połamałeś

Zasady są proste i czytelne (znaki na mostach, wodzie i brzegu)

Na szlaku żeglownym nie można kotwiczyć, cumować przy brzegu możesz, mijasz jednostki pływające z prawej strony jak w ruchu ulicznym, pod mostami przepływasz tak jak pokazują znaki na filarach itp....poczytaj literatury lub zrób kurs motorowodny tak jak ja to uczyniłem:)

Edytowane przez PePe.
  • Like 1

Pije właśnie kawe po rannych łowach, przegladam JB.pl i doczytałem sie że "nasz" K-Pon będzie miał bliźniaki !!! Krzyś rezerwuje Twój cały sprzęt wędkarski tylko musze załatwic jakiegoś transportera :))))))

p.s. Proszę o komentarz przyszłego tate dwóch K-Ponów :)

• Like 1

Witam jeśli kogoś to zainteresuje to byłem wczoraj połowić na opaskach poniżej zapory w Przewozie/Kujawy

od strony Nowej Huty. Brały małe kleniki przy samych kamieniach na smużaki Lipińskiego .

Klasycznie na woblerek zero brań. Przez cztery godziny około10/ 14 brań ale zero ryb na brzegu dodam tylko że kleniki naprawdę

maleńkie około 20cm.Woda niska i klarowna, mnóstwo wędkarzy na główkach od strony Brzegów.

hej kolego wisła na tym odcinku  jest bardzo ciekawa jeśli chodzi o miejscówki ale ryby sa bardzo himeryczne .bywam tam regularnie i procz boleni i kleni ciężko cos konkretnie połowic chociaż rybostan jest urozmaicony.ale na podniesionej wodzie można fajnie połowic. a klenie sa i to piękne bo byłem dziś i ciężko bo niewspołpracowały procz jednego około miary. a klenie sa super rybkami do polowu.jeśli jesteś zainteresowany to zgadamy się kiedyś na ten odcinek w celu połowienia i wymiany informacji bo mieszkam  około 15 km od tego miejsca

Aparat miałem i zdjęcia też mam :)
Sumków raczej nie pokażę z wiadomych przyczyn, zdjęcia mogę podesłać na Tel. MMSem bo nie chce mi się obrabiać pod Was (no i kontakt zdobędę, bo widuje Was nad wodą i nie mam jak zbesztać jak się łowi Bolki w kwietniu) :P
Chyba, że znajdę zdjęcie niejednoznaczne lokalizacją :P

post-52863-0-74262900-1404125096_thumb.jpg  post-52863-0-40472800-1404125112_thumb.jpg  post-52863-0-65118400-1404125120_thumb.jpg

Dokładniejszy opis:

Wczoraj miałem "dzień dziecka".
Jako, że zanosiło się na burze wynegocjowałem u Żony wieczorne boleniowanie.
Już 30 minut później meldowałem się na mojej miejscówce. W ruch poszła artyleria boleniowa: Bryki, Matusiaki, Ołówki RH, Spiryty itd. ...
Boleni nie uświadczyłem ale ...
Złapałem:
3 szczupaki w tym największy 79 cm na Bryka z czarną główką.
3 niewymiarowe sandacze na mniejsze Spiryty (wrzosowe??)
W deszczu potężne uderzenie na Matusiaka i niestety nie podołałem sprzętowo. Sum odpłyną z kolczykiem. Gdy wyszedł do powierzchni oceniałem go na dobre 1,5m.
Później dołowiłem jeszcze 2 sumki 111 i 118 cm na Matusika.
Sprzętowo:
Wąsate na CAST Carrot Stick + Shimano Caenan + PE Varivas 14lbs + Fluorocarbon DUEL 2,5
Pozostałe na Spin DAIWA Exceller + Penn Beattle 4000 + MAMOI TAKUMI 16lbs + Fluorocarbon DUEL 2,5

Edytowane przez K-Pon
  • Like 1

noto fajnie połowiłes ja wiem ze rybki sa i to ładne ale trzeba trafic dobra pore a ty taka właśnie trafiłeś a bolki cos ostatnio nawet niechca się pokazac  stoja obok nurtu i ignorują wszystko co im podrzucałem w nd pod pysk ale w nd znow zawitam na porannego sumka .a z k-ponem to na pewno się widzieliśmy na przewozie nie raz.